הסיכון בחשיפה החדשה של נתניהו
המתקן האיראני לפיתוח נשק גרעיני שאותו חשף נתניהו הוא מטען נפץ מדיני. עם זאת, כדי לשכנע את המעצמות לפעול הוא יזדקק להוכחות נוספות, שייתכן שנתקשה להשיג אם החשיפה נעשתה מוקדם מדי משיקולי בחירות או משיקולים אחרים
ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו הטיל אמש (יום ב') פצצה לזירה המדינית הבינלאומית כשחשף מתקן נוסף לפיתוח נשק גרעיני, שאיראן הקימה והפעילה עד לפני שלושה חודשים. אבל - וזה אבל גדול - קהיליית המודיעין של מדינת ישראל ונתניהו יצטרכו לספק ולהציג מידע נוסף המוכיח שאיראן אכן פיתחה או עמדה לפתח נשק גרעיני במתקן באבאדה.
צילומי הלוויין של המתקן לפני ואחרי שישראל חשפה אותו לא יספיקו לשכנע את בכירי האיחוד האירופי, וגם לא את רוסיה או סין החתומות עדיין על הסכם הגרעין עם איראן ואפילו לא את ממשל טראמפ שפרש מההסכם. הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם (סבא"א) לא תרצה או תוכל לבדוק את אמיתות ומהימנות החשיפה הישראלית רק על סמך צילומי אוויר. האיראנים יכחישו כדרכם ופקחי סבא"א יצטרכו להביא מידע נוסף כדי לאשר או לשלול את טענות ישראל.
עם זאת, אם ישראל אכן תספק הוכחות נוספות שיאפשרו לסבא"א לפתוח בחקירה, זה לא רק יעמיד את איראן במצב מביך מול המדינות החתומות על הסכם הגרעין אלא בעימות עם הקהילה הבינלאומית כולה. זאת מפני שאם המידע יאומת הוא יצביע על כך שאיראן הפרה לא רק את הסכם הגרעין שנחתם עם המעצמות ביולי 2015 אלא גם הפרה בצורה בוטה את האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני.
האקדח המעשן של ישראל
החשיפה כה חמורה מפני שאיראן טענה כל העת וטוענת גם היום כי היא מעשירה אורניום למטרות אזרחיות (כורים לייצור חשמל, איזוטופים לשימוש בהקרנות רפואיות) ומכחישה כי אי פעם עסקה בפיתוח נשק גרעיני. סבא"א והמעצמות שחתמו איתה על הסכם הגרעין ב-2015 קיבלו את הטענה הזו, וכדי שאיראן תתרצה ותסכים לחתום על ההסכם המגביל אותה בהעשרת אורניום ובייצור פלוטוניום (המשמשים לייצור פצצת אטום), הסכימו לדבר בהסכם רק על "ממד צבאי אפשרי" לתכנית הגרעין האיראנית.
כעת - אם תאומת טענת ישראל לגבי יעודו של המתקן באבאדה - יהיה זה האקדח המעשן שסוף-סוף יוכיח שאיראן אכן מפתחת נשק גרעיני בניגוד לאמנה למניעת תפוצה של נשק גרעיני שהיא חתומה עליה. היו כבר בעבר הוכחות שישראל השיגה לכך שאיראן מפתחת נשק גרעיני אבל כל ההוכחות הללו כולל תוכניות לייצור ראש קרב גרעיני לטיל היו לגבי פעילות עד שנת 2005. החשיפה של נתניהו מצביעה על כך שאיראן מעורבת בפעילות האסורה כאן ועכשיו תוך הפרות של שני הסכמים שהיא חתומה עליהם.
המשמעות היא, לכאורה, שהאיחוד האירופי, רוסיה, סין ומועצת הביטחון של האו"ם צריכים להצטרף לארה"ב בסנקציות שהיא מטילה על איראן ואף להחמיר אותן. אולם השתמשתי במילה לכאורה מפני שהניסיון מוכיח שגם בעבר, כשישראל הציגה 'אקדח מעשן' - למשל את תוכן הארכיון שהמוסד הביא מאיראן - האירופים לא ממש מיהרו לפעול ואף הטילו ספק בערכו של המידע. בברלין ובפריז טענו ש"המידע אינו חדש ואינו מוכיח שאיראן עוסקת כעת בהעשרת אורניום ובפיתוח נשק גרעיני" לכל היותר היא עשתה זאת עד 2005. כלומר הפסיקה עשר שנים לפני שחתמה עם המעצמות על הסכם הגרעין.
אם סבא"א תפתח בבדיקה ותנצל את זכותה לבדיקה בהתרעה קצרה במתקן באבאדה, איראן תהיה בצרות. זאת בתנאי כמובן שהייתה כבר פעילות גרעינית אסורה במתקן שהשאירה עקבות רדיואקטיביים שקשה מאוד למחוק. כמו למשל שרידי האורניום המועשר שפקחי סבא"א מצאו ב"מפעל השטיחים" שחשפה ישראל בדצמבר שעבר בטורקוזבאד שבטהרן.
כשנתניהו חשף את המתקן באבאדה הוא הסתכן. כי אם לא נספק עוד הוכחות, ישראל ונתניהו יואשמו בזריעת "פייק ניוז" שנועדו להשחיר את פניה של איראן ואז היא תוכל להשתמש בזה כדי לחזק את מעמדה מול ארה"ב ומול האירופים במשא ומתן שכנראה ייפתח בקרוב.
המטרות של נתניהו
נתניהו הציג כבר בשבוע שעבר את הממצאים לגבי המתקן באבאדה לשר ההגנה האמריקני מארק אספר שאיתו נפגש בלונדון וגם לראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון. אפשר להעריך שמטרתו הייתה לטרפד משא ומתן אפשרי בין טראמפ לרוחני שכנראה אמור להיפתח בסוף החודש הנוכחי בשולי עצרת האו"ם.
אם טראמפ יתעקש להיפגש עם עמיתו האיראני וינהל איתו משא ומתן כפי שעשה עם שליט צפון קוריאה, המידע שהביא נתניהו "יסנדל" וירסן את הנשיא האמריקני שיווכח שהאיראנים משקרים בעליל והוא יצטרך לספק הוכחות שאיננו פתי כמו קודמו, הנשיא אובמה, שנתן לאייתולות להוליך אותו באף חרף האזהרות של ישראל.
לנתניהו הייתה מטרה נוספת שאותה ביקש להשיג באמצעות החשיפה. למנוע מהאירופים ולהקשות על סין לסייע לאיראן להתגבר על הסנקציות האמריקניות. זאת בטענה שאיראן שיקרה ועודנה משקרת ומפירה כל הסכם וכל אמנה שהיא חתומה עליה בעניין הגרעין ולכן גם האירופים חייבים להעניש אותה על הפרה כה חמורה של ההסכם עמם.
המטרה השלישית של נתניהו הייתה ללא ספק לגזור קופון בחירות כפול. גם להשתלט עם נושא ביטחוני - תחום חוזקה של נתניהו - על סדר היום התקשורתי והציבורי בישראל, וגם להסיט את תשומת הלב והדיון הציבוריים בישראל מהחשיפות המביכות שמביאים ערוצי הטלוויזיה בישראל ערב ערב על עדויות מקורביו של ראש הממשלה לשעבר על התנהלותו של ה"בוס".
סדר יום ביטחוני הנשען על חשיפות מודיעיניות משרת היטב את קמפיין הבחירות של נתניהו. צריך רק לקוות שהחשיפה לא הוקדמה משיקולי הבחירות לפני ש"הבשילה" מבחינה מודיעינית ולכן המידע הנוסף אינו מאפשר פעולת המשך יעילה של סבא"א. אם חלילה נתניהו הזדרז מדי עם החשיפה זה יכה בנו כמו בומרנג בזירה הבינלאומית.