המשטרה גילתה פגמים בראיות, עשרות אסירים שוחררו
דנמרק: משרד המשפטים בוחן מחדש 10,700 תיקים פליליים שבהם נעשה שימוש בנתונים סלולריים, בשל תקלות שהתגלו בתוכנת המשטרה להמרת נתונים. "אסור שמידע לא מדויק ישלח אנשים לכלא"
דנמרק שחררה 32 אסירים בשל חשד לפגמים בראיות שהוצגו נגדם בבית המשפט והציבו אותם בזירות פשע. כך דיווחו כלי תקשורת במדינה. הראיות שהוצגו הסתכמו על נתוני מיקום גיאוגרפי שהושגו ממפעילי רשתות הסלולר.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי הדיווחים, המשטרה מצאה תקלות מרובות בתוכנה שממירה נתונים גולמיים ממפעילים סלולריים לכדי ראיות שמישות. בין היתר התגלה שהתוכנה נוטה להשמיט נתונים מסוימים במהלך תהליך ההמרה, כך שמיקום הטלפון אינו ודאי.
התוכנה קישרה טלפונים לאנטנות הלא נכונים או חיברה אותם לכמה אנטנות בבת אחת, לעיתים במרחק של מאות קילומטרים זה מזה. התוכנה של המשטרה גם תיעדה בצורה שגויה מקורות של הודעות טקסט.
בעקבות כך, משרד המשפטים בוחן כעת מחדש 10,700 תיקים פליליים. ב-40 תיקים חדשים נדחתה בקשה להשתמש ברישומי טלפון סלולרי במשפטים.
יאן רקנדורף, התובע הכללי של דנמרק, אמר כי "איננו יכולים לחיות עם הרעיון שמידע שאינו מדויק עלול לשלוח אנשים לכלא". לדבריו, מלבד החשש שהתקלות יציבו חפים מפשע בזירת פשע, הן יכולות גם לקבוע באופן שגוי שפועים אמיתיים לא היו בזירה.
חברות הסלולר טענו שאינן אחראיות לשגיאות, שלדבריהן נבעו מפרשנות הנתונים. אולם הרשויות סבורות שבחלק מהמקרים הנתונים שהחברות סיפקו גרמו לטעויות.
אין נתונים סטטיסטיים לגבי כמה תיקים מוכרעים בבתי המשפט בדנמרק על סמך נתונים של טלפונים סלולריים. לעיתים קרובות הנתונים הללו משמשים כדי לאשש ראיות אחרות. אף שאינן אמינות כמו DNA, בעבר נתפסו ראיות מסוג זה כמדויקות ביותר.
מקרים בודדים של שימוש בנתוני טלפונים ניידים לא מדויקים התרחשו בעבר בארצות הברית ובדרום אפריקה, אך זו הפעם הראשונה שמקרה כזה נחקר על ידי מערכת משפט לאומית. אסירים שהורשעו בעזרת נתוני סלולר שהוצגו כראיות במשפט דורשים כעת להשתחרר.
32 אסירים שוחררו
צילום: shutterstock
מומלצים