משטר אסד שרד, ויש לזה מחיר
מלחמת האזרחים בסוריה על סף סיום אך המשטר כורע תחת נטל הסנקציות. רוסיה ואיראן שעזרו לאסד להישאר בשלטון נלחמות על השליטה: פוטין רוצה החזר על "ההשקעה", ואיראן מנצלת את המשבר להקמת "חיזבאללה סורי"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מלחמת האזרחים בסוריה על סף סיום, וכעת רוסיה ואיראן, מי שדאגו במלחמה להישרדותו של אסד בשלטון, מגישות לו את החשבון על ההוצאות הכבדות של המלחמה. איך מתכוון אסד לשלם כשהקופה ריקה והמדינה הרוסה? מה הן ההשלכות על ביטחון ישראל?
אימפריית הממון של אסד
החדשות בערבית עוסקות כבר שבועיים בריב המשפחתי שהתעורר בתוך המשפחה השלטת בסוריה. נשיא סוריה שם לפני שבועיים את האיש העשיר בסוריה, בן דודתו ראמי מחלוף, במעצר בית. לפני שבוע החרים את נכסיו הנאמדים במיליארדים. פרשנים בעולם הערבי ניסו להבין מה עומד מאחורי רעידת האדמה בצמרת הסורית.
מאז עלייתו של אסד האב לשלטון בהפיכה של 1970 שולטות בכלכלה הסורית שלוש משפחות מהעדה העלאווית (11% מהאוכלוסייה): משפחת הנשיא חאפז אסד, המשפחה של אשתו אניסה מחלוף ודודיו שומרי ראשו ממשפחת שאליש. הניהול הכלכלי של סוריה על ידי אסד-מחלוף-שאליש התאפיין בשחיתות רבה, גניבת כספי ציבור, סחר בנשק, בסמים ובאלכוהול, סיוע לטרוריסטים, הברחות והתחמקות מתשלום מסים, הלבנת כספים ועוד עסקאות מפוקפקות רבות.
בנוסף, המשטר הסורי בעיקר מאז שעלה לשלטון הבן בשאר אסד, הפריט את הכלכלה וחיזק עוד יותר את השליטה של משפחתו ביצוא וביבוא בשיתוף עם כמה משפחות סוניות עשירות מהערים המרכזיות חלב ודמשק, כדי לקנות את נאמנותם לשלטון. כלכלה זו הייתה הרסנית למשק שלא התנהלה בו שום תחרות ופגעה גם ברוב העם הסורי שהשתייך למעמד החקלאים והפועלים הפשוטים, רובם סונים, שמשכורתם ירדה בזמן שהמחירים האמירו. מעמד זה סבל מאוד מביטול הסובסידיות שהיו בעבר על מוצרי היסוד.
עושים כסף בזמן המלחמה
ב-2011 החלו המהומות והמחאה נגד המשטר בסוריה. ההפגנות נגד השחיתות הביאו להכרזה של בן דודתו של אסד, שהיה הסמל המרכזי לשחיתות במדינה, על ויתור על נכסיו, זאת למראית עין בלבד. אך ככל שהתרוקנה קופתו של השליט אסד, עלה כוחם של בני מחלוף ושאליש וגברה תלותו של הנשיא בשרותיהם.
במהלך המלחמה ניצלו שתי המשפחות הללו את האנרכיה להרחבת עסקיהם, תוך שיתוף פעולה עם עבריינים וטרוריסטים מחיזבאללה ומיליציות שיעיות. צבירת הכוח הגיעה לדרגה של שליטה ומימון יחידות בצבא והקמת מיליציות פרטיות התומכות במשטר.
הן גם גייסו פושעים ובריונים, ה"שביחה" הידועה לשמצה, לשורותיהן על מנת לדכא את המחאות. כבר בראשית מלחמת האזרחים הטילו ארה"ב והאיחוד האירופי סנקציות על בני המשפחות הללו שניהלו עסקים מפוקפקים בסוריה ומחוצה לה ושמימנו את הזוועות שעשו המיליציות נגד העם הסורי.
מלחמת המאפיות
בשבוע שעבר התפרסם ברשתות החברתיות כי שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו דרש מהנשיא אסד להעביר לרוסיה כשני מיליארד דולרים לכיסוי הוצאות הצבא הרוסי. אסד ביקש ממחלוף את הסכום וכאשר נענה בשלילה החליט לשים אותו במעצר ולהשתלט על נכסיו.
במקביל, פשטו כוחות של אסד על בכירים ממשפחת שאליש ושמו גם אותם במעצר בית. כדי לזרז את המעצרים, סיפקו הרוסים למשטר מידע מפליל על שתי המשפחות, החמור בהם היה על צבירת רווחים ממכירת נשק למורדים נגד אסד. המיליציה שמומנה באמצעות אגודת הצדקה כביכול "אל-בוסתאן" בבעלותו של מחלוף פורקה.
רוסיה רוצה החזר השקעה
מה שעומד מאחורי השתלטות אסד על נכסיהם של מחלוף, שאליש ועוד אנשי עסקים מפוקפקים בימים האחרונים, הוא דרישה של הרוסים לסגור את העסקים הבלתי חוקיים ולהעביר את נכסי מחלוף ואחרים לידיים אחרות על מנת לעקוף את הסנקציות. נושא שיקום סוריה עומד כעת בראש מעייניהם של הרוסים. גם יריד דמשק שנפתח בימים אלה נועד למשוך משקיעים לסוריה.
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין רוצה להחזיר לעצמו את "ההשקעה", ההתערבות להצלת משטר אסד משנת 2015 ועד היום. זהו המשטר היחיד במזרח התיכון המאפשר לרוסיה להכניס נוכחות צבאית קבועה ולהגיע למים חמים - הים התיכון. חלק משיקום המדינה לדעת הרוסים הוא איחוד הצבא מחדש, ביטול המיליציות והתפטרות מעבריינים שחדרו לשורות הלוחמים.
מטרה נוספת בצעדים שדורשת רוסיה מהנשיא, היא שאסד יצטייר בעיני הסורים כמי שלמד את לקחי מלחמת האזרחים, מתחיל דף חדש ונלחם בשחיתות. בפועל, דבר לא השתנה במדינה אחרי שמונה שנות מלחמה. נהפוך הוא, המצב החמיר דרסטית. תשתיות המדינה הרוסות, הכלכלה בקיפאון, ערך הלירה הסורית מתרסק (רשמית כ-620 לירה סורית לדולר, בפועל יותר מ-2,000) וכל המוצרים מתייקרים בהתמדה.
הרוסים מעוניינים לזרז את סיום המלחמה בצפון המדינה במחוז אדליב, כי היא מבריחה משקיעים מהמדינה. לדאבונו של אסד אין למשטרו יכולת להשתקם בלי ההלוואות והמענקים של איראן ורוסיה, מדינות המצויות בעצמן במצב כלכלי גרוע.
המדינות העשירות באזור, כגון סעודיה ונסיכויות המפרץ שתמכו באופוזיציה, אינן מעוניינות כעת לסייע למשטר הסורי. מצב זה מאלץ את הנשיא אסד למכור נכסים יקרים של סוריה – נדל"ן וקרקעות, אוצרות טבע ועוד. יש להניח כי רבים מאלה כבר נמצאים בידי רוסיה ואיראן.
נמלי סוריה למכירה/השכרה
כאמור, אין מתנות חינם. הסיוע הרוסי ניתן תמורת פתיחת שני בסיסי קבע רוסיים בצפון ובמערב המדינה: בסיס חיל האוויר בחמיימים ליד לטקיה ונמל בטרטוס, שהושכר ל-49 שנה עם אפשרות הארכה. צילומים שפורסמו מלוויין אמריקני ובהם נראית מכלית הנפט האיראנית ששוחררה מגיברלטר עוגנת בנמל טרטוס בסוריה, ממחישה את שאיפותיה של איראן בחוף הסורי.
לאחרונה מתרבות הידיעות על פתיחת נמל איראני בעיר לטקיה, למורת רוחם של הרוסים. טרטוס ולטקיה הם הנמלים הראשיים של סוריה. יש פרשנים הטוענים כי החרמת נכסי מחלוף ושאליש קשורים לתחרות של רוסיה עם איראן על השליטה הכלכלית במדינה, משום ששתי המשפחות ניהלו עסקים רבים עם משמרות המהפכה של איראן ועם חיזבאללה.
העסקים של איראן
איחוד הצבא, פירוק המיליציות והחרמת כספים לא חוקיים הם צעדים חיוניים לחיזוק האחיזה הרוסית בסוריה ולעצירת ההשתלטות האיראנית על המדינה. משכורות החיילים הסורים נמוך בשל המצב הכלכלי ולכן רבים המקרים של "השלמת הכנסה" על ידי "תעפיש", מילה סורית לבזיזת הבתים של המהגרים שברחו במלחמה. תופעה זו אמורה להיעלם עם פינוי ההריסות ובנייתן מחדש של הערים.
במשמרות המהפכה מנצלים את המצוקה בצבא על מנת לגייס מקומיים למיליציות האיראניות, זאת על ידי הצעת משכורות ותנאים טובים יותר מאלה שבצבא. כך גויסו צעירים רבים, מספרם המדויק אינו ידוע, לכוחות שמקימה איראן במטרה ליצור "חיזבאללה סורי".
בבירה דמשק הקימה איראן את "הדאחיה של דמשק" באזור סיידה זינב (במקביל לדאחיה הפרבר הדרומי של בירות, מפקדת חיזבאללה). האזור הפך למוקד עלייה לרגל לשיעים, המכניס כספים לקופת משמרות המהפכה. בנוסף, איראן החלה בפרויקט שאפתני של הנחת מסילת רכבת מאיראן עד לחופי הים התיכון בסוריה, מה שאמור לממש את חלום המעבר היבשתי של משטר האייתולות.
כוחות אסד, בסיוע רוסיה ואיראן, נמצאים בדרך הבטוחה לנצח את המלחמה על סוריה, אך כעת מתחילה מלחמה כלכלית ופוליטית על השליטה במדינה בין רוסיה לאיראן. יש להניח כי סעודיה ומדינות המפרץ יהיו בצד הרוסי וינסו ללחוץ להוצאתם של האיראנים מהמדינה בתמורה לסיוע כלכלי משמעותי והחזרת סוריה לליגה הערבית.
לכל ההתפתחויות הכלכליות יהיו כמובן השלכות ביטחוניות על ישראל. לגבי המשטר הסורי קיימות לפנינו שתי אופציות, גרועה וגרועה יותר. האחת, חסות של רוסיה המשקמת את הצבא הסורי אך עובדת בתיאום מסוים עם ישראל, והשנייה חסות של איראן השואפת לפתוח חזית לכל אורך גבולה הצפוני של ישראל.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה ומורה לערבית באוניברסיטת חיפה בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם. ספרו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010. ד"ר פרידמן מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר
להצטרף כאן .