גם במאוחדת: תור בווידאו במקום במרפאה
מספר חודשים לאחר שקופת חולים לאומית הציעה את האפשרות לבצע ביקור אצל רופא המשפחה בצ'ט, גם מאוחדת מצטרפת ומציעה שירות דומה
מירוץ החימוש הדיגיטלי, עולה מדרגה גם בקרב קופות החולים: קופת חולים מאוחדת תאפשר למבוטחיה להחליף את ההגעה לרופאי משפחה או רופאים מומחים – בשיחת וידיאו. כך נודע ל"ידיעות אחרונות". לפני מספר חודשים השיקה קופת חולים לאומית
שירות דומה.
קיראו עוד
חדש בלאומית: צ'ט וידאו עם הרופא האישי – בלי להגיע למרפאה
שירותי בריאות מרחוק גם בישראל: כך זה יעבוד מהפכה במכבי: מטופל יבחר - להגיע למרפאה או לצ'וטט עם הרופא מהבית אחרי פיילוט בהשתתפות 80 רופאים, הוחלט בקופה להרחיב את השירות לכלל 1.25 מיליון המבוטחים. הקופה תאפשר למבוטח לקבוע תור לשיחת וידיאו־צ'ט עם הרופא במהלך שעות הפעילות הרגילות שלו. בשירות החדש הושקעו כ־30 מיליון שקל. במאוחדת הציבו יעד של הפניית עד 50% מהחולים לשירות הדיגיטלי, אך מדובר ביעד עקרוני ולא בהנחיה מחייבת לרופאי הקופה.
אחת המטרות של קופות החולים במהלך הוא משיכת קהל צעיר לקופה. מבוטחים צעירים נחשבים ל"משתלמים" יותר עבור הקופה מאשר מבוטחים מבוגרים, שחולים יותר ועלות הטיפול בהן גבוהה יותר.
יתרון נוסף מבחינת הקופות הוא הקטנת הסיכון להידבקות של מבוטחים בהגיעם למרפאה והמפגש עם מבוטחים אחרים, בעיקר בקרב אוכלוסיות רגישות, כמו נשים בהיריון.
גם בכללית, במכבי ובלאומית מבצעים בשנים האחרונות מאמצים כדי להגביר את הדיגיטציה של השירות ומציעים שירותי טלה־רפואה. כך למשל מאפשרת כללית למבוטחים לבצע בדיקות באמצעות מכשיר TYTO, שמציע לבצע בדיקות אוזניים, גרון וריאות בלי להגיע לקופה. קופות אחרות גם הן מציעות שירות וידיאו־צ'ט עם רופא.
השירות של מאוחדת מבוסס על פיתוח של American well, חברה אמריקאית שבראשה עומדים רופאים ישראלים. לדברי חנה שילדר, ראש מטה חטיבת הרפואה בקופה, "אנחנו עושים מחקרים לבדוק מה זה עושה למטופל, כי אין מודל זהה בכל העולם".
המעבר לדיגיטל מייצר לקופות החולים גם לא מעט בעיות שעליהם להתמודד איתם, בדומה לנותני שירות אחרים שעברו לדיגיטל כמו הבנקים, למשל נושא הטיפול במבוטחים ותיקים, שאינם מוטי־דיגיטל. במאוחדת טוענים שאין בכוונתם לסגור סניפים: "הפקנו את לקחי הדיגיטציה של הבנקים ולא נמנע מאיש לצרוך שירותי רפואה במתכונת שירצה. מי שירצו להמשיך לפגוש את הרופא פיזית ולסדר גם עניינים מנהליים, מוזמנים להגיע למרפאה".
דילמה נוספת שמעלה השירות היא אבטחת המידע הרפואי של המטופלים, האם היא חשופה לפריצות סייבר והאם יש חשש כי שיחות הוידאו הללו מוקלטות וייעשה בהם שימוש. בכתב ההסכמה לקבלת השירות מתחייבת הקופה כי אף אחת מהשיחות אינה מוקלטת. לדברי מנכ"לית מאוחדת סיגל רגב רוזנברג: "הפלטפורמה שנבחרה עומדת בכל התקנים הבינלאומיים המחמירים בתחום אבטחת המידע ולכן נבחרה".
הנסייניות בדקו
בשבוע שעבר שלחנו שתי מבוטחות לבדוק את השירות שמציעה מאוחדת. מירב מלכין (40) מתל־אביב פיתחה תגובה חריגה לעקיצת דבורה: "באמצע העבודה פיניתי 15 דקות מפגישות, קבעתי תור באפליקציה וקיבלתי קישור ל'חדר המתנה וירטואלי'. שלחתי לרופא תמונה של העקיצה, הוא שאל כמה שאלות וקבע שזו לא תגובה אלרגית. היה מאוד יעיל לדבר איתו מהמשרד במקום לשרוף חצי יום.לדברי ד"ר אורי הראל, רופא המשפחה ש"פגש" את מלכין, "המפגש הדיגיטלי לא מחליף ב־100% מפגש פרונטלי, ויש מצבים בהם השירות ייגמר בבקשה להגיע לפגישה".
מבוטחת נוספת היא רעות דמתי מרחובות, שבתה התייבשה במהלך חופשה של המשפחה באילת ועל פניה הופיעו פצעים, שלדעת האימא החלו להזדהם, ובשבוע שעבר היא דיברה עם רופאת הילדים ד"ר אפרת וקסלר. "שיחת הווידיאו הייתה מאוד נוחה וחסכה המון זמן, כל עוד לא צריך בדיקה פיזית. כשדיברתי איתה הילדה ישנה, אבל שלחתי לה תמונה בקובץ מצורף. זה היה מספיק ברור כדי לרשום תרופה, ויכולתי באותו רגע ללכת לבית מרקחת באילת לקנות אותה. בבעיה מורכבת זה ככל הנראה לא יספיק, אבל לבעיות מהסוג שבו נתקלנו, זה פתרון פנטסטי".
איך מתבצע הביקור הדיגיטלי?
1. זימון תור באתר.
2. קישור נשלח לטלפון הנייד של המטופל, והוא נכנס ל"חדר המתנה וירטואלי".
3. הרופא מתחבר לביקור הדיגיטלי בווידיאו, כשהוא חשוף לתיק הרפואי המלא של המטופל.4. ניתן לצרף תמונות ומסמכים.
5. הרופא מפיק למטופל מרשמים, אישורים או הפניות, ובמקרה הצורך מבקש ממנו להגיע לבדיקה פיזית.
מאוחדת. לדבר עם הרופא גם בווידאו
מומלצים