"הילדה עם דמעות בעיניים": התלמידים שעדיין בבית
שנת הלימודים החלה לפני שבוע, אבל מאות תלמידים טרם פתחו אותה. בבת ים מחכה צופיה שעל הרצף האוטיסטי לכיתה מתאימה: "זו אטימות". בגבעת שמואל ההורים דורשים את פיטורי המנהלת, רוני מכיתה ו': "החופש כבר ארוך מדי". 18 אלף תלמידים בפזורה הבדואית ישובו ללימודים
לפני שבוע בדיוק, נפתחה שנת הלימודים תש"ף, וכ-2.3 מיליון תלמידים חזרו לבתי הספר ולגני הילדים. למרות הפתיחה ה"חלקה" יחסית שבה התהדרו אנשי משרד החינוך בשבוע שעבר, מאות תלמידים עדיין יושבים בבתיהם בעקבות היעדר תקצוב, מחסור בתשתיות, וחילוקי דעות עם אנשי המקצוע, ולא יודעים מתי יחזרו לספסל הלימודים.
בשיחה עם ynet סיפרו היום (א') התלמידים והוריהם, שמשלמים את מחירי המאבקים, על תחושת התסכול והקנאה, וגם על חוסר הוודאות שעמו הם מתמודדים בימים אלו.
ההורים נגד המנהלת בגבעת שמואל
יותר מ-700 תלמידי בית הספר "מורשת נריה" בגבעת שמואל עדיין לא חזרו לספסל הלימודים, כשברקע דרישות הורי התלמידים מהמנהלת להתפטר. ההורים טוענים לתפקוד לקוי של המנהלת בשנתיים האחרונות, וגם צמרת משרד החינוך ניסתה להתערב, אולם הצדדים מתבצרים בעמדתם: המנהלת מסרבת לעזוב, וההורים מסרבים לשלוח את ילדיהם לבית הספר.
"לא הלכתי לבית הספר בשבוע האחרון כי יש שביתה", סיפרה ל-ynet רוני דולב, תלמידת כיתה ו' בבית הספר. "כולם נשארים בבית ולא הולכים ללימודים עד שיחליפו מנהלת. אנחנו שובתים כי המנהלת לא מלמדת כל כך טוב. אני מקווה שאנחנו נפתח מתישהו את שנת הלימודים. מצד אחד זה כיף להיות בבית אבל לדעתי אנחנו כן צריכים לחזור כבר לבית הספר".
לדבריה, "כל תלמיד אוהב את החופש, אבל כשהחופש נהיה ארוך מדי אז כבר אין מה לעשות. בבית הספר אני נפגשת עם חברות או לומדת, וזו מסגרת שבעיקר מעסיקה. אני לא יודעת אם זה ייפתר אבל יש לי תחושה שבקרוב היא תבין שהיא צריכה לסיים את תפקידה. אני חושבת שאנחנו עושים בשבילה את הדבר הנכון".
מטעמה של המנהלת נמסר בשבוע שעבר: "המנהלת היא מנהלת בחסד המובילה את בית הספר ותלמידיו להישגים ומצויינות בכל התחומים האפשריים. מנהלת בית הספר פועלת מהיום הראשון במסירות אין קץ, להצעדתו קדימה תוך יצירת תשתיות עבודה איכותיות לצוות התלמידים והמורים. הנתונים מלמדים על זה לרבות נתוני המיצב לגבי הישגי התלמידים.
"בתקופה האחרונה פועלים מספר הורים באלימות ובחוסר סמכות, בניגוד גמור לתוצאות ולפרסים להם זוכים בית הספר והתלמידים. למרבה האכזבה, הרשות המקומית מאפשרת לאותם הורים ליטול את החוק לידיים ומאפשרת אנרכיה במקום לבצע את הוראות משרד החינוך ולהפסיק להפריע לעבודת המנהלת. הרשות מחויבת להסיר לאלתר את המנעולים ולפעול על מנת לקיים לימודים כסדרם לטובת כלל התלמידים".
רק שני בתי ספר לבנות אוטיסטיות דתיות במרכז
צופיה נפתלי, ילדה על הקשת האוטיסטית ובת למשפחה דתית מבת ים, טרם פתחה את שנת הלימודים מאחר שטרם נמצאה לה המסגרת החינוכית המתאימה. נפתלי אמורה ללמוד בבית ספר תקשורת לילדים אוטיסטים בלבד, ומיעוט מסגרות לתלמידות דתיות על הקשת הביא לכך שהיא טרם חזרה לספסל הלימודים.
"אין בית ספר שנותן מענה לבנות אוטיסטיות דתיות במרכז, למעט שניים", סיפר משה נפתלי, אביה של צופיה. "חשוב לי שהילדה תקבל גם ערכים דתיים, ואין לי מסגרת כזו בבת ים או בחולון. שלחתי אותה בעבר לאשדוד אבל כרגע בית הספר כבר לא מתאים לה".
האב הוסיף לספר על מצוקת המסגרות: "בית ספר אחד בבני ברק מלא עד אפס מקום ובבית ספר שני בפתח תקווה לא אושרה פתיחה של כיתה נוספת לבנות. כואב לי על הבת שלי, היא עם דמעות בעיניים, רוצה ללכת לבית הספר ובגלל אטימות של אנשים שהחליטו שכסף יותר חשוב ולא פותחים כיתות או מסגרות מתאימות – היא בבית".
"יש עוד חמישה זוגות הורים דתיים במצב שלנו", סיפר האב. "היום הייתה ישיבה בעניין במשרד החינוך ואנחנו מחכים לראות מה יקרה. אם דבר לא ישתנה, נלך לבג"ץ. אם הילדה שלי תלך לבית ספר שלא מתאים לה, לא יהיה שינוי של השיבוץ, וזה נזק לכל החיים. אנחנו רוצים גם חינוך שהוא מותאם לילדים שלנו וגם חינוך דתי. אני תמיד אופטימי, ואני חייב להיות אופטימי בשבילה. כל האנשים שיכולים לעזור לנו אפילו לא חוזרים אלינו עם תשובות".
לדברי עו"ד הדס ארנון שרעבי, מאגף קידום זכויות באלו"ט, "לא יעלה על הדעת שמשרד החינוך מודיע שהמשבר בחינוך המיוחד נפתר ועדיין עשרות תלמידים נמצאים בבית ללא מסגרת וללא מענה. במהלך השבוע האחרון התקבלו באלו"ט פניות רבות מהורים שלא נמצא לילדיהם שיבוץ מותאם והם לא פתחו את שנת הלימודים כשאר תלמידי ישראל. הפגיעה בילדים אלו היא עצומה, הם מאבדים את השגרה ואת המעטפת החינוכית-טיפולית שלה הם זקוקים, ומרגישים מודרים מהחברה. ילדי החינוך המיוחד אינם ילדים חורגים למערכת החינוך והם זכאים ללמוד בבית הספר בדיוק כמו כולם".
כ-18 אלף תלמידי הפזורה יחזרו ללימודים
אחרי שנים שבהן מימנה מועצת אל-קסום שבצפון הנגב את שירותי החינוך של הכפרים שאינם מוכרים בפזורה, החליטה השנה המועצה לעצור את המימון מפאת טענות להיעדר תקצוב מצד משרד החינוך. הערב, רק לאחר עתירה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, התבשרו כ-18 אלף תלמידי היישובים כי יחזרו ללימודים באיחור של שבוע.
"אנחנו כבר שבוע בבית", סיפר מוקדם יותר היום סלאמה גבועה, אביה של רים, תלמידת כיתה ד' שצפויה לשוב מחר לבית הספר. "המצב הקשה בבית הספר מבחינת הכיתות והתשתיות, וזה כך שנים על גבי שנים. כל שנה מבטיחים לנו שהמצב ישתנה ושום דבר לא קורה. זה מצב בלתי נסבל של הזנחה שכולל עכברים בבתי הספר ועוד. כל יום המורות מגיעות ומגלות 'הפתעות', זה המצב בכל בתי הספר בפזורה הבדואית".
כאמור, לאחר עתירת האגודה לזכויות האזרח לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, חויבו משרד החינוך ומועצת אל-קסום להגיע לפשרה בנוגע למימון שירותי החינוך. על פי הסיכום, המועצה תקבל תקצוב חלקי תמורת התחייבות להפעיל את שירותי החינוך בחודש הקרוב, שבמהלכו יתקיים מו"מ בינה לבין משרד החינוך על המשך התקצוב.
"חבל שהיה צורך בעתירה לבית משפט כדי לגרום לגופים האמונים על חינוך להבין שאי אפשר לקחת ילדים כבני ערובה ולנהל מאבק על גבם", נמסר מהאגודה לאחר השגת הפשרה. "אנחנו שמחים שהתלמידים ישובו מחר לבית הספר, ומקווים שלא יהיה צורך בהתערבות משפטית נוספת כדי להבטיח שזכויותיהם הבסיסיות של כ-18 אלף תלמידים יכובדו".
סלאמה אל אטרש, ראש המועצה האזורית אל-קסום אמר הערב: "אני מצפה שמשרד החינוך ייתן מענה אמיתי, הסכם ארוך טווח שכולל מענה לצרכים הקיימים בשטח ולא יסכם את העניין בפלסטר רגעי לחודש הקרוב. אנו נעשה כל שביכולתנו על מנת שהילדים שלנו יקבלו את שירותי החינוך הראויים להם, כמו כל ילדי ישראל".
משרד החינוך לא השיב לפניית ynet באשר לאופן הטיפול במקרים שהובילו לאי-חזרת התלמידים לבתי הספר.