ככה גונבים בחירות
בליכוד לא המציאו כלום. רעיון המצלמות קיבל השראה ממפלגות שמרניות בעולם שפעלו בדרכים אפורות לדכא הצבעה ליריבים. אה, וד"ש מטראמפ
יום לפני הבחירות לעיריית ירושלים, ב-12 בנובמבר 2018, הופיע סרטון מושקע בפיד הפייסבוק של חלק מתושבי העיר. הוא הופץ על ידי דף שנקרא "מתאמצים, מצביעים, אולי משפיעים", והוצג בו חישוב שעל פיו ההצבעה בבחירות תארך לפחות שעה ורבע. מטרת הסרטון הייתה ברורה והפוכה לשמו של דף הפייסבוק: הורדת אחוז ההצבעה בקרב הציבורים שיותר נוכחים ברשת.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
יש כמה דרכים לנצח בבחירות, משכנוע אזרחים ועד זיוף פתקי הצבעה ורישומי קולות. אבל הדרך הנכלולית ביותר - והאפורה מבחינה חוקית - היא מניעת הצבעה או דיכוי שלה. זו הדרך שבה ניסה ללכת אחד המועמדים בבחירות בירושלים וזו הדרך שבה הולכים כעת ראש הממשלה בנימין נתניהו ומפלגת הליכוד, שראשי פרויקט המצלמות שלהם התגאו בהורדת אחוזי ההצבעה במגזר הערבי בבחירות באפריל.
הם לא המציאו כלום. התרגילים המלוכלכים שלהם, שלפי דיווחים יכללו גם דרישה להורדת רעלות של נשים מוסלמיות, כבר נוסו בהצלחה במדינות אחרות. כדאי להכיר אותם כדי להבין מה קורה כאן ולדעת למה לצפות.
ארה"ב, מושא החלומות של נתניהו, היא גם מלכת דיכוי ההצבעה. כבר במאה ה-19, לאחר שניתנה לשחורים זכות הצבעה פדרלית, נולדו במדינות הדרום חוקי "ג'ים קרואו" שמיסדו המשך אפליה של שחורים, כולל שיטות שנועדו למנוע מהם להצביע. בין השאר דרשו חוקים אלה תעודות מזהות שלא היו בידי שחורים, הציבו כתנאי להצבעה מבחני קרוא וכתוב, אישורים על תשלום מסים ועוד.
למרות ניסיונות לבטל את החוקים המפלים, ובעידודו של בית המשפט העליון, נמשך דיכוי ההצבעה בארה"ב עד היום. הוא מבוצע בשיטות דומות לאלה שצוינו לעיל, ובעיקר על ידי סימון מפלה של אזורי בחירה (ג'רימנדרינג), מחיקת לא-לבנים מספרי הבוחרים, ומניעת הצבעה מאסירים ומאסירים משוחררים שרבים מאוד מהם שחורים.
בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2008 נמחקו מספר הבוחרים במדינת ג'ורג'יה כמעט 100 אלף איש, רובם שחורים. במדינות כמו טקסס וצפון קרוליינה העבירו בתי הנבחרים חוקים הדורשים זיהוי בקלפי על ידי תעודות כמו רישיונות לנשק, שנמצאים בעיקר בידי רפובליקנים, ושוללים זיהוי באמצעות מסמכים כמו תעודת סטודנט ותג עובד מדינה. בבחירות לסנאט בוויסקונסין ב-2011 שלח ארגון שמרני מכתבים למצביעים דמוקרטים ובהם תזכורת לבחירות עם תאריך שגוי.
זה לא קורה רק בארה"ב. בקנדה ביצעו פעילי המפלגה השמרנית צעד למניעת הצבעה על ידי שליחת עשרות אלפי שיחות מוקלטות למצביעי המפלגה הליברלית ובהן בישרו על שינוי, שקרי כמובן, של מקום הצבעתם.
באוסטרליה ניסתה המפלגה השמרנית למנוע הצבעה מצעירים, הנוטים יותר לשמאל, על ידי מתן 24 שעות בלבד לעדכון כתובות לאחר ההכרזה על הבחירות. בית המשפט העליון במדינה ביטל את הצעד. בבריטניה המפלגה השמרנית מנסה לדרוש תעודות מזהות חדשות כתנאי להצבעה. התעודות עתידות להירכש על ידי האזרחים עצמם במחיר גבוה, וצפוי שירתיעו מצביעים צעירים שמזוהים יותר עם הלייבור.
בממלכה המאוחדת קיימת גם תופעת שינויי גבולות הצבעה שגורמת לכך שללייבור נדרשים יותר קולות על מנת להכניס נציג לפרלמנט מאשר לשמרנים. בפרבר של הבירה לונדון הודח ראש עיר מטעם הלייבור לאחר שנקבע כי אנשיו איימו על בוחרים.
בתקשורת פורסם שיועציו האמריקנים של בנימין נתניהו הם שיעצו לו להמציא את סיפור זיוף הבחירות, כדי שיתרץ את סיפור מצלמות הליכוד בקלפיות וישלהב את הבייס של המפלגה. לא צריך להיות גאון גדול כדי להבין מהיכן הם לקחו את הרעיון.
חברו הטוב של נתניהו, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, טוען מאז הבחירות ב-2016 ש-5-3 מיליון מהקולות שקיבלה הילרי קלינטון הגיעו ממהגרים לא חוקיים שקיבלו כסף כדי להצביע ומהצבעות כפולות, ובלעדיהם הוא היה מנצח גם בסך הקולות הכללי. תומכיו משתמשים בהמצאה זו כדי לתרץ חוקי דיכוי הצבעה שונים.
לא מיותר לציין שאנשיו של טראמפ לא הגישו תלונה למשטרה ושלא נמצאה אף לא עדות מהימנה אחת לטענה על מהגרים שקיבלו כסף עבור הצבעה.
הדרך הטובה ביותר להילחם בשיטות המלוכלכות שמיובאות אלינו מארה"ב היא לחשוף אותן לציבור ולהוציא מהן את עוקף הספין והשקר. רק כך ניתן יהיה לעמוד בדרכם של אלה שנותרו בלי מעצורים.
- אביעד הומינר-רוזנבלום הינו חבר בוועד המנהל של תנועת "עוז ושלום"
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com