הממשלה ה"לאומית-חילונית" של גנץ: כחול לבן, ליברמן והליכוד
אחרי שהכריז באולפן ynet על כוונתו להקים ממשלה חילונית, גנץ משנה כיוון וקורץ לממשלה עם הליכוד וישראל ביתנו. בכיר בכחול לבן: "רוצים ממשלה שתייצג את הרוב החילוני, בלי סחטנות חרדית ובלי קיצונים מימין". ליברמן: "גנץ רוצה להיות שר ביטחון של נתניהו". ליצמן: "יצא המרצע מהשק"
פחות משבועיים לבחירות ויו"ר כחול לבן בני גנץ מתחיל לגבש ממשלה אפשרית אם יקבל את המנדט להרכיב את הממשלה הבאה. בניגוד לשיח הפנימי בשבועות האחרונים על הקמת ממשלה עם החרדים – החליט גנץ לשנות כיוון ולהקים "ממשלה לאומית-חילונית" שהבסיס שלה יהיו שלוש מפלגות בלבד: כחול לבן, הליכוד וישראל ביתנו של ליברמן.
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
לפי הדיווח של עמית סגל בחברת החדשות, רק לאחר שיגובש מסמך קווי היסוד של הממשלה, שיתבסס על סדר יום אזרחי-חברתי, הממשלה בראשות גנץ תהיה מוכנה לנהל משא ומתן קואליציוני עם החרדים ועם מפלגת העבודה-גשר והמחנה הדמוקרטי. מקורביו של גנץ מאשרים, כי הוחלט לוותר על החרדים כשותפים לממשלה בראשות גנץ, "אולם בכל מקרה איננו פוסלים את החרדים. אם הם ירצו להצטרף הם יצטרכו לקבל את קווי היסוד שייקבעו מראש".
גורם בכיר במטה הבחירות של כחול לבן הסביר: "אנחנו רוצים להקים ממשלה שתייצג את הרוב החילוני, בלי סחטנות חרדית ובלי קיצוניים מהימין. יהיו קווי יסוד ברורים - ומי שירצה להצטרף, בבקשה". דבריו של גנץ מצטרפים לדבריו של יו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן, כי יפעל להקמת ממשלה בלי חרדים, קיצוניים ומשחיים.
רק לאחרונה דיברו בכירים במפלגה, בהם משה (בוגי) יעלון וכן ח"כים המזוהים עם הצד הימני בכחול לבן, על הצורך בפיוס עם החרדים ועל-כך שיש לקיים דיאלוג קבוע ורצוף עם מנהיגי הציבור החרדי. גנץ עצמו נפגש כמה פעמים עם נציגים חרדים בבני-ברק ועם נציגי התקשורת החרדית.
בכחול לבן טענו כי למטה המפלגה אין קמפיין במגזר החרדי, אין דובר למגזר החרדי ובבחירות האחרונות התמיכה של המצביעים החרדים במפלגת כחול לבן הייתה אפסית.
ההתבטאות של גנץ על הקמת "ממשלה חילונית" אינה מקרית. הבוקר התראיין גנץ לאולפן ynet ואמר שלא יפנה למפלגות החרדיות: "אנחנו נגד סחיטה, נפנה לליכוד כדי להקים ממשלה שמבוססת על הרוב החילוני בישראל". בכנס בחירות בבאר-שבע חזר גנץ על דבריו, והבהיר: "נקים ממשלת אחדות ליברלית".
גנץ תקף מפלגות סקטוריאליות מבלי לציין כי מדובר במפלגות חרדיות ואמר: "שיטת הממשל במדינת ישראל הביאה אותנו למצב שבו קבוצות מיעוט, מפלגות סקטוריאליות, מצליחות לכפות על הרוב. הן מצליחות משום שכל ראשי הממשלה האחרונים נאלצו להיכנע לסחטנות. הם הקימו קואליציות שפעלו למען אותן קבוצות, ולא למען רוב הציבור. אני מתחייב להקים ממשלה שתתבסס על הרוב: ללא קיצוניים וללא סחטנות".
גורם בכחול-לבן טען כי גנץ הבין כי לא ניתן להגיע לשיתוף פעולה מראש עם החרדים. "בכחול לבן הבינו שהחרדים בכיס של ביבי", אמר בכיר במפלגה. "לכחול לבן יש אג'נדה של נישואין אזרחיים, ביטול חוק המרכולים, לימודי ליב"ה, חוק גיוס – ועם זה ליצמן לא יכול לבוא איתנו. אנחנו גם לעולם לא יכולים לתת לחרדים את מה שביבי נותן להם גם מבחינה תקציבית וחקיקה". גורם במפלגה טען עוד, כי אם בני גנץ היה נותן לחרדים תקציבים וחוקים – "כחול לבן הייתה מתפרקת".
יו"ר ישראל ביתנו תקף הערב את גנץ על שינוי הכיוון ופנייה לממשלה חילונית, וכתב בחשבון הטוויטר שלו: "כמעט שלושה חודשים מחזרים גנץ וראשי כחול לבן אחרי החרדים, ופתאום שבועיים לפני הבחירות טוען גנץ שלא יישב איתם בממשלה. החלום האמיתי של גנץ זה להיות שר ביטחון בממשלה צרה בראשות נתניהו עם החרדים והמשיחיים".
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן וחבר הכנסת משה גפני אמרו בתגובה: "יצא המרצע מן השק. לאחר שניסה במשך תקופה ארוכה להסתיר את דעותיו ואף עשה הכל כדי לבדל את עצמו מיאיר לפיד שותפו, היום מתברר שאין כל הבדל ביניהם. בני גנץ התברר כאדם ללא ערכים ושדרה. אין לו בעיה לפלג את החברה בישראל בשביל כמה מנדטים בספק. הוא איננו ראוי לתפקיד אחראי, אדם חסר יכולת ציבורית כלשהיא, השותפות שלו עם יאיר לפיד מעידה עליו את אמרת חז"ל 'אוי לרשע ואוי לשכנו'. יהדות התורה דבקה בעמדתה להמליץ על נתניהו לראשות הממשלה".