שתף קטע נבחר
 

אם הנציגים הערבים ייכשלו שוב - נחליף אותם

בחברה הערבית יש זרם הקורא לשינוי תפיסה ולא פוסל חברות בממשלה. תוסיפו את הקריאות לריענון המפלגות בפנים חדשות, ואולי תקבלו מהפכה

 

איימן עודה אחמד טיבי מנסור עבאס מטאנס שחאדה (צילום: יאיר שגיא, אבי מועלם, אלעד גרשגורן)
(צילום: יאיר שגיא, אבי מועלם, אלעד גרשגורן)

הנה כמה נתונים מעוררי מחשבה לגבי החברה הערבית כפי שעלו מהבחירות שהתקיימו באפריל: שיעור ההצבעה עמד על 49.2% בלבד, ומבין 60 היישובים בכל הארץ שבהם הצביעו פחות מ-40% מבעלי זכות הבחירה, 57 היו ערביים. וזאת אף שזמן לא רב קודם לכן, בבחירות לרשויות המקומיות, היה שיעור ההצבעה בחברה הערבית גבוה בהרבה מהממוצע הארצי, ובחלק מהיישובים עמד על 90% ויותר. איך זה קרה?

 

 

החברה הערבית סובלת מבעיות חברתיות וכלכליות רבות: האלימות גואה, כ-50% מהמשפחות נמצאות מתחת לקו העוני, רבים מהיישובים הערביים נעדרים תשתיות ראויות או אזורי תעשייה שהם הבסיס למקומות תעסוקה ולהכנסות מארנונה לשלטון המקומי. בנוסף, לרבים בדור הצעיר אין אפשרויות לדיור בר השגה: בחלק מהיישובים הערביים עומד מחירו של דונם אדמה על כשני מיליון שקל, לפני עלויות הבנייה, וצעירים רבים מתקשים לקבל משכנתה.

 

ולמרות כל זאת כשלו המפלגות הערביות – שפירקו את הרשימה המשותפת לפני בחירות אפריל – בניסיון שלהן לשכנע את הבוחרים שהן אכן פועלות במרץ לשיפור מצבם החברתי והכלכלי, ולכן הציבור גילה אדישות כלפיהן.

 

לוואקום הזה יכלו להיכנס מפלגות השמאל והמרכז הציוניות, אבל כמעט כולן, למעט מרצ שהציבה נציגים ערבים בעמדות מפתח, התעלמו לחלוטין מציבור זה ומכוח הפוליטי שיכולים להעניק כ-20% מבעלי זכות הבחירה.

 

הפיזור המהיר של הכנסת וקיום מערכת בחירות חדשה נותנים לחברי הכנסת הערבים תקווה והזדמנות לתקן את שהשתבש. באקדמיה, סטודנט שנכשל במועד א' יכול להפוך את הכישלון להצלחה אם ילמד מטעויות העבר ויתכונן היטב למועד ב'. השאלה היא אם הרשימה המשותפת אכן יושבת עכשיו ומשננת את החומר.

 

הסקרים האחרונים אינם אופטימיים ומנבאים לרשימה המשותפת תשעה עד 11 מנדטים בלבד, לעומת ה-13 בכנסת שכיהנה עד אפריל. ייתכן שהסיבה לכך היא שהרשימה המשותפת המתמודדת כעת החמיצה הזדמנות להכניס לשורותיה פנים חדשות חרף הקריאות הרבות לעשות זאת בעת הרכבתה מחדש.

 

כבר כיום יש בציבור הערבי זרם הקורא לשינוי תפיסתי ואינו פוסל על הסף חברות בממשלה, שתוכל לתת לנציגיו יכולת להשפיע ולהביא לשיפור המצב הכלכלי והחברתי. מהלך כזה יכול להניע את הבוחרים ולהוביל לשיעורי הצבעה גבוהים יותר.

 

תוצאות הבחירות מחד, והאירועים הפוליטיים במגזר הערבי לאחר הבחירות האחרונות מאידך, עוררו ביקורת רבה על המפלגות הערביות, וקולות חדשים קוראים לשינוי בייצוג של האוכלוסייה שלנו. לפיכך, סביר להניח שאם הרשימה המשותפת לא תצליח להגדיל את כוחה בבחירות הקרובות, תתחזק הדרישה לשינוי בהרכב הרשימות ובמצע שלהן.

 

מה שברור הוא שב-17 בספטמבר החברה הערבית מוכרחה לשנות ממנהגה ולצאת להצביע על מנת להשפיע על השיח הפוליטי והציבורי. ובעיקר, לא כדאי לה לפסול מראש כניסה לממשלה או שותפות בדרך אחרת עם הקואליציה שתקום.

 

  • רו"ח אחמד איאד הוא מרצה במכללה האקדמית ספיר

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים