נתניהו שב ותוקף: יש מצלמות בסופרמרקט, אנחנו רוצים גם בקלפיות
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט המתנגד לניסיון חקיקת בזק שתסלול את הדרך להצבת מצלמות בקלפיות סופג שוב אש מצד ראש הממשלה. רגעים לפני ההמראה ללונדון, אמר נתניהו: "אנחנו ממשיכים בחקיקה שהיא טובה לטוהר הבחירות ולא אכפת לנו"
ראש הממשלה בנימין נתניהו שב ותקף הבוקר (יום ה') את היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט על רקע התנגדותו למהלך החקיקה להצבת מצלמות בקלפי. "אני חושב שהעמדה שהוצגה על-ידי היועץ המשפטי לממשלה ביחס לסגירת הקלפיות או יותר נכון ביחס לאי-קבלת המצלמות זה דבר שאין לו הסבר. אנחנו לא נאפשר גניבת בחירות". נתניהו דיבר בנתב"ג זמן קצר לפני שהמריא ללונדון.
לדברי נתניהו, "השופט מלצר בעצמו אמר שיש כאן בעיה אמיתית והדרך היחידה לטפל בבעיית זיוף בקלפיות בדמוקרטיה זה להביא לנציגים השונים ולמשקיפים השונים את היכולת לפקח. בישראל יש מצלמות בכל מקום, יש מצלמות כאן, יש מצלמות בסופרמרקט, בקופת חולים. אין מקום שאין מצלמות. אבל דווקא כאן עושים את המקום הזה, אולם הקלפיות אמור להיות נטול מצלמות, הרי אף אחד אינו מדבר על כך ואינו חושב על כך שהמצלמות יכנסו מאחורי הפרגוד. אבל כדי למנוע זיופים, כדי למנוע את גניבת הבחירות אין שום הסבר להתעקשות הזאת. ועל כן אנחנו ממשיכים בחקיקה שהיא טובה לטוהר הבחירות ולא אכפת לנו, ולהיפך, אנחנו רוצים שיהיו מצלמות בכל הקלפיות בכל חלקי הארץ".
אמש הודיע מנדלבליט לנתניהו ולשרי המשפטים והפנים אמיר אוחנה ואריה דרעי כי קיימת מניעה משפטית לאישור הצעת החוק הממשלתית להצבת מצלמות בקלפיות שאותה מקדמת הממשלה לקראת הבחירות.
מנדלבליט ציטט את יו"ר ועדת הבחירות מלצר שסבר ש"לא ניתן לקדם תזכיר חוק בעת הזו, נוכח הקשיים היישומיים שעלולים להביא לפגיעה אנושה ביכולת הוועדה לבצע את יום הבחירות כסדרו. שינוי מהותי כל כך בסמיכות רבה ליום הבחירות עלולה בסבירות גבוהה למנוע מחלק מהבוחרים את האפשרות לבחור ואף לגרום לאנדרלמוסיה ותוהו ובוהו בעת קיום הליך הבחירה".
את הביקורת נגד היועמ"ש השמיע כאמור נתניהו בטרם המריא ללונדון, שם ייפגש עם ראש הממשלה הבריטי בוריס ג'ונסון ועם מזכיר ההגנה האמריקני מארק אספר.
נתניהו צירף לנסיעתו לבריטניה את ראש אגף המבצעים בצה"ל האלוף אהרון חליוה ואת מפקד חיל האוויר האלוף עמיקם נורקין. זו הפגישה הראשונה בין אספר לבין נתניהו שהוא מקבילו כשר הביטחון. הפגישה מגיעה אחרי הדיווחים בתקשורת על אי-שביעות רצון בפנטגון מהתקיפות שביצעה ישראל נגד מחסני טילים ושיירות נשק של המיליציות השיעיות הפרו-איראניות בעיראק. האמריקנים, כך לפי הדיווחים, חששו שהתקיפות יערערו את היציבות של עיראק ויפגעו באינטרסים אמריקנים.
משרד ההגנה האמריקני פרסם הודעה שבה נכתב כי ארצות הברית לא עומדת מאחורי התקיפות האחרונות בעיראק וכי היא "מתנגדת לפעולות של גורמים חיצוניים". עוד נמסר בהודעת דובר הפנטגון ג'ונתן הופמן: "לממשלה בעיראק יש את הזכות לשמור על ביטחונה ולהגן על ריבונותה".
שלשום התייחס גורם ביטחוני בכיר למערכת היחסים והתיאום בין ישראל לארצות הברית אחרי התקיפות בעיראק שיוחסו בכלי תקשורת זרים לישראל: "ישראל עומדת בקשר רצוף עם האמריקנים, כמעט על בסיס יומי. יש שיחות עם מזכיר המדינה פומפאו ברמות המדיניות וברמות הביטחוניות כל הזמן. אנחנו מתואמים איתם גם במישור המדיני וגם במישור הצבאי".
הגורם אמר כי מערכת הביטחון שינתה את סדרי העדיפויות שלה והציבה במיקום מרכזי את איום הטילים המדויקים שאיראן מנסה להכניס לסוריה וללבנון. "בימים האחרונים היינו מותקפים בכמה זירות. היינו בהתקפה בו-זמנית גם בסוריה ובעוד זירות". לדברי אותו גורם, ישראל פעלה "בדיוק מרבי בכמה זירות כפי שתכננו, כולל תגובות אפשריות של האויב". עוד אמר כי "לאור ההתפתחויות והערכות מצב בנושא, הוחלט לפני כשלושה חודשים שפרויקט דיוק הטילים יקבל תעדוף גבוה, בגלל הסכנה המיידית שהוא מהווה. הנחיות בנושא ניתנו גם לדרג הצבאי". הגורם הוסיף כי "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להיות מוקפים באלפי טילים מדויקים שעלולים לנחות ולפגוע בשטח מדינת ישראל".