שתף קטע נבחר

ג'ונסון לקורבין: תמוך בבחירות, פחדן

יום שני לסערת הברקזיט: לקראת הצבעה גורלית הערב על חוק שיחסום פרישה בלי הסכם, ראש ממשלת בריטניה קורא לבחירות בזק. הוא זקוק להסכמת יו"ר הלייבור קורבין, שמהסס. וגם: למה סולק נכדו של צ'רצ'יל מהמפלגה השמרנית?

בוריס ג'ונסון ראש ממשלת בריטניה דיון בפרלמנט ברקזיט (צילום: AFP)
"אתה פחדן?", ג'ונסון לקורבין(צילום: AFP)

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון תקף היום (ד') באולם הפרלמנט בווסטמינסטר את יו"ר האופוזיציה ג'רמי קורבין, וכינה אתו "פחדן" כיוון שהוא אינו שש לתמוך בבחירות בזק בעוד קצת יותר מחודש, זמן קצר לפני מועד הפרישה מהאיחוד האירופי ב-31 באוקטובר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

הדיון בפרלמנט נערך לקראת הצבעה על חוק שמקדמים מתנגדיו של ג'ונסון, הצעה שתכבול את ידיו ותאלץ אותו לבקש דחייה של מועד הברקזיט בשלושה חודשים, ל-21 בינואר 2020. את ההצעה יכולים המתנגדים לקדם, לאחר שאמש הצליחו להשתלט על סדר היום בפרלמנט. הערב, הם ינסו להעביר אותו בהליך חקיקה מזורז.

 

 

ג'ונסון אמר שאם החוק יאושר – הוא יגיש מיד לאחר מכן הצעה להקדמת הבחירות, ל-15 באוקטובר. עם זאת, הוא לא יכול להקדים בעצמו את הבחירות – לשם כך דרושה הסכמת שני שלישים מחברי בית הנבחרים, 650 במספר. כדי לעשות זאת, הוא יצטרך את תמיכת האופוזיציה והעומד בראשה, יו"ר הלייבור ג'רמי קורבין.

 

קורבין אמר בימים האחרונים שהוא רוצה בחירות, אך הבהיר אמש שעליהן להתקיים רק לאחר שחוק דחיית הברקזיט יעבור. היום נשמע קורבין מעט יותר גמיש בסוגיה, ולפני הגעתו לפרלמנט נפגש עם שאר מנהיגי מפלגות האופוזיציה ואמר שהלייבור בראשותו לא "תיפול לתכסיסיו של ג'ונסון". לדבריו, הוא יתמוך בבחירות רק אחרי שיקבל ערבויות לכך שאי-אפשר יהיה לדחות את המועד שלהן לתאריך שיחול לאחר הפרישה מהאיחוד האירופי. ג'ונסון מכחיש שבכוונתו לעשות כן, אך יש בממלכה רבים שלא סומכים עליו ושחוששים מתכסיס כזה, שנועד לכפות ברקזיט בלי אישור הפרלמנט.

בוריס ג'ונסון ראש ממשלת בריטניה דיון בפרלמנט ברקזיט (צילום: AFP)
נחל תובסה קשה – וקורא לבחירות בזק(צילום: AFP)

בוריס ג'ונסון ראש ממשלת בריטניה דיון בפרלמנט ברקזיט (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בצהריים התיישבו קורבין וג'ונסון אחד מול השני באולם הפרלמנט, והתעמתו בשלב השאילתות לראש הממשלה בדיון. יו"ר הלייבור האשים את ג'ונסון בכך שהוא מנסה "למשוך זמן" עד למועד הפרישה ב-31 באוקטובר, ואמר שהוא לא השיג התקדמות במו"מ מול האיחוד האירופי, כפי שג'ונסון טוען.

 

ג'ונסון טען בתגובה כי לקורבין אין אף מדיניות ברורה בנוגע לברקזיט, וכי הוא מציע רק "הססנות ודחייה". "זו המדיניות שלו. האם הוא יכול להבטיח שהוא יאפשר לעם של המדינה הזאת להחליט על מה הוא מוותר בשמו, באמצעות בחירות כלליות ב-15 באוקטובר, או האם הוא פחדן?", תקף ג'ונסון.

מחאה בלונדון בריטניה  (צילום: AP)
הפגנות בלונדון נגד הברקזיט(צילום: AP)

מחאה ב מנצ'סטר בריטניה  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

בהמשך, לאחר שקורבין טען שג'ונסון "נואש לחלוטין" להימנע מביקורת כלפי מדיניות הברקזיט שלו – ג'ונסון נשמע מגדף את קורבין, תוך שהוא משתמש בכינוי "חולצה של ילדה גדולה" (great big girl's blouse), סלנג בריטי שמשמעותו פחדנות.

 

נכדו של צ'רצ'יל, שרים לשעבר: 21 מורדים שמרנים סולקו

בתוך כך, המפלגה השמרנית מימשה את איומיה כלפי קבוצת המחוקקים שמרדו בג'ונסון ותמכו בהצעה לחסום ברקזיט בלי הסכם – וסילקה אותם מהמפלגה. בין 21 המורדים שסולקו ולא יוכלו להתמודד בעתיד מטעם המפלגה השמרנית היו כמה שעד לא מזמן החזיקו במשרות בכירות ביותר בממשלה.

ניקולס שואמס מחוקק בריטי בריטניה נכדו של ווינסטון צ'רצ'יל (צילום: רויטרס)
"ג'ונסון רצה מההתחלה בחירות". ניקולס סואמס, נכדו של צ'רצ'יל שמרד וסולק מהמפלגה השמרנית(צילום: רויטרס)

אחד מהם הוא שר האוצר לשעבר פיליפ המונד, שהתפטר רק לפני כמה שבועות מהתפקיד, בשל מינויו של ג'ונסון לראשות הממשלה במקומה של תרזה מיי. המונד היה אחד ממובילי המרד, והוא מתנגד נחרצות לפרישה מהאיחוד בלי הסכם. רבים בממלכה חוששים שפרישה כזו תגרום לכאוס כלכלי ותחבורתי. בכיר נוסף שסולק הוא השר לשעבר רורי סטיוארט, שהתמודד מול ג'ונסון בבחירות הפנימיות לראשות המפלגה השמרנית, אחרי שמיי הודיעה על פרישה.

 

מחוקק נוסף שסולק היה לא אחר מאשר נכדו של ראש הממשלה האגדי של בריטניה, ווינסטון צ'רצ'יל. ניקולס סואמס בן ה-71 משמש כמחוקק מאז 1997. סילוקו התרחש 80 שנה בדיוק לאחר שסבו מצד אימו הכריז מלחמה על גרמניה הנאצית.

תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה לשעבר  (צילום: רויטרס)
"חיוך זחוח". מיי לאחר הדיון הסוער אמש בפרלמנט(צילום: רויטרס)

תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה לשעבר  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הוא נשאל לאחר מכן אם מדובר בסופה של המפלגה השמרנית כפי שצ'רצ'יל הכירה, והשיב: "לא, אבל זה היה לילה רע". הוא טען שג'ונסון רצה מלכתחילה בחירות. "זה חבל, ממש חבל. לדעתי זה היה מתוכנן מההתחלה: זה בדיוק מה שהם רצו והם ינסו לקיים בחירות כלליות".

 

פרט מעניין נוסף שאותו מזכירים בממלכה הוא השמחה לאיד שכביכול ניתן היה לראות מחיוכה "הזחוח" של ראש הממשלה לשעבר תרזה מיי, לאחר התבוסה שנחל אמש ג'ונסון. מיי אמנם התפטרה מראשות הממשלה, אך ממשיכה לכהן כחברה בפרלמנט. ג'ונסון, כזכור, תקף בחריפות את ההסכם הכושל שאותו גיבשה מיי עם האיחוד האירופי והתפטר ממשלתה בשנה שעברה. למרות היחסית העכורים ביניהם, מיי לא הצטרפה למורדים והצביעה נגד הצעת החוק שמבקשים מתנגדי ג'ונסון להעביר הערב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים