המטרה: 3,000 מפקחים עם מצלמות גוף ביום הבחירות
בוועדת הבחירות הציגו את ההיערכות המשופרת ליום הבחירות. בנוסף למפקחים שגיוסם עדיין לא הושלם, ישונה מעט תהליך ספירת הקולות. הליכי הבקרה הנוספים צפויים לעכב את פרסום התוצאות. מנכ"לית הוועדה: "לא ניתן לבצע מניפולציות במצלמות"
על רקע הטענות לזיופים וטעויות בספירת הקולות בבחירות הקודמות, ועדת הבחירות המרכזית הציגה אתמול (ד') את היערכותה המשופרת ליום הבחירות בעוד שישה ימים ולשבוע שאחריו, שבו יעובדו התוצאות, עד מסירתן לנשיא המדינה ב-25 בספטמבר. תצוגת הוועדה התקיימה כמה שעות לפני שנפל כצפוי בכנסת "חוק המצלמות", שאותו יזם ראש הממשלה בנימין נתניהו.
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד – מתחם הבחירות של ynet
בוועדת הבחירות מתכננים להפעיל מערך של כ-3,000 מפקחים שיסיירו בכל 11,163 הקלפיות ברחבי הארץ ויישאו מצלמות על גופם, שאותן יפעילו בזמן ההצבעה במקרים חריגים בלבד, אחרי שיקבלו אישור מיו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, באמצעות מוקד טלפוני ייעודי שיוקם לצורך כך.
כל המפקחים, שגיוסם עדיין לא הושלם, יידרשו לחתום על תצהיר שבו ייכתב שאינם פועלים מטעם אף מפלגה. כ-700 מפקחים אמורים להיות מגוייסים באמצעות לשכת עורכי הדין, ו-300 באמצעות מועצת רואי החשבון. עלותו של הפרויקט עומדת על כ-15 מיליון שקלים.
מנכ"לית הוועדה, עו"ד אורלי עדס, הסבירה כי למרות שייתכן שהאירוע יסתיים עד שהמפקחים יקבלו אישור לצילומו - יש משמעות להימצאותם בחדר הקלפי. "עצם הנוכחות של המפקח מרתיעה", אמרה. "אני לא יודעת מי יעז לעשות משהו כשיש מצלמה בסביבה". המפקחים יצוידו גם בשאלונים שבעזרתם יתשאלו את מזכירי ועדות הקלפי לגבי אירועים חריגים במהלך היום.
בשעה 21:30, כחצי שעה לפני סגירת הקלפיות ותחילת הספירה, הפקחים יתפרסו בקלפיות שייקבעו מראש, יישארו שם עד תום הספירה - ויתעדו אותה. הקלפיות שיצולמו במהלך ספירת הקולות הן אלו שבמהלך שלוש מערכות הבחירות הקודמות נחשדו כ"בעייתיות", בהן קלפיות שבהן היה חשד לזיוף או ששיעור ההצבעה בהן היה גבוה בהרבה מהממוצע - סביב 95%. קלפיות נוספות ייבחרו רנדומלית.
כ-1,000 מהמצלמות הושאלו מהמשטרה. עדס הסבירה כי "למצלמות יש טווח צילום רחב ולא ניתן לבצע בהן מניפולציות. כל השמירה על התכנים מוגנת ולא ניתן לפתוח אותן. בתום יום הבחירות הן יועברו לוועדה ביחד עם הדו"חות של המפקחים ובכל קלפי שיימצאו בעיות נבצע בדיקות נוספות".
אמצעי בקרה נוספים שהוועדה תפעיל בבחירות הללו הם בין היתר הצבתו של מזכיר קלפי נוסף בכ-3,500 מהקלפיות. מדובר בקלפיות שעל פי ניסיון העבר הן היו עמוסות במיוחד, או כאלה שאירעו בהן אירועים חריגים.
בנוסף, הוועדה תבצע באופן מדגמי ספירה ידנית חוזרת של כ-2,500 קלפיות, כרבע מסך כל הקלפיות, במשכן הכנסת, כדי לאתר טעויות. במערכת הבחירות הקודמת נעשתה ספירה חוזרת של 800 קלפיות בלבד.
הוועדה אף תשתמש במערכת ממוחשבת חדשה שפותחה במיוחד ותתריע על תוצאות חריגות בקלפיות, כגון אחוזי הצבעה גבוהים באופן מחשיד, תוצאות במספרים עגולים וקלפיות שהתוצאות בהן שונות מאוד מקלפיות באותו אזור.
גם בהליך ספירת הקולות הוכנסו שינויים כך שחברי ועדות הקלפי יידרשו להקריא בקול את נתוני הפרוטוקול וכך גם צוות הקלדנים שמעביר את התוצאות למחשב, כדי לזהות טעויות בזמן אמת.
חידוש נוסף שעובדים עליו בוועדה הוא סריקה של כל הפרוטוקולים לאתר הוועדה שפתוח לציבור, כדי שכל אזרח יוכל להצביע על טעויות ולשלוח הודעה על כך.
הליכי הבקרה המוקפדים צפויים לעכב את פרסום התוצאות בכמה שעות. בעוד שבעבר, כבר בשעות הבוקר פורסמו תוצאות (מלבד קולות המעטפות הכפולות שנספרים בימים שלאחר מכן), הפעם התוצאות של הקלפיות הרגילות יתפרסמו רק ביום רביעי בשעות הצהריים.