"עולם ללא גבולות"
קבוצת תלמידי תיכון מהיישוב עין מאהל זכו לחוויה יוצאת דופן: סמינר מרוכז של שבועיים בתחנת החלל של נאס"א בטורקיה, עם בני נוער מכל העולם. בין סימולטורים שמדמים טיסה לחלל ומכשירים שמדמים הליכה על הירח הם רקמו קשרים בלתי נשכחים ויצרו חלומות חדשים – שמגיעים עד השמיים, ומעבר
בשיתוף מפעל הפיס
"אני לא יודעת אפילו איך להתחיל לספר על המסע הזה. אין מילים. זו הייתה חוויה מקסימה ומדהימה" – כך מסכמת זינב חביבאללה את השבועיים שעברה בתחנת החלל של נאס"א באיזמיר, טורקיה, לצד בני נוער מכל העולם.
אבל נחזור להתחלה: בכל שנה נערכת במסגרת תוכנית Space Lab של קרן רמון תחרות כלל ארצית בין הכיתות המשתתפות בתוכנית, כאשר כל כיתה מציעה ניסוי לבדיקה בתנאי חלל. הזוכים בתחרות האחרונה היו תלמידי כיתת מופ"ת במקיף עין מאהל, מועצה השוכנת בצפון הארץ, למרגלות התבור. "ממש בימים אלה מכינים את הניסוי באוניברסיטת בר אילן ועומדים לשלוח אותו לתחנת חלל של נאס"א", מספרת איה זריקי, מנהלת הפרויקט ומי שהעבירה את השיעורים ב-Space Lab יחד עם ד"ר גיא חץ.
אבל זה רק היה הסיפתח. ראש מועצת עין מאהל, אחמד חביבאללה, ביקש מאנשי החינוך במועצה לחפש פרויקט המשך שיעשיר את הכיתה המנצחת עוד יותר. היעד שנבחר היה תחנת החלל של נאס"א באיזמיר, שם נערך סמינר לימודי בנושאי חלל וטכנולוגיה לתלמידי תיכון מכל העולם.
השלב הבא היה השגת מימון להגשמת החלום. חביבאללה פנה למפעל הפיס, שהשתתף בעבר בכמה יוזמות ביישוב, והציג את הרעיון. ההצעה התקבלה בהתלהבות, ולא רק שמפעל הפיס כיסה את כל העלויות – אלא שלמסע נוספו גם 15 תלמידות מכיתות ט' ו-י' המשתתפות בתוכנית "מדעניות העתיד" של משרד המדע.
"מדובר בתלמידות שזכו בשישה פרסים בתחרויות עולמיות של רובוטיקה, הגישו פרויקטים של תכנון משחקים ללימוד מתמטיקה, לימדו מורות שיטות חינוך באמצעות משחקים, והשנה תיכננו משחקים בנושא חלל והציגו אותם בשבוע החלל הישראלי", מסבירה זריקי.
ההצלחה הייתה כבירה. "המטרה במשלחת הייתה לפתח את החשיבה המדעית ואת החזון של התלמידים", מסביר עבד חביבאללה, מנהל התוכנית מטעם המועצה המקומית, "עבורנו מדובר בתחום חדש ומסקרן, במיוחד במגזר הערבי: פיתוחים של חלל, מיכשור וחידושים. ראיתי איך התלמידים שלנו משתפים פעולה עם הצוותים, משפרים את האנגלית ומפתחים את הראייה העתידית שלהם. זו הייתה חוויה גדולה מאוד וגם אני לקחתי ממנה תובנות שאני מקווה שנוכל ליישם בפיתוח היישוב שלנו ובהמשך הפעילות בשנים הבאות".
לדבריו, "מדובר בבני נוער, אבל במשך שבועיים הם הראו אחריות גדולה. היו ימים ארוכים של לימודים מהבוקר עד הערב, אבל יצאנו גם לטיולים כדי לשאוף אוויר ולהקל עליהם".
התלמידים מעידים שגם אחרי שחזרו הביתה, הם לא מפסיקים לדבר על הנסיעה. "היה יפהפה, חוויה מדהימה", אומרת רממא עודתאללה, "החלק הכי טוב הוא לפגוש אנשים אחרים ממדינות שונות ולהתחבר אליהם. ברור לי שאם נטוס לבקר במדינה אחרת, נבקר אותם. אנחנו כבר חברים שלהם".
כשהיא נשאלת האם במהלך הכנס הם דיברו על כך שמוצאם במגזר הערבי, עונה רממא: "האמת, לא עניין אף אחד שאנחנו ממגזר כלשהו. עניין אותם שבאתי ללמוד. זה היה הבסיס לחיבור שלנו".
בנאן חביבאללה מספרת: "ידעתי לקרוא אנגלית לפני המחנה, אבל לא ידעתי לדבר טוב. החיבור עם התלמידים מהעולם גרם לכך שהיום אני יכולה לנהל שיחה שוטפת באנגלית. למדתי הרבה דברים על חלל, בין היתר בסימולטורים שדימו טיל לחלל. יצרתי קשרים עם הרבה חברים ממדינות אחרות. זו הייתה חוויה מעולה. למעשה, החלום שלי היה להיות מהנדסת משחקי מחשב, ועכשיו שיניתי חלומות ואני חושבת על החלל".
חנין אבוליל מוסיפה ש"הייתה חוויה מיוחדת, ואני מודה למורים ולראש המועצה שנתנו לנו את ההזדמנות הזו. הביטחון העצמי שלנו השתפר מאוד. עכשיו אני יכולה לנהל קשרים עם אנשים אחרים מחוץ למגזר שלנו, ממדינות שונות, באנגלית. אני כל יום בקשר עם החבר'ה מהמחנה. אני כבר מתכננת עם חברה שלי מבולגריה שהיא תבקר בישראל ותתארח אצלנו ביישוב".
ביאן חביבאללה מתלהבת. "למדתי שפה מדעית, התנסיתי במכשירים מתקדמים, ספגתי הרבה מידע חדש בנושא החלל והמחנה נתן לי את הכוח לבנות קשר הדדי עם חברים חדשים. זה פתח אותנו למדינות מכל העולם. עכשיו יש לי חזון: ללמוד את תחום החלל", היא אומרת.
"הסימולטורים והמכשירים היו מדהימים - כמו למשל מכשיר שמדמה הליכה על הירח", אומרת זינב חביבאללה, "עד היום אנחנו בקשר עם התלמידים מהמדינות האחרות - טורקיה, בולגריה, רומניה, יוון, ארצות־הברית. עוד חוויה גדולה הייתה העובדה שהיינו אחראים על עצמנו. בישראל אבא ואמא דואגים לנו. במחנה דאגנו לעצמנו. ביום האחרון ממש בכינו. היה מרגש. היה קשה להיפרד מכולם".
מחמד סעיד אבוליל מספר: "מחנה החלל נתן לי המון ידע וכלים ליישום של הידע הזה. זה היה כמו חלום. בית הספר שלנו תמיד מקבל פרסים למרות המחסור במשאבים ונותן לנו התחלה מצוינת לחיים. אני רוצה להודות לכל האנשים שהאמינו בנו, תמכו בנו ואיפשרו לחוויה הזאת לקרות".
זריקי מרגישה סיפוק עצום. "לפני שהגעתי לתפקיד בתוכנית, ראיינה אותי רונה רמון ז"ל. היא אמרה לי את המשפט 'עולם ללא גבולות'. באותו זמן לא בדיוק הבנתי איך זה אפשרי. עכשיו, אני יכולה שים 'וי' ליד מה שהיא ביקשה ממני: עולם ללא גבולות. המשלחת הזאת נתנה דחיפה שלא תיאמן לילדים, שחלקם מגיע מרקע לא פשוט מבחינה כלכלית".
העלות לתלמיד הייתה אלפיים דולר, אבל יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי, חושב שההשקעה הייתה שווה ביותר. "כשאני רואה אתכם היום, אני נזכר מדוע רציתי להיות יו"ר מפעל הפיס", אמר לתלמידים, "המשיכו ללמוד, להתפתח ולהביא גאווה ליישוב ולעם ישראל כולו. אנחנו מצידנו נמשיך לעשות את כל מה שצריך כדי לאפשר לכם לעשות זאת, וביחד – אפילו השמיים הם לא הגבול".
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף מפעל הפיס