הדלפות, איראן והשפם: למה טראמפ מאס בבולטון
טראמפ פיטר את ג'ון בולטון אחרי עימותים רבים שהובילו לבידוד של היועץ לביטחון לאומי: "אם זה היה תלוי בו הוא היה משתלט על העולם". בין הסיבות להדחה: התנגדות למו"מ עם איראן ולשיחות עם הטליבאן והדלפות לתקשורת - כולל דיווח שטראמפ הציע להפציץ הוריקנים בנשק גרעיני
ג'ון בולטון היה במונגוליה כשדונלד טראמפ עשה היסטוריה 1,930 ק"מ משם. הוא הפך לנשיא האמריקני הראשון שמבקר בצפון קוריאה, ולחץ יד לרודן קים ג'ונג און באזור המפורז שבין שתי הקוריאות. בולטון, שגינה לאורך השנים את המגעים הדיפלומטיים עם צפון קוריאה, קבע את ביקורו במונגוליה שבועות לפני ההזמנה הספונטנית שקיבל טראמפ, אך באותה תקופה כבר היה מבודד בוושינגטון: הבידוד של היועץ הבכיר ברגע חשוב כל כך מדגיש את חוסר התקשורת עם טראמפ, שהתעמת איתו כמעט על כל נושא.
עוד סיפורים מעניינים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
אתמול הצטרף בולטון לרשימה המפוקפקת של עובדי הבית הלבן שמקבלים מהנשיא הודעת פיטורים בטוויטר. הרומן בין בולטון לטראמפ לא האריך ימים, ונראה שנועד לכישלון: השניים בקושי ראו עין בעין בסוגיות בוערות. בולטון הנצי נחשב לתקיף ולוחמני בהרבה מטראמפ ומדיניות "אמריקה תחילה" שלו. בולטת במיוחד המחלוקת בנושא איראן: טראמפ רוצה להיפגש עם הנשיא חסן רוחאני. בולטון רוצה להחליף את השלטון בטהרן.
"ג'ון בולטון הוא בפירוש נץ", אמר טראמפ ל-NBC ביוני. "אם זה תלוי בו הוא לוקח את כל העולם בבת אחת, אוקיי? אבל זה לא משנה, כי אני רוצה את שני הצדדים". טראמפ למד להעריך את הדעות השונות בצוות היועצים שלו, אך עם הזמן התחיל להאמין שהנוכחות של בולטון מרתיעה מנהיגים זרים. בסופו של דבר טראמפ התעייף מהיועץ שלו. כבר באביב גילה בולטון שהוא הודר מישיבות חשובות של הבית הלבן, ולא מעורב בהישגים דיפלומטיים של הנשיא – כמו הביקור ההיסטורי בצפון קוריאה. כשטראמפ לחץ יד לקים בולטון נפגש עם מזכיר המדינה של מונגוליה.
טראמפ אמר: השפם של בולטון לא יתאים לממשל
ההתנגדות של טראמפ לבולטון מתחילה במראה החיצוני. נשיא ארה"ב מעולם לא אהב את סימן ההיכר של בולטון – השפם שלו. טראמפ, שמייחס חשיבות גדולה למראה חיצוני, התרברב בעבר בכך שבני המשפחה והעובדים שלו הם אנשים יפים, שנראים כאילו שיצאו ממשרדים של סוכנות ליהוק גדולה. השפם של בולטון הפריע לו.
בולטון, שהיה שגריר באו"ם ולאחר מכן פרשן לביטחון לאומי בפוקס ניוז, כמעט הצטרף לקמפיין 2016 כדי לקדם את מדיניות החוץ הלוחמנית שלו. כשטראמפ נבחר לתפקיד בולטון הגיע לפגישה איתו. זה לא נגמר בהצעת עבודה. טראמפ אמר אחר כך לאנשי סודו שהשפם הבולט של בולטון לא יתאים לממשל שלו.
בבית הלבן צפה טראמפ בהופעות של בולטון בטלוויזיה ואהב את מה שראה. בולטון הגן על המדיניות של הנשיא, למרות שהיא לא תואמת את האג'נדה שלו. בינתיים סיימו את תפקידם שני יועצים לביטחון לאומי: מייקל פלין התפטר אחרי פחות מחודש, והואשם ששיקר ל-FBI. שנה לאחר מכן הודח הגנרל ה.ר מקמאסטר. טראמפ "לא סבל" את התדריכים הארוכים שלו. בולטון, השגריר לשעבר והפרשן מהטלוויזיה, נבחר ליועץ החדש.
איראן לוקחת קרדיט: "בולטון סולק בגלל המדיניות נגדנו"
טראמפ התלבט במשך שבועות אם לפטר את בולטון. הוא זעם על היועץ שלו, שהביע התנגדות למו"מ עם איראן ולשיחות שלום עם מנהיגי הטליבאן באפגניסטן. לפי הוושינגטון פוסט טראמפ החליט להדיח את היועץ הבכיר שלו בעקבות דיון סוער בחדר הסגלגל, אחרי שגורמים בממשל טענו שבולטון הדליף לתקשורת פרטים על הסכם השלום עם הטליבאן במטרה להכשיל את השיחות, והתעמת עם מזכיר המדינה מייק פומפאו. זו לא הייתה הפעם הראשונה שבולטון חותר לכאורה תחת מדיניות הבית הלבן: בשנה שעברה ניהל קמפיין חשאי כדי לשכנע את טראמפ להשאיר את הכוחות האמריקניים בסוריה, כדי להתמודד עם הלוחמים של דאעש שנשארו בשטח ולסכל את ההשפעה של איראן באזור.
גם רשת CBS מדווחת שהסיבה להדחה היא ההדלפות של בולטון. לפי אותם גורמים טראמפ החליט לפטר את היועץ שלו כי האמין שהיועץ ומקורביו הדליפו לתקשורת שטראמפ הציע להשתמש בנשק גרעיני נגד סופות הוריקן, כדי למנוע מהן להגיע לארה"ב. טראמפ אמר אחרי אותו פרסום שמדובר בפייק ניוז.
בשני בערב בולטון וטראמפ שוחחו בטלפון, והשיחה הייתה סוערת במיוחד. הם התווכחו על אפגניסטן. טראמפ כעס על ההתנגדות של בולטון לתוכנית הנשיא לארח את מנהיגי הטליבאן בקמפ דיוויד בתקווה להגיע להסכם שלום. מה קרה אחר כך? לכל אחד יש את הגרסה שלו. טראמפ צייץ שהוא "הודיע לג'ון בולטון שכבר לא זקוקים לשירותיו בבית הלבן", והוסיף: "אני התנגדתי בתוקף להצעות רבות שלו". הגרסה של בולטון הייתה שונה. "הצעתי את התפטרותי אתמול בלילה וטראמפ אמר 'בוא נדבר על זה מחר'", כתב אתמול בולטון.
בולטון עזב את תפקידו בקושי 90 דקות לפני שאמור היה להשתתף בתדריך בבית הלבן עם מזכיר המדינה מייק פומפאו ועם מזכיר האוצר סטיב מנוצ'ין – שניהם התעמתו בעבר עם היועץ. התדרוך התקיים בלעדיו. "בהחלט היו מקומות שבהם לי ולשגריר בולטון היו מחלוקות לגבי המשך הדרך", אמר פומפאו לכתבים.
ברגעים לאחר הפיטורים של בולטון התגודדו כתבים מחוץ למשרד של סטפני גרישם, דוברת הבית הלבן. בעל ברית של בולטון, ששוחח עם הכתבים בעילום שם, ניגש לקבוצה ואמר: "אני הולך לומר דבר אחד: מאז שהשגריר בולטון התמנה ליועץ לביטחון לאומי לפני 17 חודשים לא היו הסכמים רעים – איראן, צפון קוריאה, סוריה, אפגניסטן, סין והרשימה ממשיכה. תוסיפו את רוסיה. אין הסכמים רעים". כשגרישם יצאה מהחדר היא הגיבה בזלזול לאמירה הזאת: "אני לא יודעת מה זה אומר. זה נשמע כאילו מישהו פשוט מנסה להגן עליו".