לטייל בעקבות הנשרים
בסוף השבוע יצוין "יום הנשר הבינלאומי", הזדמנות טובה להמליץ על כמה מסלולי טיול שבהם תוכלו, עם קצת מזל, להשקיף על הפריטים שעדיין מעופפים פה ונמצאים בסכנת הכחדה
הנשר המקראי הוא עוף דורס גדול בעל מוטת כנפיים של עד כ-2.8 מטרים. הוא מתואר בתרבויות רבות כ"מלך העופות" ואף נזכר כמה פעמים בתנ"ך כסמל לכוח אדיר ממדים. עד לתחילת המאה ה-20 הייתה בישראל אוכלוסייה יציבה של נשרים. במאה ה-19, הכומר הנרי בייקר טריסטראם שביקר בארץ תיאר בספרו "מסע בארץ ישראל" להקות רבות של נשרים וקינוני נשרים באזורים נרחבים ברחבי הארץ. עם זאת, החל משנות השלושים החלו הנשרים להתמעט בגלל שילוב של כמה סיבות – כולן קשורות באדם – עד שבאזורים שונים ובהם הכרמל נכחדו הנשרים לחלוטין.
מבצע להצלת נשר וגורי עטלף מתוקים
בשנות ה-90 החלו מאמצי השבה של הנשרים אל הטבע, ובאפריל 2019 נמנו בטבע הישראלי 147 נשרים (לא כולל גוזלים בקינים) – רובם בנגב ומיעוטם בכרמל וברמת הגולן. אולם, אוכלוסיית הנשרים בארץ עדיין בסכנה חמורה וסובלת בשנים האחרונות מצמצום ניכר עקב הרעלות, צמצום מקורות המזון, התחשמלות מקווי מתח והפרעות שונות באזורי הקינון.
מדי שנה, בשבת הראשונה של ספטמבר, מצוין "יום הנשר הבינלאומי" – מסורת אשר החלה בדרום אפריקה והתפשטה למדינות רבות, בהם גם ישראל, במטרה להעלות את המודעות כדי להגן על אוכלוסיית הנשרים שהולכת ונכחדת. לכבוד כך, ריכזנו לכם המלצות לטיולים שבהם, אם יתמזל מזלכם, תוכלו לפגוש את הנשרים הנדירים.
שחרור 3 נשרים אל הטבע: חי-בר כרמל
הנשרים זכו בחודשים האחרונים לסיקור תקשורתי נרחב בנסיבות עצובות, כששמונה פרטים הורעלו למוות ברמת הגולן – מחצית מאוכלוסיית הנשרים באזור. בלב הכרמל ממוקמת שמורת הטבע חי-בר כרמל, מקום שמטרתו אישוש והשבה של חיות הבר שנכחדו לנופי הארץ ושמירה על מגוון המינים, ובכלל זה גם הנשר המקראי. בשבת הציבור מוזמן לשמוע במקום על מאמצי שימור אוכלוסיית הנשרים בארץ ובעולם, להשתתף בסדנאות יצירה לכל המשפחה ולהכיר את שלושת הנשרים שיושבו ביום זה אל הטבע מול הקהל: הנשרים אייל פלד, יגור וסשה.
גרעין הרבייה הראשון בחי-בר כלל נשרים שנגרעו מהטבע – פצועים וחסרי כושר תעופה, שאומנם לא יכלו לשרוד בטבע, אך כן יכלו להטיל ביצים. הגוזלים שבקעו מהביצים שהודגרו טופלו במסירות בפיקוח צמוד של צוות השמורה והעבירו את שנותיהם הראשונות בכלוב אקלום אל מול נופי הנחלים כלח וגלים באזור בכרמל המכונה "שווייצריה הקטנה".
בהגיעם לגיל המתאים, שוחררו הנשרים אל הטבע כשהם תחת מעקב מתמיד. חלפו עוד שנים עד שחזרו הנשרים לקנן בטבע במצוקי הכרמל, וכיום כשמטיילים באזור אפשר להרים עיניים לשמיים ולראות נשרים חופשיים בטבע - מחזה מרהיב ומשמח שאינו מובן מאליו. פרויקט זה התאפשר הודות לשיתוף הפעולה של רשות הטבע והגנים עם חברת החשמל והחברה להגנת הטבע בפרויקט "פורשים כנף".
הפעילות תתקיים בשבת, 7 בספטמבר, בשעות 15:00-10:00. הכניסה בתשלום: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד, חינם למנויי מטמון של רשות הטבע והגנים.
גרעין הרבייה: גן החיות התנ"כי
בגן החיות התנ"כי בירושלים ניתן לראות את הנשר המקראי בצפריית הדורסים, שם נמצא גרעין הרבייה. כל הביצים הבוקעות מזוגות המקננים בצפרייה מועברות למרכז להדגרת דורסי הארץ, שנמצא אף הוא בגן החיות. בחודשים פברואר-יוני ניתן לראות את הביצים המודגרות, כשהצוות עומל מסביב לשעון כדי לשמור על התנאים הדרושים להדגרה מוצלחת של הנשרים הנדירים, הנמצאים בסכנת הכחדה.
מכיוון שכל זוג נשרים מטיל רק ביצה אחת בכל הטלה ויכול לגדל רק גוזל אחד ויחיד, ולאור מאמצי השימור של הנשרים, הצוות מתחכם: הוצאת הביצה והעברתה אל הקן גורמת להטלה נוספת (הטלת מילואים) והוצאה נוספת יכולה גם היא לעיתים להוביל להטלה שלישית ואחרונה. כל הגוזלים הבוקעים במרכז ההדגרה מועברים להורים מאמצים בגן החיות, בחי-בר כרמל או בחי-בר יטבתה, בשיתוף עם רשות הטבע והגנים. כולם מיועדים לשחרור לטבע, בתקווה שהמאמצים המשולבים יובילו לחיזוק אוכלוסיית הנשרים בארץ.
הכניסה לגן החיות בתשלום: 59 שקלים למבוגר, 46 שקלים לילדים ונוער.
נשרים בקניון: מסלול לאורך נחל צין
נחל עבדת, מיובליו של נחל צין, נובע ממעיין עין עבדת באזור שדה בוקר. הנחל יוצר קניון צר ועמוק הזורם בין קירות סלע לבן ענקיים ומרהיבים. בדרכם, יוצרים מי המעיין גם מפל בגובה 15 מטרים הנשפך לבריכה עמוקה. שביל המטיילים באתר עובר ליד מערות נזירים שהתגוררו והתבודדו במקום בתקופה הביזנטית, והם גם אלו שחצבו את גרמי המדרגות – כדי להקל על הגישה שלהם למים. במקום צמחייה ירוקה המושכת בעלי חיים ובהם יעלים. אם שומרים על שקט (מומלץ להביא משקפת), אפשר לראות בדרך יעלים, נשרים וכן עופות דורסים נוספים. הרחצה במעיין אסורה, בין היתר בגלל הזדקקות בעלי החיים למים.
הכניסה לגן הלאומי היא מכביש 40, דרך מדרשת בן גוריון. האתר מציע שני מסלולים – מסלול קצר (מעגלי) שעובר בתוך הקניון לצד הבריכות והמפל. לצורך כך משאירים את הרכב החניון התחתון. המסלול מסתיים בחורשת הצפצפות, ומשם חוזרים לנקודת ההתחלה.למעוניינים במסלול הארוך: יש להשאיר רכב איסוף בכניסה הדרומית, שם נמצאת תצפית הצופה על כל הוואדי. אם יתמזל מזלכם, אולי תצליחו לראות גם כאן נשר מקראי. אורך המסלול הקצר כשעה-שעה וחצי, אורך המסלול הארוך כשעתיים.
בשישי ושבת הקרובים, 7-6 בספטמבר, ניתן להצטרף לסיורי צפרות מודרכים בתחנה התחתונה של הגן הלאומי בשעות 9:00 ו-14:00. הכניסה בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.
עשרות נשרים בנגב: תצפית המכתש הקטן
המכתש הקטן, שנמצא בחלקו בשטחו הסגור של הקמ"ג, הוא אחד המקומות הטובים בארץ לצפייה בנשרים. רק השבוע נצפו בתחנת ההאכלה במכתש כ-50 נשרים. ביוני האחרון, לאחר יותר מ-30 שנות מאבק, הוכרז המכתש באופן רשמי כשמורת טבע.
הגישה לתצפית המכתש היא מכביש 227 - "הכביש הישן לאילת" - בשביל המסומן גם בצבע אדום וגם בסימון של "שביל ישראל". את הרכב ניתן להשאיר בחניון הלילה "מצפה מכתש", ללא תשלום. ממשיכים על השביל עד שמגיעים לפיצול, ואז יש לפנות לשביל הירוק המוביל לתצפית "מכתש קטן" ולצעוד כ-1.5 ק"מ עד למצפור.
הסיכוי הטוב ביותר לראות נשרים ועופות דורסים נוספים כמו רחם יהיה דווקא בשעות הצהריים: הנשר הוא עוף דורס המשתמש בזרמי האוויר החמים המסייעים לו לדאות בקלות, ובכך לצמצם את כמות האנרגיה שהוא נדרש להוציא בחיפושו אחר מזון. התצפית מאפשרת לקבל נוף פנורמי מרהיב הצופה על כל המכתש הקטן.