הפסקת פעילויות במשרד החוץ: "כמו הלוויה"
כיבוי אורות במשרד החוץ: כל עובדי המשרד, בארץ ובחו"ל, הונחו להפסיק את הפעילות שלהם לאחר כישלון המגעים עם האוצר. רק פעילות במסגרת חוזה קיים תמשיך. המשרד סובל מבור תקציבי ענק של 350 מיליון שקלים. "הוראה חסרת תקדים, זה כמו הלוויה של משרד ממשלתי"
המשבר התקציבי במשרד החוץ מחריף, זמן קצר לפני העצרת הכללית של האו"ם: החשב הכללי של המשרד הודיע במברק ששלח לכל מנהליו ועובדיו - ולכל שגרירויות ישראל בעולם - על הפסקת כל הפעילויות, בשל הבור התקציבי החמור של 350 מיליון שקלים. זאת לאחר כישלון המגעים בין נציגי משרד החוץ לבין נציגי אגף התקציבים באוצר, בניסיון למצוא פתרון למשמר החמור שכבר הביא לכמה וכמה גזירות על העובדים.
משמעות ההחלטה היא כי עובדי המשרד יוכלו להמשיך לפעול רק אם פעולות אלו מוגדרות בחוזים קיימים שהשעייתן תגרום להפרה שלהם. לדוגמה, אי-אפשר להזמין משלחות חדשות, אך משלחות שכבר הוזמנו יוכלו להגיע לארץ. בכירים במשרד החוץ אמרו כי "ההנחיה שהועברה לעובדים ולנציגויות היא חסרת תקדים. היית פעם בהלוויה של משרד ממשלתי? אין לזה אח ורע. זה כמו שמחר יגידו למפקד חיל האוויר: 'אין לך יותר שעות טיסה'. זה מה שהודיעו לנו. אין יותר כסף לפעילויות".
במברק כתב החשב הכללי כי "בחודשים האחרונים התנהלו דיונים רבים בין נציגי משרד החוץ לבין נציגי אגף התקציבים באוצר, בהשתתפות נציגי החשב הכללי, מתוך מטרה להסדיר את הפערים העמוקים הנאמדים במאות מיליוני שקלים בין חוק התקציב לרמת הפעילות המתקיימת בפועל. לצערנו דיונים אלו לא הביאו לתוצאה הנדרשת".
לאור זאת הנחה כאמור יוסי שטראוס את העובדים על הפסקת הפעילויות בחו"ל: "יופסקו לאלתר כל נסיעות העבודה בכל התחומים, לכל העובדים ובכל הרמות מבלי להתייחס ליתרות תקציב הנציגות; יופסקו לאלתר יוזמות והליכים הקשורים בהתקשרויות חדשות בכל התחומים. בכל הנוגע להתקשרויות קיימות, יש להפסיק לבצע רכש במסגרתן, כל עוד אין בכך הפרה חוזית; יופסקו לאלתר הפעלת יועצים בתשלום שאינם בחוזה מחייב; תופסק לאלתר הפעלת עובדי אית"ן ועמ"ז (עובדים ישראלים וזרים מקומיים שאינם שליחים) בשעות נוספות, כל עוד הן אינן מחויבות בהסכם ההעסקה; יופסקו פעילויות האירוח על חשבון תקציב הנציגות לרבות מפגשים רבי משתתפים, כנסים ואירועים אחרים".
שטראוס הנחה גם להפסיק את הפעילויות של משרד החוץ בארץ: "יופסק לאלתר הטיפול בהתקשרויות חדשות וכאלה הנמצאות בתהליך. בכל הנוגע להתקשרויות קיימות, יש להפסיק לבצע רכש במסגרתן, כל עוד אין הפרה חוזית; בכל הנוגע לתחזוקת מבני משרד החוץ בארץ, יש לפעול על פי נוהל של תחזוקת שבר בלבד; יש לבחון באופן פרטני עצירת פעילויות רווחה והדרכה; יופסקו קורסים המתקיימים במשרד, מלבד אלו שכבר מתקיימים; יופסקו נסיעות עבודה לחו"ל של מטה משרד החוץ בכל הדרגים; אין להזמין משלחות או נציגים דיפלומטים לביקורים או כנסים בארץ".
החשב הכללי סיים את המברק שלו באומרו כי כל דרישה של המשרד להחרגה תובא לדיון פרטני, כל מקרה לגופו. "למען הסר ספק, יש להמשיך ולהפעיל את כל הפעילות הקשיחה של המשרד, לרבות תשלומי שכר, עבודה ופעילויות אשר כבר הוחלטו במסגרת התקשרויות קיימות".
ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "היום הורה החשב הכללי על הקפאת כל הפעילות התקציבית של משרד החוץ. ההוראה ניתנה בשל הגרעון החמור בבסיס התקציב הקשיח של משרד החוץ ועל מנת להתאים את הפעילות של המשרד להוראת חוק התקציב. המשמעות העיקרית היא כי בעת הרגישה הזו אל מול האתגרים המדיניים והאסטרטגיים ובראשם האיום מצד איראן וגרורותיה וערב כינוס עצרת האו"ם משרד החוץ ונציגויותיו בעולם ישותקו כמעט כליל".
במשרד הוסיפו כי "אין מחלוקת כי הגרעון העמוק, עליו התרענו השכם והערב, הוא תוצאה של תת-תקצוב ידוע מראש, מצד פקידות אגף התקציבים של האוצר. מדובר במקרה חסר תקדים שבו פקידי האוצר משתקים משרד ממשלתי ללא כל דיון, ובכך גורמים לפגיעה חמורה ביחסי החוץ של מדינת ישראל. שר החוץ פועל לפתרון המשבר. אנו מקווים כי פעילות המשרד החיונית לביטחון הלאומי ולביסוס מעמדה הבינלאומי של ישראל תשוב לסדרה".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בשל פער גדול מאוד בין תקציב משרד החוץ כפי שאושר בחוק התקציב, לבין הוצאותיו של המשרד כפי שתוכננו על ידו, נאלץ אגף החשב הכללי להורות על עצירת כל הוצאה חדשה במשרד. הוראה זו נשלחה לכלל נציגויות המשרד בחו"ל ולמטה המשרד בירושלים. ההוראה בתוקף כל עוד לא יימצאו מקורות כספיים למימון עלויות השכר והפעילות הקשיחה של המשרד".