נשלמות ההכנות ליום הבוחר: "המחסנים היו ריקים, אבל עמדנו בזה"
הזמן המועט שעבר מהבחירות הקודמות השאיר את ועדת הבחירות ללא ציוד, אבל הספקים "הבינו את החשיבות ונרתמו למבצע". במרכז הלוגיסטי מרוצים: "היינו קצת לחוצים, אבל עמדנו בזה בהצלחה". גם במפעל שמדפיס את פתקי ההצבעה פעלו מסביב לשעון
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
המרכז הלוגיסטי ממוקם בהאנגר ענק של כשמונה דונמים במרכז הארץ ומתפקד בימים האחרונים כמפעל של ממש שבו נארזים בקפדנות מיליוני פריטים מסוגים שונים. רוב הזמן המרכז אינו פעיל, אך כפי שהתברר לאחרונה, הוא חייב להיות מוכן להפעלה מיידית עם ההכרזה על בחירות.
המשימה של אנשי הלוגיסטיקה הייתה הפעם קשה מתמיד, שכן המחסנים טרם התמלאו לאחר שהתרוקנו בבחירות באפריל. העובדים, שעוד היו עסוקים בספירת מלאי הציוד שנותר ממערכת הבחירות הקודמת, נאלצו להעלות הילוך ולהתכונן למערכת בחירות נוספת בהפרש של 161 ימים בלבד.
העובדים נתקלו הפעם בקושי מסוג חדש – מחסור בציוד. אתגר נוסף שניצב בפני ועדת הבחירות המרכזית היא העובדה שעדיין לא סיימה להעביר את התשלומים לספקים מהבחירות הקודמות, וכבר נדרשה להתקשר איתם מחדש.
"מעולם לא היו שתי מערכות בחירות כל כך צמודות. תמיד יש לנו מרווח זמן של לפחות שנה להתארגנות ואז אנחנו רוכשים ציוד", הסביר סגן מנהל המרכז, יעקב הררי. "מדובר ברכישות עצומות – קלפיות, פרגודים, מזוודות, ציוד משרדי, שקיות ניילון ועוד. זה דורש קשר עם הרבה ספקים, שבדרך כלל זמן האספקה שלהם הוא מאוד ארוך".
הוא הוסיף: "המחסנים היו ריקים והיינו צריכים להתארגן בזמן מאוד קצר, לקשור הסכמים ומכרזים עם ספקים ולקבל הצעות מחיר לאספקה כמעט מיידית של ציוד שלא תמיד יש בארץ. הלחצנו מאוד את הספקים – מצד אחד הם לא עומדים רק לרשותנו, אבל הבהרנו להם את החשיבות וכולם נרתמו למבצע".
בימים האחרונים המרכז הלוגיסטי הומה מפעילות: "עשרות משאיות באות והולכות בכל יום, זה מבצע יוצא דופן. היינו קצת לחוצים אבל עמדנו בזה בהצלחה וקיבלנו את כל הציוד שלושה שבועות לפני הבחירות. היום רוב החומר כבר נמצא בוועדות האזוריות".
במרכז עדיין פרוסים פסי האריזה שהורכבו במיוחד לקלפיות שבהן מצביעים במעטפות כפולות – בבתי הסוהר, בתי החולים וכמובן בצה"ל, שם יחלו הבחירות במוצאי השבת הקרובה. בתום הבחירות, המרכז הלוגיסטי שולח כ-250 טונות נייר וקרטון למחזור.
פתקים תחת אבטחה
מקום נוסף שבו עובדים לאחרונה מסביב לשעון הוא מפעל "פלפוט" בקרני שומרון, שאחראי על הדפסת פתקי ההצבעה. 100 עובדי המפעל, ישראלים ופלסטינים, נדרשו לעמוד ביעד של הדפסת 297 מיליון הפתקים בעשרה ימים בלבד, ולצורך כך הם עבדו 24 שעות ביממה.
עובדי המפעל השתמשו בכשלושה מיליון גיליונות נייר במשקל כולל של כ-150 טון. בכל יום יצאו שלוש משאיות עמוסות בפתקים אל המרכז הלוגיסטי של ועדת הבחירות.
"הפער הקצר בין מערכות הבחירות היה מאתגר, במיוחד לאור העובדה שמדובר על התקופה העמוסה ביותר בשנה אצלנו, כי אנחנו פועלים בתחום הציוד המשרדי והחזרה לבית הספר", סיפר מנכ"ל פלפוט, אודי אקר.
הוא הוסיף: "למרות שההדפסות הן בסך הכל בשחור לבן, מדובר בנושא מורכב שכולל הדפסה, חיתוך, אריזה וכמובן שינוע של עשרות אלפי ארגזים בכל המדינה. כל זה תחת אבטחה צמודה כדי לוודא שהאספקה תהיה שמורה לחלוטין".