חשד: הגורם לשריפת הענק - פסולת שהודלקה בתוך המפעל
ייתכן שפסולת שנשרפה ליד המחסן גרמה לאש שהשתוללה במשך שלוש שעות וחצי במפעל שמן בחיפה. במפעל דחו את הטענה: "אסור להדליק אש במפעל, זו הוראה קיימת". בארגוני הסביבה מחו: "מיליון תושבים חיים על חבית נפץ"
חקירת שירותי הכיבוי בעקבות שריפת הענק שהתחוללה אתמול (ה') במפעל שמן בחיפה, מעלה חשד כי הגורם לאש היה שריפה של פסולת מתכת בסמוך למחסן השמן. בשירותי הכיבוי אמרו רק כי החקירה תתחדש מחר בבוקר, והמעורבים יתושאלו. במפעל דחו את הטענות.
השריפה שהחלה בצהריים כובתה סמוך לשעה 18:00, אולם כוחות מצומצמים המשיכו לפעול לכיבוי מוקדים קטנים עד קרוב לחצות. הכבישים המובילים מכביש 22 לחוף שמן נפתחו, אך הרחובות הגובלים במפעל, נחום וילבוש, אורט וטובים, נשארו סגורים ולא ברור מתי ייפתחו.
מיד עם השגת השליטה על האש, החלה חקירה בדבר נסיבות הדליקה, אותה מוביל סגן טפסר רן לוי, ראש ענף החקירות בשירות הכבאות וההצלה במחוז חוף.
אחד מכיווני החקירה המרכזיים, הוא כי השריפה החלה בשריפת פסולת, בשטח בין הגדר הצפונית של המפעל, לבין מחסן השמן שהתלקח. בעבר הייתה במקום לפחות שריפה אחת דומה, אך היא לא התפתחה לממדי ענק כפי שקרה אתמול.
במפעל כאמור דחו את הטענות. לדברי ההנהלה, "אסור להדליק אש במפעל, זו הוראה קיימת. בנוסף, בחודש האחרון התקיים תרגיל מוצלח של כיבוי אש בהשתתפות כלל הגורמים ועובדי המפעל. לעת עתה אנחנו ממתינים לתוצאות הבדיקה והמסקנות של מכבי אש".
"שריפה שתסכן את חיפה היא עניין של זמן"
בארגוני הסביבה במפרץ הביעו דאגה וזעם בעקבות האירוע. "היום זה מפעל שמן, אתמול זה מפעל דור כימיקלים ודליפות הגז הרעיל, שלשום זה מפעל בז"ן עם הלפיד הבוער, עם המיכל הבוער ועם הארובה הבוערת. אנו סובלים מעודף תחלואה וזיהום אויר. עד מתי נהיה שבויים של ממשלת ישראל שנוח לה להשאיר את חיפה במציאות נוראית של תחלואה ומוות?", אמר יו"ר סיעת הירוקים במועצת העיר חיפה, אביהו האן.
הוא הוסיף: "רק לפני שלושה חודשים פורסם דו"ח מבקר המדינה וציין כשלים רבים וקריטיים של משרד הגנת הסביבה ואיגוד ערים חיפה עם כשלים תפעוליים רבים חסרי יכולת אכיפה וניטור. מה קרה מאז פרסום הדו"ח ? כלום".
יו"ר איגוד ערים לאיכות סביבה במפרץ חיפה, עו"ד שרית גולן שטיינברג, אמרה כי בעת השריפה נרשמו עליות בחלקיקים בתחנת הניטור הניידת שהוצבה לאחרונה בחוף שמן. לדבריה, שאר התחנות לא הראו עלייה ברמות החומרים המסוכנים. היא הוסיפה כי לא כל החומרים הרעילים מנוטרים כיום, וכי בקרוב תוגש הצעה לרכישת תחנות מתקדמות לניטור חומרים רבים יותר.
ד"ר רויטל גולדשמיד, ממנהלת ארגוני הסביבה בחיפה, אמרה: "אנו מגלים שוב ושוב שמיליון תושבים חיים במפרץ חיפה על חבית נפץ. זה רק עניין של זמן עד שתתפתח דליפה או שריפה שמסכנת את המטרופולין.
"שריפה זו היא בדיוק מקרה המבחן לסקר הסיכונים החלקי שפורסם על ידי המשרד להגנת הסביבה לפני כחודשיים, לפיו 'לציבור אין סיכון בלתי סביר כתוצאה מתקלות הנובעות מפעולות שבשגרה'. על רקע סקר הסיכונים ונוכח השריפה בשמן אנו מדגישים את הצורך הדחוף לקידום את תוכנית מפרץ החדשנות להבראת מפרץ חיפה ופינוי התעשיות המסוכנות מחדר השינה שלנו".
"ראו את העשן ממרחק שני קילומטרים"
במפעל בו פרצה השריפה מצויים מכלים גדולים של שמן חמניות ושמן זית שנמצאים לפני הזיקוק האחרון והביקבוק. בשיא האירוע פעלו במקום 60 צוותי כיבוי, וכן כוחות של המשרד להגנת הסביבה איגוד ערים לאיכות סביבה, חברת החשמל, עיריית חיפה ועוד. מפקד תחנת הכיבוי בחיפה, טפסר משנה חזי לוי סיפר אחר הצהריים: "האש אחזה בשלושה מחסנים לאחר ששמן בוער התחיל לזרום בין המבנים. הצלחנו למנוע מעבר של האש למחסן המרכזי שבו היו עוד אלפי טונות של שמן. לאחר כיבוי האש נצטרך לנקות את השמן מהכבישים באזור ולסייע בפינוי האזבסט".
אלעזר איתן, עד לשריפה, סיפר: "השמיים היו מוקפים בעשן, ראו את העשן ממרחק של שני קילומטרים". מני חיים, תושב חיפה, סיפר: "העשן משקיף על כל העיר, זה מראה שלא ראיתי מעולם. לצערי זה מזכיר לי את אסון הכרמל".
איתי יהלום (17), מדריך בשבט צופי ים, סיפר: "עבדנו בשבט כמו בכל יום רגיל, ואז התקשרו להודיע לנו על השריפה. יצאנו מחוץ לשבט וראינו את ענן העשן. החלטנו שאנחנו מתפנים, וגם אחרי שעה אפשר היה לראות מרחוק את השריפה משתוללת".