רגע לפני הפגישה עם פוטין, רוסיה מזהירה: "סיפוח הבקעה עלול להביא להסלמה"
בדיוק כמו באפריל האחרון, ראש הממשלה ונשיא רוסיה ייפגשו חמישה ימים לפני הבחירות בישראל. הערב דווח כי משרד החוץ הרוסי הביע חששות כי יישומה של הצהרת נתניהו בדבר סיפוח בקעת הירדן "יגרום להסלמה במתיחות באזור"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ימריא מחר (יום ה') לביקור מדיני בעיר סוצ'י שברוסיה, שם ייפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, חמישה ימים לפני הבחירות בישראל. המנהיגים צפויים לדון בסוגיות האזוריות ובמצב בסוריה, בדגש על הידוק מנגנוני התיאום הצבאי. בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP דווח כי משרד החוץ הרוסי הביע הערב חששות כי יישומה של הצהרת נתניהו בדבר סיפוח בקעת הירדן "יגרום להסלמה במתיחות באזור".
הפעם האחרונה שנפגשו שני המנהיגים הייתה בחודש אפריל האחרון - באופן מקרי או שלא - גם אז בדיוק חמישה ימים לפני הבחירות הקודמות, אז התגייס פוטין לעזרתו של נתניהו עם השבת שרידי חפציו של זכריה באומל.
אל נתניהו, שייפגש גם עם שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו, יתלוו ראש המטה לביטחון לאומי מאיר בן שבת, ראש אגף המודיעין האלוף תמיר היימן, וראש אגף המבצעים האלוף אהרון חליוה. זו תהיה הפגישה ה-13 של נתניהו ופוטין בארבע השנים האחרונות.
מהלכים מדיניים בצל הבחירות
אתמול הבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו "הודעה דרמטית", ובסופו של דבר ההצהרה שנשא בכפר המכביה התבררה כהבטחת בחירות דומה לכאלה שהשמיע בעבר - לספח יישובים יהודיים ביהודה ושומרון, ובאופן מיוחד את בקעת הירדן וצפון ים המלח.
בכיר בבית הלבן אמר בעקבות ההצהרה של נתניהו כי אין שום שינוי במדיניות האמריקנית בעניין בקעת הירדן ויהודה ושומרון. "נפרסם את תוכנית השלום אחרי הבחירות בישראל, ונפעל להגיע למסקנה מהי הדרך הטובה ביותר להמשיך קדימה".
לפני שבועיים נסע נתניהו לביקור תעמולת בחירות באוקראינה כדי לסדר פנסיה לעולים - פזילה לקול דובר הרוסית וניסיון לשתות מליברמן קולות. נתניהו הודיע אז שנשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי התחייב לו לקדם פנסיה ליוצאי אוקראינה. ואולם, זלנסקי עצמו נמנע מלהשמיע את הדברים בקולו וגם לשכתו סירבה לאשר את הידיעה.
בעקבות פרסום ב-ynet על סירוב לשכת הנשיא לאשר את ההבטחה, נאלצה לשכתו של זלנסקי לפרסם הודעה רשמית שבה אישרה למעשה את הודעתו של נתניהו והודיעה שהנשיא האוקראיני אכן התחייב לקדם פנסיה אחרי השבעת הראדה (בית המחוקקים).
בשבועות ובחודשים האחרונים מתנהלים מגעים אינטנסיביים גם בין נתניהו לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לקראת אפשרות של הצהרה אמריקנית דרמטית בנוגע לאפשרות של קיום ברית הגנה בין ארה"ב לישראל או הצהרה על מטרייה הרתעתית לפיה כל פגיעה בישראל תהווה פגיעה באמריקה וארה"ב תהיה מחויבת להגנה על ישראל מפני איום עתידי.
ב-21 במרץ 2019, פחות משלושה שבועות לפני הבחירות הקודמות לכנסת, הצהיר טראמפ על הכרת וושינגטון בריבונות הישראלית ברמת הגולן. ארבעה ימים לאחר מכן ביקר נתניהו בבית הלבן וטראמפ חתם על מסמך ההכרה ההיסטורי. המהלך היה מתואם מהרגע הראשון בין נתניהו לבין טראמפ ואנשיו שיצאו מגדרם כדי לסייע לנתניהו במערכת הבחירות שלו.
יום לפני הבחירות הודיע טראמפ שהכיר רשמית במשמרות המהפכה של איראן ארגון טרור. עוד מתנת בחירות לנתניהו. כמה ימים לפני כן פגש שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן את אחד משרי הממשלה ושאל אותו כאילו רצה לקבל חיזוק למה שכבר ידע: "תגיד, ההכרה ברמת הגולן תעזור לנתניהו בקמפיין הבחירות, נכון?". השר השיב בחיוב והשגריר פרידמן היה מאושר.
גם בבחירות האלה נראה שטראמפ מגויס לעזור לידידו נתניהו, אולם לא ברור אם טראמפ יוכל לספק את הסחורה במלואה - בטח לא לפני פסגה אפשרית שלו עם נשיא איראן חסן רוחאני בשולי עצרת האו"ם בהמשך החודש, וייתכן שיסתפק רק בהצהרת כוונות. אבל ייתכן שכמו בבחירות הקודמות, נראה מתנת בחירות מצדו של טראמפ גם לפני הבחירות לכנסת ה-22.