עוד תבוסה לג'ונסון: הפרלמנט מנע בחירות בזק
טלטלת הברקזיט נמשכת: אחרי שרה"מ ג'ונסון איבד את הרוב, המחוקקים אישרו הצעה שתמנע פרישה מהאיחוד האירופי בלי הסכם. הוא ניסה בתגובה להקדים את הבחירות, אך באופוזיציה חסמו זאת, לעת עתה. "קורבין מפחד שיפסיד"
בית הנבחרים הבריטי אישר אמש (ד') את הצעת החוק שנועדה לכבול את ידיו של ראש הממשלה בוריס ג'ונסון, ולמנוע אפשרות של פרישה מהאיחוד האירופי ללא הסכם. ג'ונסון, שרק יממה לפני כן נחל תבוסה ראשונית ואיבד את הרוב הפרלמנטרי, ניסה בתגובה להכריז על בחירות בזק. גם בכך הוא נכשל, לאור התנגדות האופוזיציה בראשות ג'רמי קורבין – שחשדה כי מדובר בתכסיס שהיה מאפשר לג'ונסון לכפות את הברקזיט במועד הנוכחי שלו, 31 באוקטובר, גם בלי אישור הפרלמנט.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הצעת החוק שאושרה אמש, ברוב של 327 קולות מול 299, מחייבת את ג'ונסון לבקש מהאיחוד האירופי לדחות את מועד הפרישה בשלושה חודשים, ל-31 בינואר 2020 – אלא אם כן יצליח להשיג הסכם שיאושר על-ידי הפרלמנט. הצעת החוק עדיין זקוקה לאישור בית הלורדים, הבית העליון בפרלמנט, כדי להיכנס לספר החוקים.
בעקבות אישור ההצעה, ג'ונסון מימש את איומו והגיש הצעה משלו לקיום בחירות בזק בממלכה. הוא קרא לערוך אותן ב-15 באוקטובר, כשבועיים לפני מועד הפרישה הנוכחי ויומיים בלבד לפני פסגה מכרעת בנושא הברקזיט עם מנהיגי אירופה. ג'ונסון הכריז שבחירות הן "הדרך היחידה קדימה" עבור הממלכה כעת, כיוון שאישור החוק "שם למעשה סוף למשא ומתן" מול האיחוד על הסכם חדש.
ג'ונסון, נזכיר, הוביל את תומכי הברקזיט במשאל העם ב-2016. הוא התמנה לתפקידו, ביולי האחרון, תחת ההבטחה לממש את הברקזיט בכל מחיר – עם או בלי הסכם. הוא מדגיש שאפשר להשיג הסכם בזמן הקצר שנותר, אך כדי שיהיה מסוגל להשיג פשרות מהאירופים הוא חייב שתהיה ברשותו האפשרות לפרוש גם בלעדיו, כסוג של קלף מיקוח בשיחות. בדבריו בפרלמנט הוא טען שהצעת החוק נועדה לבטל את "ההצבעה הדמוקרטית הגדולה ביותר בהיסטוריה שלנו", תוך שהוא מתייחס לאותו משאל עם דרמטי לפני שלוש שנים.
לאחר דיון שארך כמה שעות הצביעו המחוקקים על הקדמת הבחירות – וההצעה לא זכתה לרוב הנדרש של שני שלישים מקרב 650 חברי בית הנבחרים. רק 298 הצביעו בעד בחירות בזק, ו-56 התנגדו. רבים מחברי האופוזיציה נעדרו מההצבעה.
יו"ר הלייבור, ג'רמי קורבין, אמר כי הוא תומך בהקדמת הבחירות, אך רק לאחר שההצעה לחסימת ברקזיט בלי הסכם תיכנס לספר החוקים. הוא כינה את קריאתו של ג'ונסון לבחירות בזק "לא כנה" ואמר שהוא מציע רק "רעל של ברקזיט בלי הסכם". "אני מצפה ליום שבו הממשלה של ג'ונסון והמפלגה שלו יסולקו מהשלטון", הוסיף.
החשש בלייבור הוא שאם יוכרזו בחירות חדשות כעת, ג'ונסון ידחה אותן למועד שיחול לאחר עזיבת האיחוד האירופי, וכך יכפה ברקזיט בלי אישור מהפרלמנט. כלי תקשורת בבריטניה הסבירו שג'ונסון אמנם לא יכול להקדים בעצמו את הבחירות, אך משהן הוכרזו – הוא יכול להשפיע על מועד קיומן. ג'ונסון מכחיש שבכוונתו לעשות כן.
ג'ונסון תקף את קורבין לאחר שיוזמתו להקדמת הבחירות נכשלה. הוא טען שקורבין הוא מנהיג האופוזיציה הראשון בהיסטוריה של בריטניה שמתנגד לבחירות. מוקדם יותר דחק בו לתמוך בהקדמתן, ואף כינה את קורבין "פחדן", על רקע סקרים שמנבאים ניצחון לשמרנים בראשות ג'ונסון. הוא הוסיף שיו"ר הלייבור מציע רק "הססנות ודחייה". "זו המדיניות שלו. האם הוא יכול להבטיח שהוא יאפשר לעם של המדינה הזאת להחליט על מה הוא מוותר בשמו, באמצעות בחירות כלליות ב-15 באוקטובר, או האם הוא פחדן?", תקף ג'ונסון.
שתי התבוסות שספג אתמול ג'ונסון התאפשרו לאחר שקבוצה של 21 מורדים מקרב מפלגתו, המפלגה השמרנית, חברו ללייבור ולאופוזיציה ותמכו שלשום בהצעה לקחת את השליטה על סדר היום בפרלמנט מידיה של הממשלה. ההצעה אפשרה להם להעלות בהליך חקיקה מזורז את הצעת החוק שאמש אושרה.
המורדים מתנגדים מכל וכל לאפשרות של ברקזיט ללא הסכם, מחשש שיגרום לכאוס כלכלי ותחבורתי. הם סולקו בתגובה מהמפלגה השמרנית והפכו למחוקקים עצמאיים. חלקם נחשבו לבכירים ביותר במפלגה, כגון שר האוצר לשעבר פיליפ המונד. גם נכדו של ראש הממשלה האגדי ווינסטון צ'רצ'יל, ניקולס סואמס, הצטרף למרד וסולק.