מחקר: הסיכון הגבוה של נשים רזות לקבל התקף לב
עד לאחרונה סברנו שמשקל גבוה מעיד על סיכון להתקפי לב ומחלות אחרות. מחקר שנערך בארה"ב מצא שגם נשים רזות נמצאות בסיכון להתקף לב ושבץ מוחי, ושהגורם המשפיע הוא דווקא שומן בטני. מומחית מבית החולים בילינסון: "אם את רזה ויש "מה לתפוס" בבטן - גשי להיבדק"
במשך שנים סבר עולם הרפואה שמדד ה-BMI הוא מנבא טוב לבריאות, אבל יותר ויותר מחקרים מראים עד כמה הוא לא מדויק. כך למשל הסברה היתה ש-BMI גבוה מעלה את הסיכון למחלות כלי דם (כלומר מחלות לב, אירוע מוחי ומחלות כליה) ואת הסיכון לתסמונת מטבולית ולסוכרת. אלא שמחקר חדש מראה כי גם נשים בעלות BMI תקין, עלולות להימצא בסיכון גבוה להתקף לב ושבץ מוחי. הממצאים פורסמו בכנס האירופי לקרדיולוגיה שנערך לאחרונה.
במחקר החדש נכללו 2,683 נשים במנופאוזה, בעלות מדד BMI תקין, כלומר בין 18.5 ל-24.9. החוקרים ביקשו לבדוק האם פיזור השומן בגוף משנה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, גם כאשר המשקל לעומת הגובה תקינים.
BMI הוא פרמטר שמודד את מסת הגוף, ונותן ביטוי להשמנה או להרזיה. אם מסתכלים על המשקל בלבד לא ניתן לקבוע בצורה מדויקת אם מדובר בהשמנה, כיוון שברור שאדם גבוה ישקול יותר מאדם נמוך - ולכן כדי לשכלל את הגובה מצאו נוסחה שנקראת BMI. הנוסחה היא משקל לחלק לגובה בריבוע.
קיראו עוד על התקף לב בקרב נשים:
אצל נשים זה שונה: 7 סימני האזהרה להתקף לב
מחקר: נשים בהתקף לב מזעיקות עזרה 37 דקות מאוחר מגברים
לא BMI, אלא שומן בטני - הכפיל הסיכון להתקף לב
החוקרים מצאו כי במהלך המחקר דווחו 291 מקרים של אירועים לבביים. לאחר התחשבות בגורמי סיכון כמו אורח חיים, עישון, רמות שומנים וסוכרת, נמצא כי שומן בטני הגביר את הסיכון להתקף לב כמעט פי 2, בהשוואה לנשים ללא שומן בטני. מנגד, אלה שהיו בעלות הצטברות שומן בירכיים, היו דווקא בסיכון מופחת ב-62% ללקות בהתקף לב.
מחקרים נוספים בעבר כבר הגיעו למסקנה שהשמנה בטנית, גם אצל רזים, מגבירה את הסיכון להתקף לב. באפריל 2018 פורסם מחקר של המאיו קליניק בארצות-הברית, שכלל 1,700 איש, ומצא שאלה שהיו בעלי מדד BMI תקין, אך בעלי אחוז שומן בטני גבוה, היו בסיכון גבוה פי 2 ללקות בהתקף לב, לעבור צנתור או למות מבעיות לבביות.
החוקרים המליצו אז: "אם השומן שלכם בבטן גדול יותר מהיקף האגן שלכם – גשו לרופא לבדיקה. מבנה גוף רזה עם בטן שמנה מרמז על אורח חיים יושבני, מסת שריר נמוכה וצריכה מרובה של פחמימות ריקות. אם יש לכם כרס, המטרה צריכה להיות הפחתת היקף המותניים, יותר מאשר ירידה כללי במשקל".
"אנחנו יודעים היום שפיזור השומן משמעותי וקובע הרבה יותר מהמשקל", מסבירה ד"ר טלי פורטר, מומחית לקרדיולוגיה מבית החולים בילינסון, העומדת בראש הכנס לקידום בריאות לב האישה המתקיים היום (ה'), "נשים רבות נוטות להסתכל על המשקל עצמו כמשהו הרסני. אבל המחקר החדש מראה שוב, שחשוב יותר להסתכל על פיזור השומן שמשפיע על הבריאות גם אצל נשים רזות.
"אנחנו לא אומרים שנשים רזות צריכות להיכנס ללחץ עכשיו", מרגיעה ד"ר פורטר, "אבל חשובה הידיעה שגם אם המשקל נראה תקין, צריך לשים לב לפיזור השומן, ואם הוא מתמקד בבטן, כלומר 'יש מה לתפוס' מה שנקרא, כדאי לגשת לרופא להערכת סיכון לב, שכוללת בדיקת כולסטרול, סוכר, לחץ דם, לבצע פעילות גופנית ולעבור על התזונה".
מה לעשות בזמן של התקף לב?