זעם באיראן: אוהדת כדורגל הציתה עצמה למוות
איראן אוסרת על נשים לצפות במשחקי כדורגל, ואוהדות נכנסות לאצטדיונים מחופשות לגברים ומסתכנות במעצר. סהר חודייארי, "הנערה הכחולה", נעצרה וחששה ממאסר. היא הציתה עצמה ומתה מפצעיה. באיראן קוראים לאוהדים להחרים את המגרשים, ולפיפ"א להחרים את הנבחרת
איראן חוקרת את מותה של אוהדת כדורגל שהציתה את עצמה, מחשש שתיכלא על שניסתה להיכנס לאצטדיון. מסומה אבטקאר, סגנית הנשיאה במשרד לענייני נשים ומשפחה, ביקשה מראש מערכת המשפט לחקור את המקרה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
סהר חודייארי, בת 30, נעצרה בשנה שעברה כשניסתה להיכנס למגרש הכדורגל מחופשת לגבר. היא רצתה לצפות במשחק של קבוצתה האהודה, אסתקלאל טהרן. בשבוע שעבר הצעירה שכונתה "הנערה הכחולה", בגלל צבע המדים של קבוצתה האהודה, הציתה את עצמה מחוץ לבית המשפט. לפי התקשורת האיראנית היא עשתה זאת אחרי ששמעה מגורם בבית המשפט שהיא תישלח לכלא לחצי שנה. אחרי ההצתה טען בית המשפט שכלל לא נערך לה משפט, ושהשופט יצא לחופשה.
מותה של חודייארי עורר סערה ברשת. גולשים רבים קראו לפיפ"א – התאחדות הכדורגל הבינלאומית – להחרים את איראן ולאסור עליה להשתתף במשחקים בינלאומיים. אחרים קראו לאוהדי הכדורגל האיראנים שלא להגיע למגרשים. תמונות של חודייארי מאושפזת בבית החולים, מכוסה בתחבושות מכף רגל ועד ראש, זעזעו את האיראנים.
עלי כרימי, אגדת כדורגל איראנית שמכונה "מראדונה של אסיה", קרא ל-4.5 מיליון העוקבים שלו באינסטגרם להחרים את הכדורגל המקומי עד הודעה חדשה. "הנשים בארץ שלנו טובות יותר מהגברים", כתב ופרסם ציור של אישה עם להבות מעל ראשה וכדורגל במקום לב.
באסתקלאל טהרן הביעו צער על מות האוהדת הצעירה. "מותה הטראגי של הילדה האהובה שלנו, גברת סהר חודייארי, גרם לנו לעצבות רבה", נמסר בהודעת המועדון. "אנחנו שולחים תנחומים ומבקשים מאללה רחמים ומחילה, ומאחלים בריאות ואורך רוח למשפחה שלה ולכל אוהדי הכדורגל". גופתה של סהר הועברה למשפחתה שמתגוררת בקום, מדרום לבירה טהרן.
איראן אוסרת על נשים לצפות במשחקי כדורגל ואירועי ספורט אחרים מאז 1981, שנתיים אחרי המהפכה האיסלאמית. אנשי הדת השמרנים קבעו שחייבים "להגן על הנשים" מהאווירה הגברית, ושאסור להן לצפות בגברים בלבוש חשוף. האיסור לא קבוע בחוק, אך לפי ארגון Human Rights Watch איראן אוכפת "באכזריות" את האיסור. "זו הפרה ברורה של תקנות פיפ"א", מסר ארגון זכויות האדם.
בהצהרה שפורסמה לפני הדיווחים על מותה של חודייארי מסר Human Rights Watch שסיפורה של "הנערה הכחולה" מדגיש "את הצורך לשים סוף לאיסור על נשים להיכנס לאצטדיונים, ואת הדחיפות שגופים רגולטוריים כמו פיפ"א יאכפו את תקנות זכויות האדם שלהם".
בפיפ"א לוחצים על איראן לאפשר לנשים לצפות במשחקי הנבחרת במוקדמות מונדיאל 2022, והציבו לה תאריך יעד לעמוד בדרישה הזאת - 31 באוגוסט. בחודש שעבר הודיע משרד החוץ של טהרן שנשים יוכלו להיכנס לאצטדיון במשחק הקרוב של הנבחרת במוקדמות גביע העולם. "נשים יוכלו להיות באצטדיון אזאדי ב-10 באוקטובר 2019 ולצפות במשחק בין הנבחרת האיראנית הלאומית לקמבודיה", נמסר ממשרד הספורט האיראני.
הרשויות באיראן אפשרו בעבר לנשים זרות לצפות במשחקי כדורגל במדינה. במקרים ספורים מספר קטן של אוהדות כדורגל איראניות קיבלו אישור לצפות במשחקים בינלאומיים, אך בדרך כלל הנשים שמגיעות לצפות בנבחרת מסתכנות במעצר והעמדה לדין. חלקן, כמו "הנערה הכחולה", מנסות להיכנס למגרש בתחפושת של גבר.
מקרה נוסף שעורר את זעמם של הגולשים באיראן, והוביל לקריאות לחרם ספורטיבי, היה בקשת המקלט של הג'ודוקא שהפסיד בכוונה באליפות העולם - כדי לא לפגוש את שגיא מוקי הישראלי. סעיד מולאי, שברח לגרמניה, סיפר שהשלטון האיראני דרש ממנו להפסיד בכוונה בחצי הגמר של אליפות העולם בטוקיו. הגולשים האיראנים אמרו שהאירועים האחרונים מדגישים את עומק הפער בין המשטר לאזרחים.