שתף קטע נבחר

 

מנדלבליט נסוג מהתנגדותו: הממשלה אישרה להסדיר את היישוב מבואות יריחו

הממשלה שהתכנסה בבקעת הירדן קיבלה את הצעת ראש הממשלה לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה הסיר את התנגדותו. משרד המשפטים הסביר את השינוי בעמדת היועץ: "ליועץ הוצגו התפתחויות מדיניות מהיממה האחרונה"

 

נתניהו בפתח ישיבת הממשלה    (צילום: משה מזרחי )

נתניהו בפתח ישיבת הממשלה    (צילום: משה מזרחי )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הממשלה אישרה בצהריים (יום א') את הצעת ראש הממשלה בנימין נתניהו בהסדרת מבואות יריחו ולבנייה ביישוב לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הסיר את התנגדותו.

 

במשרד המשפטים הסבירו כך את השינוי בעמדת היועץ: "במהלך ישיבת הממשלה לפני זמן קצר נעשתה הפסקה לצורך התייעצות עם ראש הממשלה וראש המל"ל לגבי יסוד הדחיפות בקבלת ההחלטה בנוגע להקמת הישוב מבואות יריחו בבקעת הירדן.

במסגרת ההתייעצות, הוצגו בפני היועץ המשפטי לממשלה התפתחויות מדיניות מן היממה האחרונה, לצד הערכת ראש הממשלה וראש המל"ל לפיה קיימת דחיפות בקבלת ההחלטה להקים את היישוב על-ידי הממשלה בעת הזו. בנסיבות אלו, ונוכח התקיימות רכיב הדחיפות המיוחדת, היועץ המשפטי לממשלה קבע כי על אף שקיימים קשיים משפטיים ניכרים נוכח הקירבה לבחירות, ניתן לקבל את ההחלטה".

ישיבת ממשלה חגיגית לכבוד הקמת יישוב חדש במועצה האזורית בבקעת הירדן (צילום : חיים צח / לע
ישיבת הממשלה בבקעה(צילום : חיים צח / לע"מ)

 

השרים התכנסו באנדרטת הבקעה שבבקעת הירדן כדי לאשר את התחלת ההליך להסדרת היישוב מבואות יריחו, כמה ימים לאחר הצהרת ראש הממשלה בנימין נתניהו בדבר סיפוח הבקעה. נתניהו התייחס להצהרה בפתח הישיבה: "נחיל את הריבונות בכנסת הבאה. בקעת הירדן היא קיר המגן ממזרח". לדברי נתניהו, "במקום שתהיה לנו מדינה עם כמה קילומטרים רוחב, זו תהיה מדינה עם עומק אסטרטגי".

 

נתניהו הוסיף כי הוסיף כי האישור הסופי להסדרת מבואות יריחו יינתן רק עם הקמת הממשלה הבאה, והדגיש כי מינה צוות בראשות מנכ"ל משרדו, רונן פרץ, שיגבש מתווה להחלת הריבונות על הבקעה.

ישיבת ממשלה בנימין נתניהו ב בקעת הירדן  (צילום: משה מזרחי)
נתניהו בישיבת הממשלה(צילום: משה מזרחי)

ישיבת ממשלה בנימין נתניהו ב בקעת הירדן  (צילום: משה מזרחי)
(צילום: משה מזרחי)

ראש הממשלה התייחס גם לאפשרות שיחיל ריבונות על יהודה ושומרון כולה. "הדברים האלה יעלו בתוכנית המאה", אמר. "השאלה שעומדת היא מי ינהל את המשא ומתן עם הנשיא טראמפ". כמו כן, נתניהו התייחס גם לשיחתו עם הנשיא טראמפ שאמר כי יחל לקדם עמו ברית הגנה משותפת לארצות הברית וישראל לאחר הבחירות: "זה מוסיף נדבך עצום של הרתעה, לצד שימור חופש הפעולה של כוחותינו".

 

במהלך ישיבת הממשלה מתח שר התיירות יריב לוין ביקורת על מנדלבליט וטען כי הוא מתעלם מהזדמנות מדינית רגישה להסדיר את היישוב וכי נוצרה כעת שעת כושר שאסור להחמיץ. היועץ אמר בתגובה שאיש לא העלה בפניו את הטיעון הזה. השרה גילה גמליאל הציעה שראש הממשלה והיועץ ישבו בצד וילבנו את העניין לנוכח הסוגיה המדינית הרגישה שעומדת על הפרק. השניים אכן יצאו לחדר צדדי וישבו עם יועצים. בצאתם הודיע היועץ כי הוא מסיר התנגדותו ומבחינתו אין מניעה משפטית לאשר ההצעה.

סיפוח ישוב בבקעת הירדן מבואות יריחו  ()

סיפוח ישוב בבקעת הירדן מבואות יריחו  ()
סיפוח ישוב בבקעת הירדן מבואות יריחו
 

ראש המועצה האזורית בקעת הירדן, דוד אלחייני, התייחס להצהרתו של נתניהו: "אני מודה לך ראש הממשלה שהפכת את הרגע הזה ללא פחות מאשר רגע היסטורי למדינת ישראל". אלחייני פנה לנתניהו וביקש להציב אתגר: "15 אלף תושבים בעוד 10 שנים. זו המשימה שלנו, ועל כך אני מוכן יחד איתך להתחייב".

 

ביום חמישי האחרון העביר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט את חוות דעתו על הסדרת מבואות יריחו. לטענתו, לא ניתן להסדיר את היישוב יומיים לפני הבחירות, בין היתר כי מדובר בממשלת מעבר וכי לא הוכחה דחיפות המהלך.

אביחי מנדלבליט  (צילום: AP)
לא ניתן להסדיר את מבואות יריחו יומיים לפני הבחירות. מנדלבליט(צילום: AP)

מנדלבליט טען כי "זוהי סמכותה של הממשלה, במסגרת מדיניותה לחיזוק ההתיישבות ביהודה והשומרון, להחליט על הקמת יישובים חדשים, והכול כמובן בגבולות הדין. ככלל, החלטות מעין אלו מערבות שיקולים מדיניים כבדי משקל, אותם הממשלה נדרשת לשקול ולהכריע בהם. ואולם, מהבחינה המשפטית – אין מניעה עקרונית לקידום מדיניות כאמור. הדבר נעשה כעניין שבשגרה, במגוון רחב של הקשרים, בשיתוף עם הייעוץ המשפטי לממשלה".

 

ואולם, היועמ"ש הדגיש כי "לנוכח אופיה של ההחלטה ומהותה, קבלתה בעיתוי הנוכחי – יומיים בלבד לפני מועד הבחירות – מבלי שהוצגה ונדונה לעומק עבודת מטה שקדמה לה ומבלי שהוצגה כל תשתית המבססת דחיפות או חיוניות בקבלתה בעיתוי הנוכחי דווקא, מתעורר חשש כי ההצעה מונעת או למצער תיראה כמונעת משיקולים של התמודדות בבחירות הקרובות". כאמור, היועץ שינה את עמדתו לחלוטין בעקבות התייעצות שקיים עם ראש הממשלה ועם ראש המועצה לביטחון לאומי.

 

זמן קצר לאחר מכן, פרסמו צרפת, גרמניה, איטליה, ספרד ובריטניה, הודעה משותפת ובה הביעו דאגה בעקבות הצהרתו של נתניהו. בהודעה שפורסמה נכתב כי "אם הדבר יתבצע, זאת תהיה הפרה רצינית של החוק הבינלאומי. חמש המדינות קוראות לכל הצדדים להימנע מצעדים שמנוגדים לחוק הבינלאומי ומסכנים את פתרון שתי המדינות על בסיס גבולות 1967. הצעדים הללו רק יקשו על המאמצים להשגת שלום צודק ובר קיימא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה מזרחי
ישיבת הממשלה בבקעת הירדן
צילום: משה מזרחי
מומלצים