שתף קטע נבחר

המחאה הצליחה: הונג קונג ביטלה את חוק ההסגרה לסין

חודשיים אחרי שהקפיאה את החוק שהצית את ההפגנות ההמוניות, מנהיגת הונג קונג קארי לאם הודיעה על ביטולו המוחלט. לא בטוח שהמהלך ירצה את המפגינים שדורשים את התפטרותה. "מעט מדי ומאוחר מדי"

מנהיגת הונג קונג, קארי לאם, הודיעה בצהריים (יום ד') על ביטול מוחלט של חוק ההסגרה. החוק הצית את ההפגנות ההמוניות למען הדמוקרטיה ברחובות העיר שנמשכות זה שלושה חודשים. בהודעה טלוויזיונית שהוקלטה מראש אמרה לאם ש"הממשלה תבטל את החוק כדי לשכך את דאגות הציבור".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

לאם הוסיפה שהממשלה לא תקבל דרישות אחרות, כולל חקירה עצמאית בנושא התנהלות שגויה של המשטרה נגד מפגינים. הפעילים קראו גם לשחרר את העצורים ולא להעמידם לדין, אך לאם אמרה כי הדבר אינו מקובל. "זה מעט מדי ומאוחר מדי", אמר אחד המחוקקים בהונג קונג. מוקדם יותר ציטט העיתון South China Morning Post גורם בהונג קונג שאמר כי "המחווה הזו של נסיגה רשמית מהחוק היא ניסיון לצנן את האווירה". בעקבות דיווחים על ביטול החוק זינקה הבורסה בהונג קונג בכ-4%. 

הפגנה מפגינים הונג קונג קארי לאם (צילום: AFP, gettyimages)
"ניסיון לצנן את האווירה". המפגינים וקארי לאם(צילום: AFP, gettyimages)

ביטול חוק ההסגרה, שיאפשר הסגרה של אזרחי הונג קונג לסין, היה אחד מהדרישות העיקריות של הפעילים למען הדמוקרטיה בהפגנות שטלטלו את המושבה הבריטית לשעבר והובילו אותה למשבר העמוק ביותר זה עשרות שנים. לפני כחודשיים הודיעה לאם על הקפאת החוק, אך המפגינים דרשו את ביטולו המוחלט.

 

אך גם עם ביטול החוק לא בטוח שההפגנות ייפסקו. המפגינים דורשים גם את התפטרותה של לאם וכן רפורמות דמוקרטיות רחבות יותר. רבים מהמפגינים גם זועמים על אכזריות המשטרה ועל מספר המעצרים - 1,183 בספירה האחרונה - ומעוניינים בחקירה עצמאית. "זה לא יפייס את המפגינים. אנשים תמיד ימצאו משהו לכעוס בגללו", אמר תושב העיר.

הונג קונג הפגנות מהומות (צילום: EPA)
לא בטוח שהמהלך ירצה את המפגינים. המהומות בהונג קונג(צילום: EPA)

הונג קונג הפגנות מהומות (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

מהומות נמל תעופה הונג קונג סין (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מהומות נמל תעופה הונג קונג סין (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

פרל, בת 69, אמרה שההפגנות כבר לא נוגעות להצעת החוק. "חלק מאותם חבר'ה עשויים לשנות את דעתם, אולי, אבל זה רק מיעוט", אמרה על המפגינים. "חלקם רק רוצים ליצור בעיות והם ימשיכו לעשות זאת".

 

ג'סיקה, סטודנטית בת 23, אמרה שההחלטה לבטל את החוק מראה שמאמצי המחאה היו כדאיים. "למרות שזו לא התוצאה שציפינו לה, אני מאמינה שהנושא הזה איחד את הונג קונג יותר", היא אמרה.

  ()

הדיווח מגיע יום אחרי שהקלטה של לאם שבה אמרה שהייתה עוזבת את תפקידה אם רק הייתה יכולה דלפה לתקשורת. בהקלטה מתוך שיחה עם אנשי עסקים בכירים בשבוע שעבר אמרה לאם שהיא גרמה ל"הרס בלתי נסלח" כשהציגה את חוק ההסגרה לסין. לאם אמרה באותה שיחה ש"מבחינתי כראש הרשות המבצעת, לגרום להרס העצום הזה בהונג קונג זה בלתי נסלח".

 

ההקלטה של לאם, שהגיעה לידי סוכנות הידיעות רויטרס, חיזקה את אמונת מתנגדיה שהיא "בובה" של השלטון מבייג'ינג. החודש דיווחה רויטרס שממשלת סין סירבה להצעה להרגעת המתיחות, והורתה ללאם שלא להיכנע לאף דרישה של המפגינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, gettyimages
קארי לאם והמפגינים
צילום: AFP, gettyimages
מומלצים