שתף קטע נבחר

 

הממשלה אישרה את הצעת חוק המצלמות

היועמ"ש מנדלבליט הגיע לישיבת הממשלה כדי להציג את הקשיים המשפטיים בהצעה, אך השרים אישרו אותה פה אחד. במקביל מנסה דרעי לקדם פשרה ללא חקיקה. הנשיא ריבלין: "מחזק את היועמ"ש מול התקפות פוליטיות"

 

 

נתניהו בפתח ישיבת הממשלה    (צילום: אלכס גמבורג)

נתניהו בפתח ישיבת הממשלה    (צילום: אלכס גמבורג)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אחרי שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הגיע לישיבת הממשלה על-מנת להציג את הקשיים המשפטיים שהעלה בנוגע לחוק הצבת המצלמות בקלפיות ביום הבחירות, הממשלה אישרה את ההצעה פה אחד. ההצעה תובא השבוע להצבעה בשלוש קריאות בכנסת, ככל הנראה כבר מחר.

 

כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

לקריאת חוות הדעת המלאה של היועמ"ש

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בישיבה: "אני מבין למה לפיד, גנץ וליברמן מסכימים על הרשימה המשותפת נגד הפיקוח במצלמות על הקלפיות. כדי לאפשר זיופים וגניבת בחירות". נתניהו מתח ביקורת על עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ואמר כי "אני לא מבין למה הגורמים המשפטיים מעלים טיעונים טכניים מופרכים במקום להתייצב בעד שמירה על טוהר הבחירות, במקום לעשות את תפקידם".

 

בסיום הישיבה טען: "זוהי שאלה עקרונית של טוהר הבחירות. אני מדבר על זה בכזה להט כי זה עניין יסודי ועקרוני".

בנימין נתניהו (צילום: AFP)
נתניהו בישיבת הממשלה(צילום: AFP)

  

במקביל להחלטת הממשלה מנסה שר הפנים אריה דרעי לקדם פשרה לתיעוד הנעשה בקלפיות מבלי שהדבר יאושר בחקיקה. לפי הצעת הפשרה, כמחצית מהקלפיות (5,000) יצולמו מהבוקר עד הלילה על-ידי פקח או מזכיר שיתעד את הקלפי.

 

בפתח ישיבת הממשלה אמר נתניהו כי "אנחנו מביאים היום לאישור את חוק המצלמות בקלפיות. טוהר הבחירות הוא מיסודות הדמוקרטיה, וזו הדרך הטובה ביותר למנוע זיופים, להציב מצלמות ולאפשר פיקוח משקיפים ממפלגות יריבות. ביקורת הדדית של כל המפלגות זו מהות השקיפות בדמוקרטיה, ואחד היסודות החשובים לשמירת שלטון החוק".

 

ראש הממשלה הוסיף: "החוק המוצע קובע שהמצלמות יתעדו את אולם הקלפיות ולא מאחורי הפרגוד. חשאיות ההצבעה תישמר בקפדנות. ב-2013 אמר השופט אליקים רובינשטיין שיש צורך לחשוב על מצלמות. השופט מלצר אמר לגבי הבחירות האחרונות שתופעת הזיופים זו בעיה אמיתית. ובכן, בעיות צריך לפתור, ובעיות בבחירות צריך לפתור לפני הבחירות".

אביחי מנדלבליט  (צילום: AP)
היועמ"ש אביחי מנדלבליט שהגיע לישיבה(צילום: AP)

הנשיא יוצא להגנת היועמ"ש

בתוך כך, נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר היום כי: "אני מחזק את ידיהם של חברי ועדת הבחירות המרכזית ובראשם את ידיו של המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט חנן מלצר ואת ידיו של היועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט, מול המתקפות הפוליטיות נטולות הבסיס ואף חסרות האחריות, אותן הם חווים בימים אלה", כתב הנשיא.

 

"אני מבקש לדחות בשאט נפש את הניסיונות לערער את אמון הציבור בגופים אלה ובמקצועיות המובילה אותם בתהליך ההערכות לבחירות הקרובות", הוסיף.

 

 

דבריו של ריבלין    (צילום: לע"מ)

דבריו של ריבלין    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

על שינוי סדרי הפיקוח על תהליך הבחירות אמר: "לדיון בנושא זה יש מקום ראוי ויש לערוך אותו ללא ספק בהתאם לשינויים המתרחשים במציאות בה אנו חיים. עלינו, כחברה דמוקרטית, לערוך דיונים מעין אלה ולבחון את הצרכים המשתנים בסדרי ההצבעה". הדברים נאמרו באירוע שבו קיבל הנשיא את דו"ח נציבות שירות המדינה בנושא "גיוון וייצוג בשירות המדינה" לשנת 2018.

 


בנימין נתניהו (צילום: מארק ישראל סלם)
נתניהו ומנדלבליט בישיבה(צילום: מארק ישראל סלם)

  

בשבוע שעבר פרסם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט את חוות דעתו, לפיה קיימת מניעה משפטית לקדם את החוק, ואף ציין כי "קידום ההצעה יפגע ביכולת לקיים את יום הבחירות באופן תקין". לדבריו, "ראשיתה של ההצעה בהליך חקיקה חריג ופגום בשלב הממשלתי, והחמור מכל הוא בפגיעה, קרוב לוודאי, ביכולת לקיים את יום הבחירות לכנסת באופן תקין וסדיר כנדרש במשטרנו הדמוקרטי".  

 

מנדלבליט הדגיש כי בחקיקה שכזאת "יש כדי לפגוע הן במימוש של זכות היסוד לבחור והן בביצוע החובה החוקתית לקיים בחירות חופשיות, חשאיות ושוויוניות".

 

עם אישור הצעת החוק בממשלה, היא תובא ככל הנראה כבר מחר לאישור בשלוש קריאות בכנסת. על מנת להעביר את החוק יש צורך בתמיכה של לפחות 61 חברי כנסת.

 

גנץ: "מי שמערער על ההליך הדמוקרטי הבסיסי לא ראוי להנהיג את המדינה"

יו"ר ישראל ביתנו ציין הבוקר בסיור במעלה אדומים כי מפלגתו תתמוך בחוק, אך בד בבד אמר כי יש צורך להעביר חוק שיחייב את אזרחי ישראל להצביע לכנסת. לדבריו, "אנחנו נתמוך בחוק המצלמות למרות שברור שהוא לא יעבור. עם זאת, חייבים לעשות מהלך נוסף ולחוקק חוק חובת הצבעה. אין שום סיבה שאותם אנשים שמקבלים חופש ביום הבחירות לא ימלאו את החובה האזרחית שלהם".

  

ליברמן טען כי סוגיית חוק המצלמות מתואמת בין הליכוד לרשימה המשותפת: "ברור שלנתניהו סיפור המצלמות זה תחליף ל'ערבים נוהרים לקלפיות'. וכמו שאז הוא רץ והתנצל בפני אותם ערבים - ברור שבמקרה הזה יש תיאום מוחלט בין הרשימה המשותפת לליכוד. שתי המפלגות הללו הן בעלות אינטרס עליון ללבות את האש וכל הזמן להתקוטט על נושא המצלמות".

 

אביגדור ליברמן סיור בחירות ב מעלה אדומים (צילום: אוהד צויגנברג)
ליברמן היום במעלה אדומים(צילום: אוהד צויגנברג)

יו"ר כחול לבן, בני גנץ  אמר בעקבות ההחלטה כי "מי שמערער על ההליך הדמוקרטי הבסיסי ביותר, לא ראוי להנהיג את המדינה. נתניהו רוצה לפגוע בלגיטימציה של תוצאות הבחירות העתידיות, ומכין את הקרקע לכאוס ביום הבחירות ואחריהן. כחול לבן תגבה כל החלטה של ועדת הבחירות המרכזית והיועץ המשפטי לממשלה, ותילחם למען טוהר הבחירות. את התשובה לנתניהו ניתן בקלפי".

 

יו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה התייחס גם הוא להחלטת הממשלה ואמר: "נתניהו יודע שזה בלפור או מעשיהו אז הוא יעשה הכל כדי לעורר הצבעת פאניקה של מצביעי ליכוד ולדכא הצבעה של אזרחים ערבים. הם בכלל לא רוצים להעביר את החוק, הם רוצים שיחסמו אותו. הוא מכין את הקרקע ליום הבחירות בו יצהיר 'הערבים גונבים לנו את הבחירות!' שגם יהיה הבסיס לערעור על תוצאות הבחירות כשיפסיד. הליכוד ימשיכו לשקר לציבור - אנחנו נוציא מצביעים לקלפי".

 

יו"ר המחנה הדמוקרטי ניצן הורוביץ אמר: "מחטף המצלמות הוא ניסיון של נתניהו לגנוב את הבחירות על ידי יצירת כאוס בהצבעה ושיבוש הבחירות בקלפיות. אנחנו נפעל נגד זה בכל האמצעים, בכנסת, בבג"ץ וגם בשטח ביום הבחירות".

 

שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן מסר ביציאה מישיבת הממשלה: "בצעד צודק מאין כמותו, החלטנו לקדם את חוק הצבת המצלמות בקלפיות. כל מי שבעד הליך דמוקרטי תקין ורוצה שהבחירות ישקפו באופן מהימן את רצון הציבור חייב לתמוך בחוק. התנגדות מפלגות השמאל כחול לבן והרשימה הערבית המשותפת מעוררת תהיות קשות. האם גניבת הבחירות באמצעות זיופים, שהם יודעים היכן קורים, חשובה להם יותר מטוהר הבחירות?".

 


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, AFP
מנדלבליט ונתניהו
צילום: AP, AFP
מומלצים