שתף קטע נבחר

הודו: ננסה ליצור קשר עם הנחתת על הירח

ראש סוכנות החלל ההודית הודיע כי ארצו תנסה בשבועיים הקרובים לחדש את הקשר עם הנחתת ויקראם, שהקשר עמה אבד לקראת הנחיתה על הירח. ראש ממשלת הודו אמר: "הודו גאה בכל אחד ואחת מכם"

הודו הייתה קרובה אמש להפוך למדינה הרביעית שמצליחה להנחית חללית על הירח, אך כמו במקרה של החללית הישראלית "בראשית" של SpaceIL והתעשייה האוווירת בחודש אפריל - הנחיתה על אדמת הירח לא הייתה מוצלחת. סוכנות החלל ההודית הודיעה כי הקשר עם הנחתת "ויקראם" נותק כשהייתה בגובה של 2.1 ק"מ מפני הירח. ראש סוכנות החלל ההודית, ק. סיון, אמר היום (שבת) כי המדענים ינסו לחדש את הקשר עם הנחתת ב-14 הימים הקרובים. בסוכנות החלל ההודית מיהרו להודיע כי איבוד הקשר עם הנחתת לקראת הנחיתה על הירח לא יפגע במשימות חלל עתידיות - ובשנה הבאה תשוגר החללית Aditya L-1 - שמטרתה לחקור את השמש.

 

 

לאחר ההודעה על אובדן הקשר עם הנחתת, ששוגרה לחלל במשימת "צ'נדריאן 2", ניחם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי את ראש סוכנות החלל ההודית ואף העניק לו חיבוק חם. סיון החזיק את ראשו בידיו כשנודע לו על ניתוק הקשר עם הנחתת. בעקבות ניתוק הקשר עם החללית ביטלה סוכנות החלל ההודית את מסיבות העיתונאים המתוכננות וקראה לאורחים הרבים וגם לעיתונאים לעזוב את מבנה הסוכנות.

 

חיבוק חם מראש ממשלת הודו

 

היום התייחס מודי לכשלון לנחות על הירח בנאום בבנגלור. הוא בירך את המדענים של הודו, ואמר: "המסע והניסיון חשובים כמו התוצאה הסופית. הניסיון והמסע לירח היו שווים את זה. מחר יהיה שחר של יום חדש". הוא פנה שוב למדענים ואמר: "העזתם ללכת לאן שאף אחד לא היה. הודו גאה בכל אחד ואחת מכם". הנחתת ההודית, ובה רכב חלל קטן, הייתה אמורה לנחות באזור הקוטב הדרומי של הירח - שם על פי מחקרים יש כמויות של מים וגם מכתשים גדולים. מדובר ביעד שעשוי להיות מקום נחיתה לאסטרונאוטים במשימות חלל בעתיד.

 

נשיא הודו מודי עם ראש סוכנות החלל ההודית, אחרי ניתוק הקשר (צילום: AFP)
נשיא הודו מודי עם ראש סוכנות החלל ההודית, אחרי ניתוק הקשר(צילום: AFP)

ירוק ואז אדום. הגרף המסמן את התקדמות תהליך הנחיתה על הירח (צילום: AP)
ירוק ואז אדום. הגרף המסמן את התקדמות תהליך הנחיתה על הירח(צילום: AP)

 

מי שעוד קיים מסיבת עיתונאים הוא ראש סוכנות החלל ההודית. "לא יכולנו לבצע את השלב האחרון כראוי", הוא אמר. "הקריטריון להצלחה נקבע לפי כל שלב ושלב במשימה, ועד כה בין 90 ל-95 אחוזים מהמטרות הושגו וימשיכו לעזור לחקר הירח, ללא קשר לניתוק הקשר עם הנחתת".

 

למעשה, המקפת - ששוגרה יחד עם הנחתת במשימת "צ'נדריאן 2" מקיפה את הירח בגובה של כ-100 ק"מ. בהודו אמרו היום כי היא מתפקדת כמתוכנן וכי היא אמורה לפעול במשך שבע שנים.

  (הדמיה: סוכנות החלל ההודית)
(הדמיה: סוכנות החלל ההודית)

 

החללית ההודית שוגרה לירח ב-22 ביולי ממרכז החלל בדרום מזרח המדינה. ב-20 באוגוסט נכנסה החללית למסלול סביב הירח. ביום שני השבוע התבצע תמרון, שבו הופרדו החלקים במשימה. המקפת נותרה במסלולה סביב הירח ואילו הנחתת ויקראם המשיכה להקיף את הירח לקראת הנחיתה. אמש, סמוך לשעה 23:10, החל תהליך הנחיתה.

 

בתחילה נראה שהכול מתנהל כשורה ובחדר הבקרה הנוכחים לא הפסיקו לחייך. אלא שזמן קצר לפני שהנחתת הייתה אמורה לנחות על הירח - נותק עמה הקשר. המדענים ניסו לחדש את הקשר ומשלא הצליחו - עדכן ראש סוכנות החלל ההודית את מודי בדבר אובדן הקשר. כעבור עוד כמה דקות הודיע סיון על אובדן הקשר באופן רשמי.

שלט במומבאי.
שלט במומבאי. "גאים בסוכנות החלל ההודית"(צילום: AFP)

 

למעשה הודו הגיעה לירח כבר ב-2008, אך רכב החלל "צ'נדריאן 1" התרסק כמתוכנן על אדמת הירח. אגב, הודו הודיעה עם השיגור הקודם לירח לפני כעשור כי תנחית אדם על אדמת הלבנה ב-2020 - דבר שנראה כיום רחוק מאוד מהמציאות. עם זאת, הודו הודיעה כי היא תשגר בני אדם לחלל ב-2022.

 

עד כה הצליחו שלוש מדינות להנחית בהצלחה חללית על אדמת הירח - ברית המועצות, ארצות הברית וסין - שהייתה הראשונה להנחית חללית בצד הרחוק של הירח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ר"מ הודו עם ראש סוכנות החלל
צילום: AFP
מומלצים