חוק המצלמות השנוי במחלוקת יובא לאישור הממשלה
למרות התנגדות היועמ"ש ויו"ר ועדת הבחירות, בישיבת הממשלה ביום ראשון יעסקו רק בנושא אחד: חוק המצלמות בקלפיות שיזם נתניהו. לאחר אישור הממשלה, החוק צפוי לעלות להצבעה בכנסת. נתניהו: "אין לנו התנגדות שיהיו משקיפים עם מצלמות מכל המפלגות"
הערב (יום ה') הופץ סדר היום של הממשלה לישיבתה המתוכננת ביום ראשון הקרוב ובו רק סעיף אחד: "טיוטת חוק הבחירות לכנסת, תיעוד חזותי ו/או קולי בקלפיות". טיוטת החוק, שמטרתו לחייב הצבת מצלמות בקלפיות, מקודמת על ידי שר המשפטים אמיר אוחנה לבקשת ראש הממשלה בנימין נתניהו, וזאת למרות שהיועצים המשפטיים ובכללם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הביעו הסתייגות מקידומה, ויו"ר ועדת הבחירות המרכזית השופט חנן מלצר הזהיר הבוקר מפני כאוס אם ההצעה תעבור.
לאחר אישור הממשלה החוק צפוי לעלות להצבעה בכנסת במהלך שבוע הבא. גורמים בליכוד אמרו כי מבחינה טכנית אין מניעה להעביר את החוק ואפילו להספיק לפרסם אותו ברשומות. הרוב הדרוש לאישור החוק הוא של 61 חברי כנסת, ונראה כי עם תמיכת מפלגת ישראל ביתנו, שמעוניינת מצדה להציב מצלמות בקלפיות במגזר החרדי, החוק יוכל לעבור.
בטיוטת ההחלטה שצפויה להיות מאושרת על ידי הממשלה נכתב כי "עקב צורך להשלים את הליכי החקיקה במהירות על מנת להספיק לתקן את החוק בטרם יום הבחירות לכנסת, מוצע עתה לאשר את טיוטת החוק בממשלה ולהניח את הצעת החוק על שולחן הכנסת.
"כמו כן, על מנת לזרז את הליך החקיקה בכנסת, מוצע לפנות ליו"ר ועדת הכנסת בבקשה לכנס את הוועדה, כדי שתחליט על קיצור תקופת ההנחה של הצעת החוק לפני הדיון בקריאה הראשונה, בהתאם לאמור בסעיף 81 לתקנון הכנסת וכן בבקשה להתיר את הדיון בקריאה השניה ביום הנחת ההצעה".
בתדרוך לכתבים היום בלונדון לאחר פגישתו עם ראש ממשלת בריטניה התייחס נתניהו להתעקשותו על הצבת מצלמות בקלפיות בניגוד לעמדת היועמ"ש: "הדבר נדרש וכל מי שעיניו בראשו מבין שזה נדרש. לא נרשה שיגנבו את הבחירות הבאות והדבר הכי טוב זה להציב מצלמות. אין לנו התנגדות שיהיו משקיפים עם מצלמות מכל המפלגות. בדמוקרטיה כולל בדמוקרטיה של הליכוד כשיש פריימריז אני מאפשר משקיפים ביחד רחבה ונדיבה וככה אחד שומר על השני. ככה עושים את זה בדמוקרטיות. זה הפיקוח המקובל בכל גוף דמוקרטי. זאת לא התרסה נגד אף אחד".
לפני שהמריא ללונדון אמר נתניהו: "אני חושב שהעמדה שהוצגה על-ידי היועץ המשפטי לממשלה ביחס לסגירת הקלפיות או יותר נכון ביחס לאי-קבלת המצלמות זה דבר שאין לו הסבר. אנחנו לא נאפשר גניבת בחירות".
לדברי נתניהו, "השופט מלצר בעצמו אמר שיש כאן בעיה אמיתית והדרך היחידה לטפל בבעיית זיוף בקלפיות בדמוקרטיה זה להביא לנציגים השונים ולמשקיפים השונים את היכולת לפקח. בישראל יש מצלמות בכל מקום, יש מצלמות כאן, יש מצלמות בסופרמרקט, בקופת חולים. אין מקום שאין מצלמות".
באופוזיציה טוענים שבליכוד מקדמים את ההצעה בעיקר כדי להשתלט על השיח ולהכתיב סדר יום ותחושת הרתעה למצביעים במגזר הערבי. הבוקר אמר חבר הכנסת אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) באולפן ynet כי אם אם החוק בעניין יעבור בהליך חקיקה מזורז - הוא ואנשיו יפנו לבג"ץ. "אני בעד הליך בחירות נקי - אבל מדובר בתהליך דרקוני שמעקם את כל פרקטיקת החקיקה, וגם בתיוג אתני", הסביר, "נתניהו אמר פעם שהערבים נוהרים לקלפיות - עכשיו הוא אומר שהערבים גונבים את הבחירות".
השופט מלצר שירטט הבוקר בראיון לגל"צ תרחיש כאוטי למקרה שההצעה תעבור: "רוצה להדגים לך מה הצעת החוק של הליכוד אומרת - כל סיעה או רשימה שמתמודדת לכנסת תוכל להעמיד מצלמות מטעמה. יש קלפיות בכל רחבי הארץ. תארי לך שבקלפי מסוימת יש למעלה מ-30 רשימות שמתמודדות לבחירות. אז נניח שבכל קלפי כל נציג של רשימה שמתמודדת יעמיד צלם. 30 צלמים בקלפי יגרמו לכאוס, לאנדרלמוסיה. כיתה א' בבית ספר שאותרה כמקום קלפי לא מתאימה לזה".