שתף קטע נבחר

אסי עזר: אחרי 7 שנים על ציפרלקס הפסקתי - וזה מה שקרה

כמו עשרות או אפילו מאות אלפי הישראלים שנוטלים את התרופה הפופולרית נגד חרדות, גם מנחה הטלוויזיה אסי עזר נטל ציפרלקס במשך 7 שנים. אלא שאז החליט להפסיק, והגמילה לא היתה פשוטה. את החוויות שלו מהמסע העלה הבוקר באינסטגרם

הבוקר (ה') העלה מנחה הטלוויזיה, אסי עזר, פוסט חושף נשמה באינסטגרם. בגילוי לב הוא מדבר על המאבק שלו בחרדה ומחשבות טורדניות, והתלות שלו בתרופה ציפרלקס, על המאבק שלו בחרדות שצפו מחדש והשפיעו על מהלך החיים בשבועיים האחרונים, ובעיקר על הרגעים הקשים שחווה ברגע שהחליט להפסיק לקחת את התרופה.

 

קיראו עוד:

זינוק בצריכת נוגדי דיכאון בישראל: איזו עיר מובילה?

מדריך נוגדי דיכאון: החדשות, הפחות משמינות והמהירות

נוגדי דיכאון? כך הם ישפיעו על הזוגיות שלכם

 

בפוסט שהעלה כותב עזר: "התלבטתי הרבה אם לכתוב את הטקסט הבא, שזה מוזר, כי אני באמת לא אחד שמתבייש להראות חולשות, אבל כאן הסיפור כל כך מסובך לי. אז ככה, פשוט נוציא את זה החוצה: כמעט 7 שנים שלקחתי ציפרלקס - תרופה במרשם שנתן לי רופא משפחה. אצלי זה היה נגד חרדות ומחשבות טורדניות שאתה קם איתן בבוקר והולך איתן לישון. לחץ.

 

"והתרופה עבדה מצוין - כמעט 7 שנים שלא היה לי התקף חרדה. לפני חודשיים החלטתי לנסות לחיות בלעדיה.

 

"עכשיו, ציפרלקס לא מפסיקים פשוט לקחת - זה חייב להיות בהדרגה ובפיקוח, וזה מה שעשיתי: ירדתי מהכדור בהדרגה, עדכנתי את הפסיכולוגית שלי, עדכנתי את בעלי ויאללה, שיהיה בהצלחה.

 

"החודש הראשון היה סיוט, כל הסימנים של גמילה היו שם: סחרחורות, בחילות, ותחושה מאד ירודה, אבל נלחמתי. ובאמת אחרי חודש - הופה הרגשתי יותר טוב. בדרך פגשתי אנשים שאמרו לי, 'למה הפסקת, השתגעת? אתה תחזור, כולם חוזרים', ולא הבנתי מה הם רוצים - חשבתי שניצחתי את השיטה ושהקשה מאחורי.

 

"ואז... לפני שבועיים היינו בעלי ואני במיאמי, משבר כתיבה ב'להיות איתה 3' מלווה בג׳ט לג קשוח, הביאו אותי להתקף חרדה קשוח במיוחד, כזה שלא היה לי שנים. איך זה נראה? במשך חמישה ימים לא הייתי אני, הייתי שאריות של עצמי. כלפי חוץ אני נראה רגיל, מדבר רגיל, אוכל רגיל, אבל מבפנים זה כאילו אני נופל לבור. אין לי רצון לעשות כלום, רק רוצה לחזור לישראל - הביתה.

 

הפוסט שאסי עזר פרסם:

 

  ( )

"והדבר הכי עצוב - שבזמן שאני בהתקף חרדה (שזה באמת משהו שקשה להסביר, אבל מי שהיה שם יודע) אני אמור לנסוע לאל איי, לפגוש את הכותבים האמריקאים של להיות איתה. איזה מרגש!!! ואני פשוט לא מסוגל לטוס, פוחד להיות שם לבד. אז אני מבטל את הטיסה וחוזר לארץ עם בעלי. ואלברט מסכן, לא מבין מה קורה איתי.

 

"לראשונה בזוגיות שלנו הוא פוגש אותי ככה. והוא היה פשוט מדהים. ניסה כל הזמן להצחיק אותי, להוציא אותי לשאוף אוויר, הניח לי כשביקשתי והבטיח לו שיהיה בסדר. אבל ראיתי שהוא פוחד, והרגשתי נורא שאני מעביר אותו את זה... אשמה. יש לה תפקיד גדול בסבל של הזה של חרדה. אשמה וחוסר אונים.

 

"ההתקף עבר רק כשנחתנו בישראל. והיום, שבוע אחרי, עדיין לא חזרתי לציפרלקס. אולי עוד אחזור וזה יהיה ממש בסדר, אבל כרגע אני עדיין נלחם. מנסה חלופה טבעית (שאם היא תשפיע לטובה אכתוב לכם עליה), מקפיד על טיפול פסיכולוגי, כושר גופני, והכי חשוב - בכל פעם שחרדה קטנה מגיעה (וזה קורה פעם ביום) אני לוקח אוויר ומנסה להתמודד. לא נבהל. יש לי עוד הרבה מה לכתוב, אבל לאט לאט. התמונה הזאת אגב, צולמה בליבו של ההתקף חרדה כשאלברט ניסה לעזור לי לחייך..."

 

כך פועלות תרופות נוגדות דיכאון

צאתה לשוק של התרופה פרוזאק, בתחילת שנות ה-90, חוללה מהפכה בתחום הטיפול בדיכאון. מאז פותחו משפחות חדשות של תרופות נוגדות דיכאון, שהן היום תרופות המרשם הנמכרות ביותר ברחבי העולם, אחרי האנטיביוטיקה. למרות יתרונותיהן הרבים, השימוש בתרופות האלה לא מתאים לכל אחד, מלווה לעתים בתופעות לוואי ולא בכל המקרים מביא לריפוי.

 

תרופות נוגדות דיכאון כשמן הן - מיועדות לטיפול בדיכאון, אך גם במגוון מחלות והפרעות נפשיות אחרות, כמו חרדה והפרעה טורדנית-כפייתית. תרופות אלה יש ליטול כשקיים דיכאון מג'ורי וניכרים מצוקה או הפרעה בתפקוד.

 

מה ההבדל בין תרופות ממשפחת SSRI לתרופות ממשפחת SNRI?

SSRI ו-SNRI הן שתי קבוצות של תרופות נוגדות דיכאון, שנבדלות זו מזו במנגנון הפעולה שלהן. קיימות כמה קבוצות של תרופות נוגדות דיכאון, והמשותף לכולן הוא השפעתן על המעבירים העצביים (נוירוטרנסמיטורים) חומרים שבאמצעותם מעבירים העצבים במוח מידע, כלומר: הדרך שבה תאי עצב "מדברים" זה עם זה. 

 

 

על פי הידע שמצוי ברשותנו היום, שני מעבירים עיצביים עיקריים הקשורים בדיכאון הם סרוטונין ונוראדרנלין (נוראפינפרין). בדיכאון, רמתם של שני המעבירים העצביים האלה נמוכה, והתרופות מעלות את רמתם.

  

התרופות ממשפחת ה- SSRI פרוזאק, סרוקסט, פבוקסיל, ציפרמיל, לוסטרל וציפרלקס מעלות את רמת הסרוטונין. התרופות ממשפחת ה- SNRI אפקסור, איקסל וסימבלטה מעלות הן את רמת הסרוטונין והן את רמת הנוראדרנלין. אין הבדל ביעילות התרופות האלה, אך הן נבדלות בתופעות הלוואי שלהן.

 

מהן תופעות הלוואי של נוגדי דיכאון?

רוב תופעות הלוואי של נוגדי הדיכאון מהדור החדש הן קלות וחולפות. התופעות העיקריות הן אי נוחות בטנית (כאבי בטן קלים), יובש בפה והפרעה בתפקוד המיני. הפרעה זו עלולה להתבטא אצל נשים ביובש בנרתיק וקושי להגיע לאורגזמה, ואצל גברים בהפרעה בזקפה ושפיכה מעוכבת. חלק מהתרופות גורמות גם להגברת התיאבון, דבר שמביא לאורך זמן לעלייה במשקל.

  

אחד השיקולים העיקריים בבחירת תרופה מתאימה הוא פרופיל תופעות הלוואי שלה, כשהרופאים מנסים להשתמש בתופעות הלוואי לטובתו של החולה. כך למשל לאדם שסובל מדיכאון ומהפרעת שינה קשה תינתן תרופה נוגדת דיכאון שאחת מתופעות הלוואי שלה היא עייפות והרדמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
כשירדתי מציפרלקס. אסי עזר על הקשיים שחווה
צילום: EPA
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים