אוסטרלית בכלא באיראן: "נידונה ל-10 שנות מאסר"
אוסטרליה מנסה לשחרר את קיילי מור-גילברט, אקדמאית שמתמחה במפרץ הפרסי ונעצרה לפני כשנה. לפי דיווחים היא נשלחה למאסר מסיבה שלא פורסמה. בנוסף עצורים זוג בלוגרים אוסטרלים שטיילו מסביב לעולם
אוסטרליה פרסמה אתמול (שבת) את שמה של האוסטרלית השנייה שעצורה באיראן: קיילי מור-גילברט, אקדמאית בעלת אזרחות בריטית. ממשלת אוסטרליה מסרה שהיא נמצאת במעצר כבר קרוב לשנה. כלי תקשורת אוסטרליים ובריטיים דיווחו שאיראן גזרה על מור-גילברט 10 שנות מאסר. לא פורסם במה היא הואשמה. בדרך כלל נוהגת איראן לשלוח זרים למאסר של 10 שנים על עבירות ריגול.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מור-גילברט עובדת באוניברסיטת מלבורן, מתמחה בפוליטיקה של המזרח התיכון ובמדינות המפרץ הפרסי. היא מרצה ללימודים איסלאמיים, וכתבה ספרים על האביב הערבי ועל משטרים אוטוריטריים. משפחתה של מור-גילברט אמרה שהיא נמצאת בקשר הדוק עם הממשלה האוסטרלית ומודה לה ולאוניברסיטת מלבורן על התמיכה. "אנחנו מאמינים שהסיכוי הטוב ביותר להבטיח את חזרתה הבטוחה של קיילי היא דרך ערוצים דיפלומטיים", אמרה המשפחה בהודעה.
מור-גילברט היא אחת משלושה אזרחים אוסטרלים שעצורים כרגע באיראן. ביום חמישי אמרה שרת החוץ האוסטרלית מאריס פיין שהממשלה פועלת לשחרור השלושה כבר יותר משבוע. יומיים קודם הודיע משרד החוץ האוסטרלי ששניים מהעצורים הם מרק פירקין וג'ולי קינג, שכמו קיילי מחזיקה גם היא באזרחות בריטית. הטיימס הלונדוני דיווח ששלושת העצורים מוחזקים באותו כלא בטהרן – כלא אווין, שבו נמצאת גם נזנין זגארי-רטקליף, בריטית ממוצא איראני שנעצרה ב-2016 והואשמה בריגול.
פירקין וקינג הם בני זוג שכתבו בלוג שבו תיעדו בשנתיים האחרונות את המסע שלהם מהעיר פרת באוסטרליה ללונדון. העדכון האחרון שלהם היה מקירגיזסטן ופקיסטן לפני כעשרה שבועות. "המשפחות שלנו מקוות לראות את מרק וג'ולי חוזרים בשלום הביתה בהקדם האפשרי", נמסר בהצהרה מטעם קרובי המשפחה של השניים. לפני שיצאו לדרך הזוג כתב בבלוג שהוא "לא יכול לחכות לשתף בכל החוויות והיופי מכל היעדים השונים ומהארצות שנבקר בהם". כמו במקרה של מור-גילברט, גם כאן לא ברור במה חשוד הזוג העצור.
ביום חמישי קראה שרת החוץ האוסטרלית לאיראן לנהוג "באנושיות" כלפי שלושת האוסטרלים העצורים. השרה פיין סיפרה שהיא העלתה את המקרה "פעמים רבות" בפני שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף, האחרונה שבהן הייתה בשבוע שעבר. "הממשלה עושה מאמצים כדי להבטיח שמתייחסים אליהם בצורה הוגנת ואנושית ובהתאם לנורמות הבינלאומיות", אמרה השרה, והוסיפה כי "אין סיבה" להאמין שלמעצרים יש מניע פוליטי. "אין סיבה לחשוב שהמעצרים האלה קשורים לחשש הבינלאומי מתוכנית הגרעין של איראן, אכיפת הסנקציות, הביטחון הימי או בטיחות השיט האזרחי".
החדשות על המעצרים פורסמו אחרי שהממשלה השמרנית של אוסטרליה הודיעה שתתרום משחתת ומטוס ריגול לכוח שמובילה ארה"ב שנועד להגן על הספינות במצר הורמוז, בתקופה של מתיחות גבוהה עם איראן במפרץ הפרסי. גם בריטניה הצטרפה להגנה על השיט במצר הורמוז.