מחצבה תוקם ליד אתר תיירות: "סכנת חיים"
בחברה להגנת הטבע אומרים כי אם תוקם המחצבה באזור מערת שמשון - קיים חשש לדרדור אבנים וסלעים ולפגיעה במטיילים ובבעלי חיים. ברשות הטבע והגנים אמרו בתגובה: "מדובר בשטח פרטי מאושר למחצבה"
מחצבה שעתידה לקום סמוך למערת שמשון מאיימת על אחד מאתרי התיירות היפים ביותר בהרי ירושלים. בעקבות פנייה של החברה להגנת הטבע והמרכז לחקר מערות לרשות הטבע והגנים ולמשרד להגנת הסביבה, בוצעו תיקונים קטנים בתוכנית להקמת המחצבה, אולם היא עדיין תוקם בקירבה מסוכנת של 50-25 מטרים משבילי המטיילים והמערה.
לצד מערת שמשון נמצאות מערות נוספות. מערות אלו אינן מוכרות למטיילים ומקיימות אוכלוסייה חשובה של עטלפי חרקים, הנמצאים בסכנת הכחדה והינם ערך טבע מוגן בישראל. אנשי החברה להגנת הטבע תיעדו עשרות פרטים של עטלף ממין יזנוב קטן ועטלף אחד ממין פרסף גמדי.
במסגרת התוכנית, בכוונת היזמים להסיט את שביל המטיילים אל מרגלות מצוק מערת שמשון. לדברי עמית מנדלסון, עובד בחברה להגנת הטבע וחבר ותיק במועדון שוחרי המערות הישראלי, המרכז את ההתנגדויות לתוכנית, "צעד זה יפגע בחוויית הטיול באזור משום שמדובר בשביל היחיד בהרי ירושלים ש'רץ' על השלוחה מערבה עם נוף מרהיב לעבר השפלה, ואז יורד במדרגות חצובות בנות 1,500 שנה לעבר המערה. הסטת השביל, תוציא הן את גב השלוחה והן את המדרגות העתיקות מתוואי שביל ההליכה".
עוד טוענים בחברה להגנת הטבע כי אמנם הכרייה הנוכחית הורחקה מעט מתחום המצוק, אך היא עדיין קרובה אליו. לכן, קיים חשש לדרדור אבנים וסלעים ואף לקריסה של חלקים מהמצוק. כמו כן, תיתכן פגיעה בפעילות בעלי החיים באזור בהם עטלפי חרקים, דורסי יום ומינים נוספים. "בתרחיש של קריסת המצוק או חלקים ממנו, ובהנחה ששביל המטיילים יוסט לתחתית המצוק, מטיילים שיימצאו למרגלותיו יהיו חשופים לסכנת חיים ממשית".
הדרישה העיקרית של מתנגדי התוכנית היא להרחיב יותר את גבול הכרייה המתוכנן ממצוק מערת שמשון, תוך שמירה על שביל המטיילים בתוואי הנוכחי שלו. כמו כן, קוראים המתנגדים להשלים במסגרת התוכנית את שמורת נחל שורק על ידי הכרזת מצוק מערת שמשון כחלק מהשמורה. כיום, המערה אינה נכללת בתחומי שמורת הטבע.
מרשות הטבע והגנים נמסר: "מדובר בשטח פרטי מאושר למחצבה כבר משנות ה-90' על פי תוכנית המתאר. בשלב זה הוגשה תוכנית מפורטת במסגרתה נקבע כי שטח המחצבה יהיה קטן מהתכנון המקורי וכי תוכנית החציבה לא תפגע במצוק ובמסלולי הטיול. רשות הטבע והגנים הייתה מעדיפה מלכתחילה כי השטח יישאר טבעי, אך מפני שמדובר בשטח פרטי וסוכם כי לא תהיה פגיעה כמפורט - הרשות לא הביעה התנגדות".
מהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים נמסר: "הסטת השביל נעשתה לאחר תיאום עם רט"ג, כך שהמערה, המדרגות ושרידי המנזר לא ייפגעו. כמו כן, שטח החציבה צומצם, זאת בכדי להקטין את ההשפעה הנופית למטיילים. חשוב לציין כי מדובר בתוכנית הנמצאת בשלבי התנגדויות. ההתנגדויות שיוגשו יידונו ויתקבלו החלטות לגביהן במסגרת הוועדה".