חולה שישי נפטר: מחלת הריאות המסתורית מעישון סיגריה אלקטרונית?
מחלת הריאות המסתורית ממשיכה לגבות קורבנות וכעת עלה מניין הנפטרים לשישה. מעל 450 איש אושפזו עם החמרה נשימתית קשה ונשיא ארצות-הברית הודיע שהוא מתכוון לאסור מכירת סיגריות אידוי בטעמים. כיצד פוגע עישון באמצעות אידוי בריאות ומגביר את סיכון התמותה?
קורבנות נוספים למחלת הריאות המסתורית כתוצאה מעישון סיגריית אידוי אלקטרונית: חולה נוסף, נפטר מאי ספיקת ריאות, ובכך עלה מניין המתים מעישון סיגריות אלקטרוניות מחמישה לשישה. עד כה אושפזו מעל 450 איש עם מחלת ריאות, בעקבות עישון סיגריית האידוי האלקטרונית.
גורמים בממשל טראמפ שנלחצו מהקפיצה האדירה בשימוש בסיגריות האלקטרוניות בקרב צעירים, ובצל מותם של שישה אמריקנים ואישפוזם של מאות, הודיעו כי בכוונתו לאסור על מכירת סיגריות אלקטרוניות בטעמים. על פי ההערכות, אלה הסיגריות הגורמות להתמכרות צעירים למוצר. מרבית האישפוזם ומקרי התמותה לאחרונה, נצפו אצל בני נוער וצעירים בעשור השני ותחילת השלישי לחייהם.
במקביל, גופים רבים בארה"ב מנסים להתחקות אחר המחלה המסתורית, ובינתיים במרכז לבקרת מחלות האמריקני, ה-CDC, קראו לציבור להימנע מעישון סיגריות אלקטרוניות שנרכשו במקומות לא מורשים או בדוכני רחוב.
קיראו עוד
סכנת הסיגריות האלקטרוניות: "מקרי מוות בארץ זו שאלה של זמן"
ארה"ב: תיאסר מכירת סיגריות אלקטרוניות ומוצרי טבק בטעמיםעכשיו זה מוכח: סיגריה אלקטרונית מסרטנת
כאמור, עדיין לא ברור לחלוטין כיצד נגרמת הפגיעה הקשה כל כך. אולם מהעדויות מכלל 450 המאושפזים מ-33 מדינות, ומששת הנפטרים, עולה תמונה קלינית דומה, שאיפשרה למומחים לנסות ולשרטט השערות על הפגיעה האפשרית.
הנה מה שידוע עד כה:
1. מה הם עישנו?
רבים מהמעשנים, עשו זאת עם THC, טטרהידרוקנבינול, החומר המצוי במריחואנה וגורם לתחושת אופוריה (תחושת "היי"). עם זאת, מאושפזים אחרים דיווחו כי עישנו גם טבק או שילוב של THC עם טבק.
2. באיזה סיגריות השתמשו?
מהעדויות עולה כי חלק מהמשתמשים רכשו את סיגריות האידוי ומוצריהם בדוכנים או דרך צד שלישי, ולא באמצעות חנויות מורשות. חלק מהסיגריות היו של יצרניות ידועות, אולם אחרות היו לא מוכרות, או סיגריות אידוי בטעמים.
3. גיל המעשנים
הפגיעה הריאתית התרחשה דווקא אצל צעירים. חלק מהמחקרים הראו כי 83% מהמטופלים היו גברים שגילם הממוצע 19 שנים.
4. תסמינים דומים
המטופלים אושפזו לרוב כשסיפור המקרה דומה. הם לרוב סיפרו על תסמינים שהופיעו בהדרגה וכללו קוצר נשימה עם או בלי כאבים בחזה. חלק דיווחו על הקאות, שלשולים, חום ועייפות, או מצב שנראה דומה לשפעת.
בדיקות הרנטגן שנערכו להם הראו תמונה המתאימה לדלקת ריאות לא זיהומית. בדיקות ברונכוסקופיה שבה מחדירים צינור גמיש ובו מצלמה לקנה הנשימה, תמכו בכך שאין מדובר במצב זיהומי שנגרם מחיידק או וירוס, כלומר מדובר בדלקת ריאות לא זיהומית.
5. הידרדרות מהירה
כאמור, מאות צעירים אושפזו ב-33 המדינות בארה"ב בהם דווחו עד כה מקרים, כאשר ההידרדרות הריאתית הייתה מהירה מאוד. כשליש מהמאושפזים אושפזו ביחידה לטיפול נמרץ כשהם מונשמים ומורדמים, שישה מהם מתו, ומצבם של רבים עדיין מוגדר קשה.
6. ויטמין חשוד
על פי אחת ההערכות, קיימת מעורבות של ויטמין E אצטאט בפגיעה הריאתית. תוצאות של דגימות מנוזל האידוי שבסיגריות הראו רמות גבוהות של חומר זה. עם זאת, עדיין לא ברור המנגנון המדויק, שבו פועל המרכיב בגוף האדם לאחר שאיפתו. יותר מכך, לא בכל הסיגריות נמצא המרכיב.
7. שמנים מסוכנים
סיגריית אידוי אלקטרונית פועלת באמצעות חימום נוזלים כימיקליים, הפיכתם לאדים ושאיפתם לריאות. הכימיקלים מעורבבים עם ממסים שונים או שמנים המתחממים לרמה כזו שהופכת אותם לאדים. עם זאת, חלק מהחומרים הללו נותנים במצב נוזלי, מתקררים ואז הופכים לאדים ונשאפים.
ידוע כי עישון שמנים הרסני במיוחד לרקמת הריאות, כשהאדים שלהם נקלטים במהירות על גבי תאי הריאות העדינים ויוצרים תגובה דלקתית קשה ביותר. אחת ההשערות של המומחים שנבדקת כעת, היא שאותם שמנים המצויים בסיגריית האידוי, הם אלה שמעוררים את הדלקת החמורה כל כך, שמובילה להרס הדרגתי של הריאות ולמוות.
8. חומרי עישון לא מורשים
במקרים רבים של מאושפזים, נמצאו בסיגריות האידוי חומרים שאינם מומלצים על ידי יצרנית הסיגריה. בין היתר, כאמור, נמצאו כימיקלים שונים, וגם נגזרות קנאביס. ברחבי הרשת ניתן למצוא סרטוני "הדרכה" הממליצים להכין נוזלים מסוכנים לסיגריה האלקטרונית, כולל הכנה עצמית של "סיגריות מריחואנה לאידוי". המומחים מעריכים כי זו אחת הסיבות לפגיעה הריאתית הקשה.
9. סימנים מחשידים שדורשים פנייה לחדר המיון
אם עישנתם סיגריית אידוי אלקטרונית, ובמיוחד אם זו לא סיגריה מאושרת לשיווק או שהשתמשתם בחומרים שאינם מומלצים על ידי היצרן, וחשתם תסמינים חריגים, בעיקר קוצר נשימה, שיעול, הקאות, סחרחורת, שיתוק נימול או חולשה, פרכוסים או איבוד הכרה, יש להתפנות בדחיפות לחדר המיון.
מה אומרים על כך מומחים בישראל?