זינוק חסר תקדים במחירי הנפט, טראמפ מאיים על איראן
המתקפה על מתקני הנפט בסעודיה: בכיר אמריקני אמר כי איראן שיגרה משטחה כ-12 טילי שיוט ויותר מ-20 מל"טים. מחיר חבית נפט עלה ביותר מ-10%, טראמפ אישר לפתוח את מאגרי עתודות הנפט של ארצות הברית: "יודעים מי אחראי - ומוכנים להגיב"
זינוק חסר תקדים במחירי הנפט לאחר תקיפת המתקנים בסעודיה - ואיום אמריקני במתקפה על איראן: נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר היום (שני) כי ארצו יודעת מי עומד מאחורי המתקפה על מתקני הנפט של סעודיה, והוסיף כי ארה"ב "דרוכה ומוכנה" להגיב. בכיר אמריקני אמר ל-"ABC ניוז" כי איראן שיגרה קרוב ל-12 טילי שיוט ויותר מ-20 מל"טים משטחה במתקפה שבסוף השבוע מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו כינה אותה "חסרת תקדים".
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בעקבות המתקפה, זינקו במהלך המסחר מחירי הנפט עד לרמה הקרובה ל-20% ל-71.95 דולר לחבית, הזינוק הגדול ביותר אי פעם לפי סוכנות הידיעות "בלומברג". לאחר מכן העלייה נבלמה מעט ומחיר חבית נפט ירד ל-66.37 דולר, עדיין גבוה ביותר מ-10% ביחס ליום האתמול. כבר עם פתיחת המסחר עלה מחיר חבית נפט ב-12%, הזינוק הגדול ביותר בפתיחת מסחר מאז פלישת עיראק של סדאם חוסיין לכוויית, ב-1990.
לצד האיום, בציוץ בטוויטר גם הכחיש טראמפ כי הסכים להיפגש עם נשיא איראן חסן רוחאני ללא תנאים מוקדמים. לדברי טראמפ, מדובר בדיווחים של תקשורת "הפייק ניוז". "זוהי הצהרה לא מדויקת, כרגיל", הוסיף. זאת, יש לציין, למרות שפומפאו הצהיר לאחרונה כי ארצו תהיה מוכנה לשיחות עם טהרן ללא תנאים.
טראמפ אמר את הדברים כאמור על רקע המתקפה שלשום נגד מתקני הנפט של סעודיה באבקאיק. לוויין תיעד עשן שחור וסמיך מיתמר משני מתקנים של תאגיד הנפט הממלכתי "ארמקו", אחרי שהותקפו ביום שבת. בתחילה דווח כי מל"טים חמושים ששיגרו המורדים החות'ים מתימן הם שפגעו במתקני הנפט, אבל היום כאמור אמר הבכיר האמריקני כי המל"טים - ואיתם טילי שיוט - שוגרו משטח איראן.
טראמפ התייחס לתקיפה, שלפי הדיווחים גרמה לממלכה הסעודית להפחית בחצי את תפוקת הנפט שלה - 5% מאספקת הנפט העולמית. לדבריו, "יש לנו סיבה להאמין כי אנו יודעים מי האחראי. אנו דרוכים ומוכנים לתגובה, ומחכים לשמוע מסעודיה ולדעת מי הם חושבים שגרם למתקפה". בנוסף, אישר נשיא ארצות הברית לפתוח את מאגרי עתודות הנפט האסטרטגיות של ארצו, על מנת למנוע מחסור עולמי בנפט. טראמפ הוסיף כי השימוש במאגרים יהיה בהתאם לצורך ובכמויות שייקבעו בעתיד.
בשיחת רקע עם עיתונאים, בכירי הממשל אמרו אתמול כי המתקפה בוצעה ככל הנראה בשילוב של מל"טים ושל טילי שיוט, "שניהם והרבה מהם", כפי שהגדיר זאת אחד מהבכירים. לדבריהם, הדבר מצביע על מידת תחכום ודיוק - שנמצאים מעבר ליכולתם של המורדים החות'ים.
בארה"ב ממשיכים להאשים את איראן באחריות למתקפה, וגורם בכיר בוושינגטון טען אתמול כי היא לא יצאה מתימן כפי שטוענים המורדים החות'ים, שקיבלו אחריות לשיגור המל"טים. המתקפה מעוררת חשש בעולם מפני חידוש המתיחות באזור בין ארה"ב, בעלת בריתה של סעודיה, לבין איראן. שלשום אמר מזכיר המדינה מייק פומפאו שטהרן "ביצעה מתקפה חסרת תקדים" נגד אספקת האנרגיה בעולם. טהרן הכחישה זאת, וכינתה את דבריו של פומפאו "האשמות עיוורות וחסרות תועלת". "וושינגטון אימצה מדיניות של 'לחץ מירבי' נגד איראן, אך בגלל כישלונה היא נוטה כעת לעבר 'מקסימום שקרים'", נמסר ממשרד החוץ בטהרן.
למרות ההאשמות מצד וושינגטון, בבית הלבן לא שללו אמש אפשרות של מפגש בין הנשיא דונלד טראמפ לבין נשיא איראן חסן רוחאני. היועצת הבכירה של הנשיא, קליאן קונווי, אמרה כי המתקפה "לא עוזרת" לסיכויים שפגישה כזו תתקיים, בשולי העצרת הכללית של האו"ם בהמשך החודש, אך היא השאירה פתח לאפשרות כזו. "אני אתן לנשיא להכריז על פגישה או על אי-פגישה", אמרה קונווי בריאיון לרשת פוקס ניוז.
האפשרות לפסגה בין מנהיגי ארה"ב ואיראן גברה לאחר שטראמפ פיטר בשבוע שעבר את היועץ לביטחון לאומי שלו, ג'ון בולטון. בולטון היה נץ בנושאים ביטחוניים רבים ובהם גם איראן. הוא התנגד נחרצות לפגישה עם מנהיגיה, וקרא לבידודה של איראן. לפי הדיווחים בארה"ב, פיטוריו הגיעו לאחר ויכוח בינו לבין טראמפ, ששקל להקל בסנקציות על איראן.
המורדים החות'ים בתימן, שבהם תומכת איראן, קיבלו כאמור אחריות על המתקפה, ולטענתם השתתפו בה עשרה מל"טים. עם זאת, בארה"ב האשימו כאמור את איראן, וגורם אמריקני בכיר אף טען שהמתקפה כלל לא יצאה מתימן. לדברי הגורם, הדיוק וההיקף של המתקפות נגד המתקנים מעידים שהן הגיעו מכיוון צפון-מערב, ולא מדרום. "אין שום ספק שאיראן אחראית. אין אף מועמד אחר. האפשרות היחידה שעליה מצביעות הראיות היא שאיראן אחראית לזה", אמר הגורם לרויטרס.
בוול סטריט ג'ורנל דיווחו כי חברת הנפט הממלכתית של סעודיה, ארמקו, הגיעה למסקנה שמתקניה נפגעו מטילים. בעיתון כתבו כי לפי הערכות בארה"ב, 15 מתקנים שונים באתר באבקאיק נפגעו. תמונות לוויין של סוכנות החלל האירופית תיעדו את הנזק שנגרם לאותם מתקנים. בתמונות ניתן לראות סימני נזק בלבו של המתקן באבקאיק.
במרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון זיהו את אותם מבנים שניזוקו כאזור הייצוב של המפעל, אחד משלביו של תהליך עיבוד הנפט הגולמי. לפי מרכז המחקר, העובדה שהאתר הזה הוא שנפגע מסבירה מדוע השיבוש בייצור הנפט היה כה נרחב.
בעקבות המתקפה, ייצור הנפט היומי בסעודיה קוצץ בכ-5.7 מיליון חביות נפט – כ-5% מאספקת הנפט העולמית. בדיווח של הוול סטריט ג'ורנל ציטטו גורמים רשמיים בממלכה שלפיהם בכוונתה לחדש עוד היום כשליש מהייצור שנפגע. "אנחנו צריכים להיות מסוגלים להחזיר 2 מיליון חביות נפט עד מחר", אמר אחד הגורמים לעיתון. בדיווח הודגש כי החזרה לייצור מלא תהיה ממושכת יותר. עדכון רשמי מהחברה צפוי ביום שלישי.