גנץ: "נתניהו מכין את הקרקע שלא לקבל את תוצאות הבחירות"
הקרב על המצלמות מחריף. יו"ר כחול לבן עולה להתקפה: "תהליך מסוכן, ראש הממשלה מנסה לייצר דה לגיטימציה של הליך דמוקרטי". נתניהו משיב אש: "לא ניתן שיגנבו את הבחירות, הדבר הכי טוב זה להציב מצלמות"
התבטאויותיו התקיפות של ראש הממשלה בנושא, שהגיעו למרות הקביעות המשפטיות החד-משמעיות של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ושל יו"ר ועדת הבחירות השופט חנן מלצר, הביאו גם את יו"ר כחול לבן בני גנץ לאמירה יוצאת דופן. גנץ אמר בשיחות סגורות, כי מדובר במהלך קיצוני של נתניהו שנועד להכשיר את דעת הציבור כי תוצאות הבחירות לא יהיו לגיטימיות. "נתניהו מכין את הקרקע שלא לקבל ולכבד את תוצאות הבחירות", אמר גנץ לבכירים במפלגתו. "נתניהו מנסה לייצר דה לגיטימציה של הליך דמוקרטי חשוב. זה תהליך מסוכן".
בכחול לבן הוחלט, כי המפלגה תתנגד בתוקף ל"חוק המצלמות" של הליכוד. הח"כים יועז הנדל וחילי טרופר גיבשו הצעת חוק נגדית ל"חוק המצלמות" שאותה יעלו להצבעה במקביל לחוק של הליכוד. הצעת החוק תהיה מבוססת על שלושה עקרונות: הסמכות והפיקוח על קלפיות וההחלטה האם להציב מצלמות והיכן יהיו על גופים ממלכתיים בלבד; אמצעים טכניים לפיקוח בקלפיות (כמו מצלמות) יאושרו על ידי ועדת הבחירות המרכזית בלבד. אין בחוק אפשרות למפלגה, קהילה, ארגון או כל גורם פרטי אחר להפעיל אמצעי בקרה בתוך הקלפיות למעט המדינה באמצעות ועדת הבחירות המרכזית.
ראש הממשלה עסק בנושא גם אתמול במהלך ביקורו המדיני בלונדון, והציג עמדה בלתי מתפשרת. "הדבר נדרש וכל מי שעיניו בראשו מבין שזה נדרש. בעיית הזיופים וגניבת הבחירות אמיתית. לא נרשה שיגנבו את הבחירות הבאות והדבר הכי טוב זה להציב מצלמות".
נתניהו הוסיף בנושא: "בדמוקרטיה, כולל בדמוקרטיה של הליכוד, כשיש פריימריז אני מאפשר משקיפים ביחד רחבה ונדיבה. ככה עושים את זה בדמוקרטיות. היום יש לכם מצלמות ואתם מצלמים ומקליטים אותי ומנתחים את שפת הגוף. כל אחד עושה את זה וזה מקובל במקומותינו ופתאום המקום היחיד שמונעים את זה באולם הקלפיות. זאת לא התרסה נגד אף אחד. לא ניתן שיגנבו הבחירות. זה יהיה אבסורד אם לא ננצח כי גנבו בחירות בקלפיות. זה דבר שלא מקובל עלינו".
גם יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, תקף אתמול בחריפות את היוזמה לחקיקת בזק שתאפשר לנציגי מפלגות להציב מצלמות בקלפיות כבר בבחירות הקרובות. מלצר הזהיר בראיון לגלי צה"ל כי אם תעבור הצעת החוק, שמקודמת על ידי ראש הממשלה, הדבר יוביל לכאוס ביום הבחירות והוא לא יוכל לערוב לכך שניתן יהיה לנהל אותו באופן תקין. "נניח שבכל קלפי כל נציג של רשימה שמתמודדת יעמיד צלם", הסביר מלצר. "30 צלמים בקלפי יגרמו לאנדרלמוסיה".
מלצר אמר כי המתווה הקיים לפיקוח על הליך הבחירות, בין היתר באמצעות מצלמות שיישאו פקחים מטעם ועדת הבחירות המרכזית, מספק פתרון לחששות מפני זיוף בחירות. עוד אמר כי הפתרון שהציע מיטבי והושג על דעת כל נציגי המפלגות בוועדת הבחירות המרכזית, "נושא המצלמות צריך לעבור שינוי חקיקה, אבל אחרי הבחירות, לא לפני. לא משנים את כללי המשחק".
למרות התנגדות היועץ המשפטי לממשלה ויו"ר ועדת הבחירות, בישיבת הממשלה ביום ראשון יעסקו רק בנושא אחד: חוק המצלמות בקלפיות שיזם נתניהו. לאחר אישור הממשלה, החוק צפוי לעלות להצבעה בכנסת.
הנוסח המעודכן של הצעת החוק, שהממשלה מבקשת להביא לאישור מליאת הכנסת ביום שני, קורא לאפשר "לכל חבר ועדת קלפי, משקיף, מזכיר או נציג ועדת הבחירות המרכזית לתעד חזותית או קולית את כל מה שהוא מוסמך לפקח עליו בכדי להגשים את מטרת תפקידו".