סטירת הלחי של טראמפ: הדילמה של נתניהו
פגישה עם נשיא איראן רוחאני והקלה בסנקציות לא יהיו רק מכות לאסטרטגיית הבידוד שהוביל נתניהו נגד איראן, אלא גם הוכחה עד כמה הנשיא האמריקני הפכפך. ראש הממשלה ניצב בין הפטיש לסדן: הוא לא יכול לבקר את "חברו הטוב". נתניהו: "הסכם הגרעין אפשר לאיראנים להקים סביבנו אימפריה. אם ארה"ב תרצה, היא תפעיל לחץ על טהרן ותשנה זאת"
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שעומד להמריא הבוקר (יום ה') לפגישה בסוצ'י עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, עומד בפני סיוט מדיני גדול ממש לפני הבחירות: התקרבות ואולי פגישה בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לבין נשיא איראן חסן רוחאני. בנושא זה אמר הבוקר נתניהו בריאיון לכאן רשת ב': "אני חושב שטראמפ ימשיך את מדיניות הסנקציות, וממה שאני יודע הוא לא כל כך הולך להקל".
נתניהו ציין כי "ביום שדיווחו על פיטורי היועץ לביטחון לאומי בולטון והכוונה להיפגש עם רוחאני ועל הקלת הסנקציות, ארה"ב וטראמפ הוסיפו סנקציות על משמרות המהפכה של איראן. אי אפשר לכוון כל צעד, להכתיב לנשיא ארה"ב עם מי להיפגש ועם מי לא, אבל אין אדם שהשפיע ומשפיע יותר על נקיטת המדיניות התקיפה נגד איראן מעבדכם".
עוד אמר נתניהו לקראת פגישתו עם הנשיא פוטין: "מדובר בנסיעה חשובה בעיתוי הזה. אנחנו פועלים בכמה זירות כדי להבטיח את ביטחון ישראל מול ניסיונות איראן וגרורותיה לתקוף אותנו בזירה הסורית. זו זירה מרכזית וחשוב לנו לשמור את חופש הפעולה של צה"ל נגד מטרות איראניות, חיזבאללה ומטרות אחרות. היעד המשותף שאנחנו מסכימים עליו, ועוד רחוק מלהיות מושג, הוא הוצאת כל הכוחות האיראניים מסוריה".
על המדיניות האמריקנית שקדמה להסכם הגרעין אמר ראש הממשלה: "ארה"ב סיפקה הסכם גרעין שערורייתי ונתנה להם את אמצעים וחופש פעולה להקים סביבנו אימפריה. אני שיניתי את זה, דיברתי עם הנשיא טראמפ, דיברתי בקונגרס. טראמפ אכן שינה זאת והטיל סנקציות קשות, אפילו לפני יומיים.
"אם ארה"ב והנשיא ירצו לשנות את המדיניות, אני בטוח שהם יעשו את זה במסגרת של לחץ ודרישות שונות מאיראן. העברתי את כל המסרים הנדרשים בצינורות הישירים לנשיא טראמפ וליועציו".
על פי הדיווח של סוכנות הידיעות בלומברג, הנשיא טראמפ פיטר את היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון משום שהתנגד באופן נחרץ להקלה בסנקציות על איראן. שלושה גורמים המעורים בפרטים סיפרו שהנשיא האמריקני קיים ביום שלישי דיון בנושא במשרדו, כדי להבטיח פגישה עם הנשיא האיראני חסן רוחאני בהמשך החודש בשולי העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק.
לפי הדיווח, שר האוצר סטיבן מנוצ'ין תמך ברעיון, וחשב שהקלה בסנקציות תעזור לחדש את המשא ומתן עם טהרן. בולטון התנגד באופן נחרץ, ואף התווכח על כך עם הנשיא. כמה שעות לאחר מכן, טראמפ החליט לפטר אותו. הגורמים הוסיפו שהבית הלבן כבר החל בהכנות לקראת פגישה אפשרית ב-23 בספטמבר. אחת האפשרויות שנבחנות היא פגישה משולשת שבה ישתתף גם נשיא צרפת עמנואל מקרון. בארה"ב מעריכים שהדחתו של בולטון מגדילה את הסיכויים לכך שהפגישה תצא לפועל.
מבחינת נתניהו, פגישה בין טראמפ לבין רוחאני סמוך כל כך לבחירות בישראל היא מכה קשה לאסטרטגיית הבידוד הבינלאומי שהוביל נגד איראן. אם פגישה כזאת תתקיים, ועוד אחרי הקלות בסנקציות, הרי שמדובר בסטירת לחי כואבת לנתניהו שממחישה עד כמה טראמפ הפכפך.
בכירים בישראל אמרו בימים האחרונים כי אינם מתנגדים למפגש בין טראמפ לבין רוחאני: "מבחינתנו, להיפך: הדרך היחידה להוריד את איראן מהסולם של הסכם הגרעין היא להגיע להסכם חדש וטוב יותר", אמר השבוע שר בכיר. "טראמפ גם אמר מהיום הראשון אחרי שפרש מההסכם שהוא מעוניין להגיע להסכם יותר טוב, ולצורך זה צריך להיפגש עם האיראנים. האיראנים היו אלה שהתנגדו לפגישה והתנו אותה בביטול הסנקציות".
אלא שהציפיות שטראמפ ייפגש עם רוחאני בלי להקל בסנקציות התנפצו לרסיסים. אם הפרסום בבלומברג אכן מדויק, הרי שישראל בבעיה קשה ונתניהו במלכוד: הוא לא יכול לתקוף את ידידו טראמפ, זה שתמונות הענק שלו לוחץ את ידו תלויות על שלטי חוצות ברחבי ישראל. הוא בטח לא יכול ללכת לקונגרס ולתקוף נשיא מכהן כפי שעשה לברק אובמה ערב הבחירות ב-2015.
גורם מדיני בירושלים מעריך שהחשיפה של נתניהו הייתה מעין "צעד מנע" שנועד לייצר אצל טראמפ התנגדות לאיראנים והקשחת מדיניות. אבל על פי הפרסום בבלומברג, החשיפה של נתניהו לא הרשימה את טראמפ, והוא כאמור דוהר לפגישה עם רוחאני עם תשלום מראש: הקלה בסנקציות.
לא לעולם חוסן
צריך לקרוא שוב ושוב את הדברים שאמר נתניהו רק לפני שבוע בביקורו בלונדון לקראת פגישה אפשרית בין טראמפ לרוחאני, כדי להבין עד כמה מדובר במכה לישראל ולו: "אני לא מחליט לנשיא ארה"ב עם מי ומתי להיפגש. מובן שאינני יכול להגיד לכם מתי ואם יתקיימו שיחות בין טראמפ לרוחאני. מה שאני בטוח זה שטראמפ יביא לשיחות האלה, במידה שיתקיימו, גישה יותר תקיפה ומפוכחת ממה שהיה נהוג עד עכשיו.
"הגישה שלו לגבי ההסכם מעוגנת בדברים אמיתיים ורציניים שהסכמנו עליהם מלכתחילה, שההסכם גרוע וסולל את דרכה של איראן להעשרת אורניום בלתי מוגבלת, שהוא המפתח לארסנל גרעיני, ושההסכם אינו חובק את שאר הנושאים. לא ראיתי את האמריקנים נסוגים מ-12 הנקודות של פומפיאו, שהן בדיוק הנקודות שלנו. זה הזמן להפעיל לחץ עודף על איראן. אם נכנסים איתם למו"מ, הוא צריך להיות כולל".
גורם המקורב לנתניהו דחה את הטענה שאם ארה"ב תקל בסנקציות לפני פגישה של טראמפ ורוחאני, המשמעות היא קריסה וכישלון קולוסאלי של מדיניות נתניהו. "לכל מדינה יש אינטרסים משלה", אמר. "העובדה שעד היום ארה"ב פרשה מן ההסכם והטילה סנקציות היא הצלחה כבירה. אף אחד לא תמים לחשוב שלעולם חוסן. האפשרות שיחול כרסום במדיניות הנוכחית לא מעידה על כישלון, בטח לא קולוסאלי, אלא על מורכבות שצריך להתמודד איתה. הגישה שהכול או שחור או לבן אינה מציאותית".
במקביל היו בירושלים מי שנזכרו בדברי החנופה שהשמיעו השרים לאחר החלטתו של טראמפ להעביר את השגרירות האמריקנית לירושלים. שרת התרבות והספורט מירי רגב אמרה ששמו של טראמפ יהיה חקוק לעד בין אבני ירושלים והכותל, ושרת המשפטים דאז איילת שקד השוותה אותו לכורש. מעניין אם הן ימשיכו בתשבוחות גם אחרי פסגה שלו עם רוחאני.
גורם ישראלי בכיר אמר: "ברור שזה מדאיג, אבל לא ברור לאן זה יוביל. השאלה היא את מי טראמפ יביא במקום בולטון. יש פה ארבע גישות: גישה אירופית, שלפיה ההסכם הקיים מספק וצריך לחזור אליו ולהירגע; יש גישה שאומרת שצריך להפעיל על איראן לחץ עד להפלת המשטר; יש גישה שאומרת שצריך הסכם חדש שייתן מענה לא רק לתוכנית הגרעין אלא גם לעניין הטילים וגם לטרור, וישנה הגישה של טראמפ שנדבר תחת סנקציות וככל שתסרבו לדבר - כך נגביר את הסנקציות. בולטון היה באופן ברור נגד ביטול הסנקציות.
"בין הגישות יש אופציה שיכול להיות שטראמפ הולך אליה: הוא יקל בסנקציות אם הם יהיו מוכנים לשבת ולדבר על הסכם חדש. המטרה היא להביא הסכם יותר טוב. לכאורה ישראל בעד גישה קשוחה כלפי איראן. טראמפ כבל את עצמו לזה שזה הסכם לא טוב וחייבים הסכם חדש. כרגע אין סיבות מבחינת ישראל לצאת נגד טראמפ. זכותו לעבוד עם מי שהוא רוצה. גם בולטון בא במקום מישהו שהיה ידיד לישראל. המבחן יהיה מבחן התוצאה. אם יהיה הסכם חדש שיפתור את הבעיות של ההסכם של אובמה - זה יהיה הכי טוב".