6 דרכים שיעזרו לילדים להתמודד עם אתגרים
למדו אותם להתמודד בכוחות עצמם, הסבירו להם איך לפתח הערכה עצמית חיובית וחזקו את היכולות החברתיות שלהם. כך תעזרו לילדים לפתח חוסן נפשי כדי להתמודד עם אתגרי החיים
אנחנו דואגים להם ורוצים את הכי טוב עבורם. אם היה ניתן, היינו מציידים אותם בכל הטוב שרק אפשר כדי שיסתגלו, יצליחו ויהיו מאושרים, אבל המציאות היא לא תמיד "ורודה". ילדים לפעמים נופלים, מקבלים מכה, נתקלים בקשיים חברתיים ונאלצים להתמודד גם עם תסכולים, כישלונות ואכזבות. גם אם מאוד נרצה, לא תמיד נוכל למנוע זאת מהם. יחד עם זאת, יש משהו שנוכל בכל זאת להעניק להם כדי לסייע להם להתמודד ולצלוח את האתגרים טוב יותר.
יש "מתנה" מסוג אחר, שאותה כדאי להעניק לילדינו. מתנה שהיא משמעותית וחיונית ביותר לתחושת האושר וליכולת שלהם להתמודד טוב יותר עם השינויים והאתגרים שהחיים יזמנו להם. מדובר ב"מתנת" החוסן הנפשי.
היכולת להתמודד עם אתגרים
המושג "חוסן נפשי" (resilience) הוא מושג מתחום הפסיכולוגיה, המתייחס ליכולת של האדם להתמודד בצורה טובה יותר עם מצבי לחץ, קושי ומשבר, להתאושש ולהסתגל בגמישות לנסיבות החיים המשתנות.
אנשים נבדלים ביניהם ביכולת להתמודד עם אתגרים שונים שהחיים מזמנים להם. אירוע מסוים שאדם יתייחס אליו כמשבר, יכול להיות עבור מישהו אחר כטלטלה זמנית, המהווה עבורו הזדמנות ללמידה ולצמיחה.
קראו עוד:
לא כל קושי בלימודים הוא לקות למידה
החוסן הנפשי ההתחלתי של ילדים מושפע ממאפיינים מולדים, כגון מאפייני המזג (טמפרמנט) שלהם. אולם התפתחותו בהמשך החיים תלויה, במידה רבה, איך לא - בהתנהגותם של ההורים.
גם האגודה האמריקאית לפסיכולוגיה (APA), מציינת, כי הגורם העיקרי התורם לחוסן נפשי אצל אדם הוא יחס תומך ואכפתי בתוך המשפחה ומחוצה לה.
איך אפשר לעזור לילדינו לפתח חוסן נפשי?
ראשית, חשוב לומר כי אין פתרונות קסם מידיים שיהפכו את ילדינו ל"חסינים". מדובר בתהליך מתמשך והדרגתי. בנוסף, חשוב לציין, שגם חוסן נפשי אינו מבטיח כי ילדינו לא יחוו במהלך חייהם מצבי קושי ותסכול, שהם טבעיים ואנושיים.
יחד עם זאת, מודעות לתפיסותינו ולהתנהגותנו כהורים, יכולה בהחלט לסייע לנו לטפח את יכולת העמידות שלהם בפני האתגרים הצפויים להם.
המלצות שכדאי לכם לקחת בחשבון על מנת לחזק את החוסן הנפשי של ילדיכם:
1. סייעו להם לפתח הערכה עצמית חיובית: ילד בטוח בעצמו וביכולותיו - הוא ילד חסין יותר. עודדו את ילדיכם, חזקו את ניסיונות ההתמודדות שלהם (גם אם לבסוף הניסיון לא צלח כמצופה). למדו אותם להיות גאים בעצמם וביכולותיהם ולקבל בהבנה גם את חולשותיהם, שהרי איש אינו יכול להצליח ולהצטיין בהכול.
2. אפשרו להם להתמודד בכוחות עצמם: למרות הדחף הטבעי שלנו לעזור ולהגן על ילדינו בכל מצב - הגנת יתר יכולה דווקא להזיק.היא מחלישה את תחושת המסוגלות של הילד ואת יכולת שלו להתמודד עם קשיים ועם אתגרים. אפשרו לילדיכם "לצאת למסע", להתמודד בכוחות עצמם עם קשיים ועם אתגרים בהם הם נתקלים, ותמכו בהם מאחור במהלך התנסויות אלה.
3. היו עבורם "חוף מבטחים": ההתמודדות היום-יומית של ילדים בעולם היא משימה מעייפת ומאתגרת. היו שם, כאשר הם חוזרים אליכם, כדי לתמוך, לעודד ולהרגיע. ילד שחש שיש לו בסיס קבוע, יציב חם ותומך, ירגיש בטוח יותר להתמודד עם משימות ואתגרים נוספים גם בהמשך.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
4. חזקו את היכולות החברתיות שלהם: ילדים בעלי יכולות חברתיות טובות ויכולת לפנות לקבלת עזרה, הם ילדים בעלי יכולת התמודדות טובה יותר. סייעו לילדיכם ליצור קשרים חיוביים והדדיים עם בני משפחה ועם חברים, חשפו אותם מפעם לפעם למפגשים חברתיים מהנים והיו שם כדי לתמוך ולסייע להם במהלך סיטואציות חברתיות מאתגרות.
5. למדו אותם אופטימיות ותחושת שליטה במצב: כאשר ילדיכם חווים מצבי קושי או תסכול, במקום "להיגרר" לתחושת ייאוש וחוסר אונים - למדו אותם להאמין שיהיה טוב יותר ועודדו אותם לחפש אפשרויות שונות להתמודד עם המצב.
למשל - להסביר לאחרים את רצונם במילים, לחשוב ביחד על דרכים שיכולות לעזור להם לפתור את הבעיה (או להקל עליה) ולהזכיר להם אירועים בהם התמודדו עם המצב בהצלחה.
6. למדו אותם גמישות: נוקשות או חוסר גמישות רגשית פוגעת ביכולת של ילדים להתמודד עם שינויים ואתגרים. טפחו, בהדרגה, את היכולת שלהם להתגמש על ידי מניעת התקבעות על הרגלים או דפוסים קבועים ונוקשים מדי.
לדוגמה: "לפעמים אבא יושב לידך לפני השינה ולפעמים אמא", "לפעמים אתה מתקלח ראשון ולפעמים אחותך", "לפעמים משחקים במשחק שאתה רוצה, ולפעמים בוחרים במשחק שהחבר רוצה".
ככל שנקדים לטפח את החוסן הנפשי של ילדינו, כך נסייע להם להתמודד טוב יותר עם שינויים, קשיים ואתגרים, כאלו שהם חווים בהווה וכאלה שיחוו בוודאי גם בעתיד, וזוהי מתנה מופלאה לחיים.
הכותבת היא מדריכת הורים , עו"ס, בעלת התמחות בגיל הרך (M.A)