נתונים מבהילים: כמעט מדי יום נהרג או נפצע עובד בענף הבנייה
מעצרו של הקבלן רמי שבירו בחשד לגרימת מוות ברשלנות מעורר תקווה בקרב ארגונים הנאבקים בתאונות בנייה כי זו נקודת מפנה בהתייחסות גורמי האכיפה לתופעה הקשה. בינתיים בשטח המצב ממשיך להיות עגום. בדיקת ynet
אין כמעט יום בלי תאונה קשה בענף הבנייה: הממשלה אמנם חתמה לפני כשנה על ההסכם עם ההסתדרות להגברת הבטיחות באתרי הבנייה והשבוע אף נעצר רמי שבירו, אחד הקבלנים הגדולים בארץ לאחר שבאתריו נהרגו מספר פועלים בתאונות עבודה, אך נראה כי בשטח מספר ההרוגים והפצועים רק ממשיך לטפס.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הסוף לתאונות העבודה? אל תבנו על זה
קבלן ידוע וארבעה חשודים נוספים נעצרו בעקבות אסון באתר בנייה
פועל נפל אל מותו מקומה 9 באתר בנייה בהרצליה
מאז חודש ינואר נהרגו 33 עובדים בתאונות עבודה בבניין, זאת לעומת 30 הרוגים בתקופה המקבילה אשתקד. אבל אם מוסיפים לכך את מספר הפועלים שנפצעו מקבלים תמונה קשה הרבה יותר. עיון במעקב שמקיים ארגון קו לעובד אחר התאונות בענף הבניין מגלה נתונים מבהילים, עם פצועים והרוגים כמעט מדי יום. כך, מתחילת השנה נהרגו ונפצעו באורח קשה ובינוני 175 עובדים בענף הבניין, לעומת 161 בתקופה זו אשתקד. התאונה האחרונה בענף התרחשה ביום רביעי השבוע, כאשר פועל כבן 40 נפצע באורח בינוני ושניים נוספים באורח קל כתוצאה מנפילה מגובה באתר בנייה בחריש.
בסך הכל בענפי התעשייה, הכוללים את ענף הבנייה, נהרגו מתחילת השנה 62 עובדים. לשם השוואה, במהלך 2018 כולה נהרגו 67 עובדים בתאונות עבודה ובשנת 2017 נהרגו 59 עובדים.
בחודש ספטמבר נהרגו עד כה חמישה עובדים בענפי התעשייה השונים. ב-1 בחודש נהרג איברהים חוסיין מוחמד (28) בעת שהועסק בעבודות תשתית ברהט כתוצאה מפגיעת כלי רכב. שלושה ימים לאחר מכן, ביום רביעי שעבר, נהרג עובד זר מסין (54) לאחר שנפל מגובה תשע קומות באתר בנייה בביצוע חברת רמי שבירו בגליל ים בהרצליה. למחרת נהרג עובד נוסף (40) בתאונת עבודה במהלך עבודות שיפוצים בירושלים.
ביום שני השבוע נהרגה אילנית טקלה, עובדת אבטחה בנמל אשדוד, כתוצאה מפגיעת משאית במהלך עבודתה. למחרת נהרג עובד כבן 62, ששימש אב בית בבניין משרדים בפתח תקווה, כתוצאה מנפילה מגובה.
הרס מוחלט של חיי הפצועים
הטרגדיה הפוקדת את פצועי תאונות העבודה מקבלת פחות בולטות, וזאת על אף שפעמים רבות מדובר בהרס מוחלט של חיי הפצועים ובני משפחותיהם. כך למשל, תמוהה אסכנדר אחמד (47), אב לשישה, מרותק כבר למעלה משנה וחצי למיטתו, כשהוא מורדם ומונשם, מבלי יכולת לזוז ולתקשר עם סביבתו. זאת לאחר שנפצע באורח קשה כתוצאה מנפילה מגובה במהלך עבודתו באתר בנייה.
בני משפחתו, שנותרו ללא המפרנס העיקרי בבית, נאלצים להיטלטל מדי יום בין ביתם בטול כרם לבין מרכז השיקום שבו מאושפז האב בתל אביב. "זה מאוד קשה לכל המשפחה", מספר בנו יוסף (20). "אבא שלי היה מסדר הכל. עכשיו הוא לא מכיר אף אחד, לא מדבר, לא שומע, לא רואה. כבר שנה ושבעה חודשים שזה ככה".
התאונה התרחשה בינואר אשתקד באתר לבניית בית מגורים פרטי ברמות השבים. בתביעה לפיצויים שהגיש בא כוחו של אכסנדר, עו"ד ישראל אסל, לבית המשפט המחוזי בתל אביב, נטען כי אכסנדר היה לבדו באתר, ללא מנהל עבודה, כי לא סופק לו ציוד מגן אישי שיגן מפני נפילות, וכי הפיגום שעליו עבד היה לא תקני, באופן שמסכן את המשתמשים בו.
התביעה הוגשה נגד הקבלן, המעסיק, וכן נגד מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד העבודה והרווחה, בטענה שהתרשל בכך שלא פעל להסדיר תקן פיגומים מחייב ולא אכף את הוראות הבטיחות בעבודה באתר.
"הנתון שמלמד אותנו על אוזלת היד של המדינה בטיפול ואכיפת חוקי הבטיחות בעבודה הוא היחס בין מספר תאונות העבודה הקשות לבין מספר כתבי האישום וההרשעות בפן הפלילי", נטען בתביעה. "בשש השנים האחרונות נהרגו 180 פועלי בניין, אך רק 78 תיקים הועברו לפרקליטות, 11 כתבי אישום הוגשו בגין גרימת מוות ברשלנות, שמונה הרשעות - אך רק מקרה אחד של מאסר בפועל. לאחרונה, נגזר דינו של קבלן שבאתרו נהרג פועל והוא קיבל קנס בסך של 5,000 שקל. זו הרתעה?".
אין זו תביעת הנזיקין הראשונה שמגיש אסל בשמם של נפגעי תאונות עבודה נגד המינהל, המשמש כזרוע האכיפה של המדינה בכל הקשור לבטיחות בעבודה. אסל מקווה כי יש לכך תרומה לצעדים להגברת האכיפה. "מינהל הבטיחות בעבודה יוצא ליותר מבצעי אכיפה באתרי בנייה ברחבי הארץ וסוגר אתרי בנייה שבהם נמצאים ליקויים", הוא אומר. "אין עדיין כתבי אישום כתוצרים של מבצעים אלו, אך עצם הירידה לשטח לצורך עריכת ביקורת באתרי הבנייה זו כבר התקדמות מסוימת ודבר שלא היה בעבר".
"הלחץ הציבורי מתחיל לעבוד"
במקביל, ישנם סימנים ראשונים להגברת האכיפה נגד קבלנים. השבוע נפל דבר עם מעצרו של הקבלן רמי שבירו, מהקבלנים הבולטים במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, בעקבות התאונה הקטלנית שהתרחשה באתר החברה בהרצליה. מאז תחילת השנה נהרגו באתרי הבנייה של שבירו שישה עובדים בתאונות. בין אלה כלולה התאונה הקטלנית שהתרחשה בחודש מאי ביבנה ושגבתה את חייהם של ארבעה עובדים. מדובר בקבלן הראשון שנעצר בחשד לגרימת מוות ברשלנות.
שבירו נשלח למעצר בית, ממנו השתחרר בינתיים. עם זאת, לדברי ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות עבודה, מדובר בנקודת מפנה בהתייחסות של גורמי האכיפה לסוגיות של בטיחות. "בדרך כלל עוצרים את מנהל העבודה והצוות", הוא אומר. "קבלנים רבים לא הפנימו שכללי המשחק השתנו ומה שהיה לא יהיה. הלחץ הציבורי מתחיל לעבוד".
עוד הוא ציין כי "באחריות רשם הקבלנים לשלול רישיונות של קבלנים ובאחריות המשטרה והפרקליטות להגיש כתבי אישום נגד נושאי משרה בכירים בחברות הקבלניות. כמו כן באחריות מינהל הבטיחות במשרד העבודה להוכיח לציבור ולפועלים כי הוא נחוש במאבקו ולפרסם באופן מפורט כמה כתבי אישום הוגשו בעקבות מבצעי הביקורת המתוקשרים וזאת כדי שנוכל לבחון האם מדובר בספין תקשורתי או במאבק אמיתי שיוצר גם תוצאות בשטח".
רוב ההבטחות נשארו על הנייר
לצד מעצרו של שבירו, ביצע משרד העבודה והרווחה השבוע מבצע אכיפה נרחב ב-94 אתרי בנייה ברחבי הארץ, במסגרתו הוצאו צווי סגירה בשל ליקויי בטיחות ל-51 מהאתרים שנבדקו. במשרד ציינו כי המבצע נערך כחלק מהחמרה במדיניות האכיפה, במסגרתה נסגרו למעלה מ-800 אתרים מתחילת השנה בשל ליקויי בטיחות שונים.
עם זאת, צעדים אלו נדמים יותר כקרב מאסף בזמן שמספר הקורבנות רק ממשיך לטפס. בפועל, תחום הבטיחות בעבודה עדיין פרוץ, כאשר רובם המכריע של הצעדים הרבים שהובטחו בהסכם החגיגי שנחתם לפני כשנה בין ההסתדרות למדינה לשיפור הבטיחות בענף - טרם מומשו.
כך למשל, טרם התווספו עשרות התקנים שהובטחו למפקחי מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית האמונים על אכיפת הוראות הבטיחות בעשרות אלפי אתרי בנייה ותעשייה בכל הארץ, התקן האירופאי לפיגומים לא מיושם, עוד לא גובשה החקיקה שהובטחה לשיפור הבטיחות בתחזוקת והפעלת המנופים, המעסיקים בענף עדין מחכים לפרסום רשימת הגופים המורשים לעשות הכשרות בטיחות, והרשימה עוד ארוכה.
צעד אחד שכן יצא לדרך הוא הקמתה של יחידת החקירות המיוחדת פלס בלהב 433 של המשטרה, הפועלת בשיתוף עם פקחי משרד העבודה. לאחר התחלה הססנית ומקרטעת, שלוותה בביקורת מצד הפעילים בתחום על כך שהיחידה אינה מבצעת את התפקיד לשמו הוקמה - חקירת תאונות קשות וקטלניות - החלו ביחידה לחקור גם תאונות כגון אלו, בהם התאונה בהרצליה.