כך משפיעה הבחירה שלכם על הילדים
מתלבטים מה לעשות מחר? בהחלטה אם להצביע או לא, אתם מעבירים מסר לילדים שלכם על האופן שבו ראוי לנהוג בחברה ובחיים באופן כללי. למה חשוב כל כך ללכת להצביע עם הילדים ומה כדאי להסביר להם במידה וכל הורה מאמין בדרך אחרת?
אם לשפוט על פי כמות האנשים שלא מימשו את זכותם להצביע בארבעת ימי הבחירות האחרונים, סביר להניח שכל אדם שלישי לא יילך לבחור גם בבחירות ביום ג' הקרוב.
מה אתם תעשו ביום הבחירות? האם תתייחסו ליום הזה כאל יום חופש, ותבלו אותו בים או בבית - או שתלכו לממש את אחת הזכויות הכי משמעותיות שיש לאזרח במדינת ישראל - זכות הבחירה? בין אם תחליטו כך או כך, קחו בחשבון שלהחלטה שלכם יש משמעות חינוכית ממדרגה ראשונה.
בהחלטה אם להצביע או לא אתם מעבירים מסר לילדים שלכם - על האופן שבו ראוי לנהוג בחברה ובחיים באופן כללי. רובנו רוצים (ובצדק) לחנך את ילדינו להיות אנשים שיודעים לאסוף מידע ולגבש דעה משל עצמם, שרוצים להיות מעורבים בסביבה שלהם ולהשפיע על אחרים. אנחנו רוצים ילדים מנהיגים, אקטיביים, אחראיים, לוקחים יוזמה - ולא כאלה שיושבים באפס מעשה ומקטרים על מה אנשים אחרים עשו לא בסדר.
דוגמה אישית
כאשר אנחנו הולכים להצביע, זה בדיוק המסר שאנחנו מעבירים לילדים שלנו: אנחנו נותנים להם דוגמה אישית של מעורבות, של אחריות, של אקטיביות, של עמידה מאחורי העקרונות שלנו ושל מאמץ עבור המטרות שלנו. אנחנו משדרים להם שכשמשהו חשוב בעינינו - אנחנו מוכנים להתאמץ מעט בשבילו (והרי ההצבעה היא לא באמת מאמץ כזה גדול). שיש לנו אמון ביכולת שלנו להשפיע על עתידנו.
קמפיין ועדת הבחירות לעידוד הצבעה:
אבל מה אם אנחנו מחליטים לא להצביע? במקרה הזה, אנחנו מעבירים לילדים מסר הפוך: אנחנו משדרים להם שבמקום להתאמץ ולהשפיע, עדיף לוותר ולקטר. שבמקום לעמוד מאחורי המילים שלנו (וברוב הבתים הרי מדברים באופן כלשהו על הבחירות), אנחנו מעדיפים להיות פאסיביים ולזרוק הצהרות לאוויר.
גרוע מזה: אנחנו משדרים להם אי אמון במדינה, אי אמון בעצמנו וביכולת שלנו להשפיע על סביבתנו, אי אמון בעתיד, ובכך שהוא יכול להיות טוב יותר. אלה מסרים לא פשוטים לילד. ויותר מכל - אנחנו מפספסים הזדמנות לשדר לילדינו כמה בחירה היא דבר חשוב. כמה חשוב לקחת את גורלנו בידינו, במקום לתת לחיים לנהל אותנו.
קראו עוד:
הורים משתפים: הבחירה הכי טובה שלנו
דמוקרטיה גם בבית? איך לתת לילדים חופש לבחור
הזדמנות לדבר על ערכים
היום שלפני הבחירות הוא זמן מצוין לדבר עם הילדים שלנו על הבחירות שלנו. ממש לשבת איתם יחד ולספר להם למה אנחנו בעד מפלגה אחת ופחות בעד האחרת. זו הזדמנות לדבר איתם על ערכים, על השפעה, על סדרי עדיפויות. על מה חשוב לנו בחיים ועל מה אנחנו מוכנים להילחם.
וזו גם הזדמנות מצויינת לדבר איתם על כבוד לאחר ולדעתו, על כך שתמיד יש אנשים שחושבים אחרת מאיתנו ("ואולי גם אתה, כשתגדל, תבחר אחרת מאיתנו"). זו הזדמנות מצוינת להזכיר להם שאין צודק ולא צודק; אין טיפש וחכם. יש רק דעות שונות.
על אחת כמה וכמה אם ההורים שונים זה מזה בדעותיהם הפוליטיות (למשל - אבא מצביע לימין, אמא לשמאל): דווקא מצב כזה מאפשר להראות לילד איך מתנהל שיח מכבד בין דעות שונות. ואז, אחרי שתדברו עם הילדים, תזמינו אותם להצטרף אליכם במימוש אחת הזכויות הכי משמעותיות שיש לאזרח במדינת ישראל: ההצבעה בקלפי.
בכך, תעבירו להם מסר חינוכי ברור: "אנחנו מאמינים במעורבות. באחריות. באקטיביות. אנחנו מאמינים במעשים ולא בקיטורים. אנחנו מאמינים בעשייה ולא בוויתורים לעצמנו. וכמו שאנחנו מצפים לכך ממך - כך אנחנו מצפים לכך מעצמנו".
פרופ' עמוס רולידר, מומחה מוסמך לניתוח התנהגות, המכללה האקדמית כנרת. מור אסאל, מדריכת הורים. הכותבים הם מחברי הספר "מה עושים עכשיו - המדריך המעשי להורות עכשווית" (מודן הוצאה לאור)