גירוש, מקלט ואִזרוח: התוכניות של המפלגות בנושא הגירה, מסתננים ומבקשי מקלט
שבוע לבחירות - בדקנו את עמדות הרשימות בנושאי ההגירה. מי התחייבה לשמור על הצביון היהודי של ישראל ומי תעניק אזרחות לילדי מהגרים שנולדו בארץ? איזו מפלגה תקדם תוכנית לשיקום דרום תל אביב ומי תתחוקק מחדש את חוק המסתננים עם פסקת התגברות? וגם: הוויכוח על ההסכם עם האו"ם
גירוש העובדות הזרות הבלתי חוקיות וילדיהן, שהחל לפני כחודש וחצי, והמחאה הציבורית שהתעוררה בעקבותיו, העלו מחדש לסדר היום את נושא ההגירה והיחס לעובדים הזרים בישראל. גם סוגיית המסתננים ומבקשי המקלט, שנדמה כי נשכח מעט בשנה האחרונה, עדיין עומדת על הפרק כפצצת זמן לא מטופלת.
רגע לפני הבחירות פנינו למפלגות השונות וביקשנו לשמוע את עמדותיהן בנושא מדיניות ההגירה, העובדים הזרים, המסתננים ומבקשי המקלט.
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד – מתחם הבחירות של ynet
בישראל ביתנו לא השיבו לפניית ynet ולא הציגו את תוכנית המפלגה בנושא. כך גם ש"ס, זאת למרות שיו"ר המפלגה אריה דרעי הוא גם שר הפנים, שאחראי על יישום מדיניות ההגירה בישראל.
במפלגת הליכוד הפנו בנושא לחברת הכנסת מאי גולן, ולפיה עמדת הליכוד היא לבסס מדיניות הגירה חזקה ואיתנה שתגן על מדינת ישראל ועל גבולותיה. לפי גולן, כל מי שנמצא פה באופן בלתי חוקי, מהגר או מסתנן, צריך להיות מוחזר לארץ מוצאו וכי גירוש עובדים זרים בלתי חוקיים צריך להתבצע על פי חוק.
גולן הוסיפה כי "מובן שמדינת ישראל מברכת על בואם של העובדים הזרים, אבל אי אפשר ליצור תקדים מסוכן שבו הם מבינים שאפשר לבוא לכאן, ללדת פה ילדים ואז, בגיבוי עמותות שמאל, להפר את תנאי האשרה שקיבלו על עצמם ולעבור על החוק". על הקמפיין לאי-גירוש עובדות בלתי חוקיות וילדיהן היא אמרה שמדובר ב"ניסיון להרוס את מדיניות ההגירה של ישראל".
בנוגע למסתננים ולמבקשי המקלט, גולן אמרה כי "מי שהוא מבקש מקלט אמיתי, שעומד בכל הקריטריונים ולא מזייף פליטות כדי לשפר את מצבו הכלכלי, כמובן שמדינת ישראל תקבל אותו. אבל מסתנן בלתי-חוקי לא יישאר במדינת ישראל". היא הוסיפה שבכוונת הליכוד להמשיך ולפעול עד שמדיניות ההגירה תבוא לידי ביטוי וזאת מכיוון שיש "סכנה אמיתית לצביון היהודי של ישראל".
כחול לבן התחייבה לשמור על האינטרס הישראלי למניעת הגירה בלתי חוקית וכי לישראל צריכה להיות מדיניות ברורה למניעת הסתננות לשטחה. בנושא גירוש עובדות בלתי-חוקיות וילדיהן אמרו ברשימה: "גירוש ילדי המהגרים והמצוד אחריהם ואחרי הוריהם הוא עוול מוסרי חמור. זהו נזק בלתי נסבל למעמדה הבינלאומי של ישראל, מה גם שמדובר במספר קטן של ילדים, שישראל יודעת להכיל בקלות".
בנוגע למסתננים ולמבקשי המקלט נמסר מכחול לבן כי הם יפעלו להחזרת המתווה שאליו הגיע ראש המל"ל עם סוכנות הפליטים של האו"ם, שבמסגרתו היו אמורים לצאת מישראל רוב המהגרים על פי הדין הבינלאומי. "נתניהו התקפל תוך שעות בגלל לחץ בפייסבוק ובפועל, הרוב המכריע נשאר כאן".
ברשימה הוסיפו: "בניגוד למדיניות עצימת העיניים של ממשלת נתניהו, שהובילה למחדל חסר תקדים בנושא ההגירה הבלתי חוקית והתרכזה במספר מצומצם של מוקדים, כחול לבן תפעל לבדיקה פרטנית וקפדנית של בקשות המקלט – דבר שלא נעשה עד היום". עוד התחייבו לפזר את ריכוזי המהגרים ברחבי הארץ "ולא להפיל את הנטל על תושבי דרום תל אביב", באמצעות תמריצי חינוך ותעסוקה וכן לעצב ולבצע תוכנית לאומית לשיקום שכונות דרום תל אביב.
ברשימת ימינה טענו שבעשור האחרון הסתננו לישראל רבבות אנשים באופן בלתי חוקי, רובם המוחץ אינם פליטים אלא מהגרי עבודה "שחצו כמה מדינות בדרכם לישראל כדי לשפר את מצבם הכלכלי". ברשימה הוסיפו: "ישראל לעולם לא תרחיק אדם למקום שבו נשקפת סכנה לחייו, אך היא אינה מחויבת לקלוט מסתנני עבודה שנכנסו לשטחה בניגוד לחוק".
בימינה התחייבו לחוקק מחדש את החוק למניעת הסתננות, שנפסל שלוש פעמים בבג"ץ, יחד עם פסקת התגברות שתבטיח שלא ייפסל שוב. כמו כן, ברשימה אמרו שיפעלו לאכיפה ולשדרוג חוק הפיקדון, כך שמעסיקי המסתננים יפקידו חלק משכרם בחשבון ממשלתי עד ליציאתם מישראל.
בימינה התחייבו לסייע במקרים הומניטריים אמיתיים, כשבחלק מהמקרים המענה יהיה בישראל ובחלק באמצעות הסדרים ראויים במדינות שלישיות בטוחות. עוד הבהירו ברשימה שיפעלו לחזרת המסתננים ובני משפחותיהם לארצם ולא יאפשרו למסתננים ומהגרי עבודה שנשארו בארץ בניגוד לחוק להשתקע בישראל.
הם תקפו את מתווה האו"ם ואמרו שלא יסכימו לחזרתו. "ההסכם מחייב את ישראל לקלוט אלפי מסתננים לא חוקיים בתמורה להתחייבות מוטלת בספק מהאו"ם. קליטת המסתננים תהפוך את ישראל שוב למוקד משיכה עבור מסתננים פוטנציאליים. אנו בטוחים שבעזרת עבודה נחושה ויעילה, ניתן להגיע לתוצאות טובות יותר מאשר מתווה האו"ם".
הרשימה המשותפת קוראת להסדיר את מעמד מבקשי המקלט ששוהים בישראל ולהעניק להם זכויות פליטים. "במקום לדחוק אותם לשכונות דרום תל אביב ואזורים מוחלשים נוספים, באופן שפוגע בהם ובאוכלוסייה המקומית, יש לבדוק את בקשות המקלט שלהם, לדאוג להענקת כלל הזכויות ולהפסיק את גירושם".
ברשימה התייחסו גם לעובדים הפלסטינים ואמרו שיש להבטיח את כל זכויותיהם כעובדים המועסקים בישראל ולהפסיק את העסקתם באמצעות חברות כוח אדם או גורם מתווך. כמו כן, יש לפעול נגד תאונות העבודה בענף הבניין וההזנחה הפושעת של עובדים אלה. הם קראו להרחיב את העסקת העובדים הפלסטיניים ולהעסיק גם את תושבי רצועת עזה.
הרשימה המשותפת אמרה כי אין לגרש מהגרי עבודה, פליטים או עובדים פלסטינים שמועסקים בישראל. לגישתם, יש לספק להם הגנה משפטית מפני ניצול ועושק וכן לבטל את כל חוקי העבודה והתקנות המיוחדים שחלים עליהם ולהשוות את תנאי העבודה והשכר לתנאים של כלל העובדים בישראל.
בנוגע לגירוש העובדות הלא חוקיות וילדיהן אמרו ברשימה המשותפת: "יש לעצור את גירושם הנפשע של ילדי העובדים הזרים שגדלו בארץ ככל ילד בישראל". לגישתם, יש לשנות את החוק כך שכל ילד הנולד בישראל יקבל אוטומטית אזרחות ישראלית, ללא תלות במעמד החוקי של הוריו.
במחנה הדמוקרטי הצהירו שיפעלו לביטול מדיניות הגירוש והכליאה של מבקשי מקלט ומניעת פתיחתם המחודשת של מתקני הכליאה, כמו מתקן חולות. לטענתם, "מדיניות הרדיפה שבחרה ממשלת נתניהו הקיצונית, שמונעת אישורי עבודה וזכויות בסיסיות ממבקשי מקלט ומסתננים, הביאה לכך שבפועל השכונות הדרומיות בתל אביב משלמות את המחיר".
ברשימה אמרו כי יקימו מערכת בדיקת בקשות מקלט הוגנת ומתפקדת ויעניקו אישורי עבודה למבקשי המקלט, עד להכרה בבקשתם. כמו כן, הם יקדמו החלת תושבות חברתית שתאפשר למבקשים נגישות לשירותי רווחה ובריאות וכן קידום תוכנית ישימה לפיזור של מבקשי מקלט ברחבי הארץ, תוך שילובם והכשרתם.
במחנה הדמוקרטי הוסיפו כי יתמכו במתן אישורי עבודה בישראל למהגרי עבודה על בסיס אישי של העובד, בכפוף להסכם בילטראלי בין ממשלות ולא דרך חברות כוח אדם. בנוסף הם יפעלו לביטול משטרת ההגירה ולהרחבה משמעותית של היחידה לאכיפת חוקי עבודה, שתעסוק בין היתר בהבטחת תנאי עבודה שווים למהגרים.
לפי תוכנית ההגירה של הרשימה, מהגרי עבודה יקבלו אשרות שהייה עד לקבלת מעמד קבע ואזרחות וילדי עובדים זרים שנולדו בישראל, או חיו בה במשך חמש שנים ויותר, יקבלו מעמד קבע ובהמשך יוכלו לקבל אזרחות ישראלית.
יהדות התורה הודיעה שתתמוך בכל יוזמה שתגן אנושית וערכית על זכויות מבקשי המקלט בחוק. לצד זאת, הרשימה תתמוך בעמדת הממשלה לבצע את החוק בנושא.
ברשימת העבודה גשר הציגו את הצעת החוק שקודמה בכנסת הקודמת על ידי מרב מיכאלי לטיפול במבקשי המקלט ולשיקום דרום תל אביב. ברשימה אמרו כי היא "מאמינה שבישראל יש אוכלוסייה צעירה וחזקה שיכולה לעבוד ולתרום למדינה, ובמקום לאפשר להם לחיות פה בכבוד, הממשלה הופכת אותם לבעיה".
השלב הראשון של תוכנית העבודה-גשר הוא הקמת מנהלת לשיקום דרום תל אביב, שתתאם בין כל משרדי הממשלה, במטרה "להשלים סוף סוף את שיקום השכונות שבגין הבטיח לפני 40 שנה, דבר שלא קוים מעולם על ידי ממשלת הליכוד".
השלב השני הוא לבדוק את מעמדם של מבקשות ומבקשי המקלט ואז בהתאם למעמדם ויכולותיהם לפזר אותם במקומות שבהם יש צורך בעובדות ובעובדים. זאת במטרה לאפשר להם לעבוד בכבוד ולקבל ביטוח בריאות ממלכתי. שלב זה יבוצע תוך תמיכה ברשויות שיקלטו אותם.
עמדת עוצמה יהודית היא שלפי החוק, ולפי המוסר היהודי, יש לגרש מיד את כל המסתננים "גנבי הגבול" בחזרה לארצות שמהן באו ללא פיצויים וללא תנאים. "אלו שקיבלו אזרחות בדרך כזו או אחרת – תישלל אזרחותם והם יגורשו עם שאר המסתננים. זאת כדי למנוע מצב בלתי הפיך של הפיכת מדינת ישראל למדינת כל אזרחיה".
במפלגה הבהירו: "מדינת ישראל היא מדינה יהודית ומדינת הלאום של העם היהודי. המסתננים מאפריקה הם מכת מדינה המאיימים על זהותה היהודית של המדינה, על המאזן הדמוגרפי, ואף הפכו אזורים רבים למדינת עולם שלישי".
בנוגע לעובדים הזרים, עמדת המפלגה היא שיש לאפשר הכנסתם לתקופות זמן מוגבלות וקצובות, לצד הגבלות וסייגים קבועים בחוק. מעמדם הוא ארעי וההתאזרחות תימנע מהם באופן טוטאלי. המפלגה טוענת שיש לבטל את הסעיף בחוק השבות שמאפשר התאזרחות של עובד זר שנישא לאזרח ישראלי.
עוצמה יהודית סוברת שתקופת הזמן הקצובה לעובדים הזרים תקפה גם עבור ילדיהם. בתום אותה תקופה יעזבו העובדים הזרים שתמה תקופת האשרה שלהם את ישראל. במפלגה ציינו גם כי יפעלו להקשחת זכות העמידה של אזרחים שאינם ישראלים בתביעות שהם מגישים בבתי המשפט בישראל.