שתף קטע נבחר
 

למ"ס: העלייה בתמ"ג ברבעון השני של 2019 - נותרה 1%

כך עולה מהאומדן השני לרבעון. מדובר בירידה בקצב הצמיחה של המשק, לאחר שברבעון הראשון של השנה נרשמה עלייה בשיעור שנתי של 4.6%, וברבעון הרביעי של 2018 נרשמה עלייה של 4.2%

העלייה בתוצר המקומי הגולמי (התמ"ג ) נותרה ברבעון השני של 2019 על שיעור שנתי של 1% בלבד. כך עולה מהאומדן השני לרבעון, שמפרסמת היום (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס).

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

האטה חריפה בצמיחה של המשק ברבעון השני של 2019

מחירי הדירות טיפסו ב-1.4% בתוך שנה, מדד המחירים לצרכן ירד

נתוני הצמיחה במשק: האטה - לא מיתון

 

אומדן זה מבוסס על מקורות שאינם שלמים וצפוי להתעדכן בהמשך, באומדן השלישי שיפורסם באוקטובר. מדובר בירידה בקצב הצמיחה של המשק ברבעון, לאחר שברבעון הראשון של השנה נרשמה עלייה בשיעור שנתי של 4.6%, וברבעון הרביעי של 2018 נרשמה עלייה של 4.2%. התכווצות התמ"ג בישראל מצטרפת למגמה כלל-עולמית של ירידה בתוצר ברבעון השני.

אילוסטרציה קריירה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. העלייה בתוצר המקומי הגולמי נותרה ברבעון השני של 2019 על שיעור שנתי של 1% בלבד(צילום: shutterstock)
 

בלמ"ס מציינים כי העלייה המתונה בתוצר ברבעון השני משקפת ירידות של 1.1% בהוצאה לצריכה פרטית (למעט מוצרים בני קיימה שרשמו עלייה של 7.7%), ושל 8% בהשקעות בנכסים הקבועים. ירידות אלו הושפעו מירידה משמעותית ביבוא כלי הרכב, זאת לאחר שברבעון הקודם נרשמה עלייה ביבוא רכבים, שנבעה משינוי שנעשה ב-1 באפריל במס הירוק, העלה את מחיריהן של חלק מהמכוניות והביא להקדמת ביצוע רכישות של כלי רכב.

 

השפעת הצניחה ברכישות כלי רכב ברבעון השני מתמתנת קצת בנתוני החציון, לפיהם התוצר המקומי הגולמי עלה במחצית הראשונה של שנת 2019 ב-3.6% בשיעור שנתי; זאת, לאחר עליות של 2.8% במחצית השנייה של 2018 ושל 3.5% במחצית הראשונה אשתקד.

 

מנגד, ביצוא הסחורות והשירותים (למעט יהלומים וחברות הזנק) נרשמה עלייה של 13.6% ברבעון השני, בהמשך לעלייה של 10.4% בחישוב שנתי ברבעון הקודם. בתוך כך יצוא ענף התעשייה עלה בשיעור של 13.3% בחישוב שנתי, יצוא ענף החקלאות ירד ב- 22.2% בחישוב שנתי (6.1% בחישוב רבעוני). כמו כן נרשמה עלייה של 11.6% בהוצאה לצריכה ציבורית.

 

גם ביבוא סחורות והשירותים נרשמה עלייה של 3.4%, לאחר עלייה של 4% ברבעון הקודם. בתוך כך, יבוא הסחורות האזרחיות ירד ב-8.9% בחישוב שנתי, ויבוא השירותים (הכולל יבוא שירותי תכנה, תחבורה, תקשורת וכד' ויבוא שירותי תיירות) עלה ב-8.1% בחישוב שנתי. מנגד, יבוא הסחורות והשירותים (למעט יבוא ביטחוני, אניות, מטוסים ויהלומים) ירד ב-1.7% ברבעון, לאחר עלייה של 8.6% ברבעון הקודם בחישוב שנתי. סך המקורות שעמדו לרשות המשק מתוצר מקומי ומיבוא עלה ברבעון השני השנה ב-1% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 4.3% ברבעון הקודם.

 

עוד עולה מהנתונים, כי התוצר המקומי הגולמי ללא מיסים נטו על היבוא (שלא הושפע מהירידה בהכנסות ממיסים מיבוא בשל הירידה ברכישת כלי הרכב לעומת הרבעון הראשון - ב"פ), עלה ברבעון השני של השנה ב-3.1% - לאחר עלייה של 3.2% ברבעון הראשון.

 

ירידה בהוצאה לצריכה פרטית

ההוצאה לצריכה פרטית עודכנה באומדן הנוכחי לירידה של 1.1% (לעומת ירידה של 1.3% באומדן הקודם), שמשמעותה ירידה של 2.8% בהוצאה לנפש. זאת, לעומת עליות של 4.2% ברבעון הקודם, ושל 5.4% ברבעון הרביעי של 2018.

 

בלמ"ס מציינים כי הירידות הללו משקפות ירידה בהוצאה למוצרים בני קיימה לנפש של 66.8% בחישוב שנתי (24.1% בחישוב רבעוני) לאחר עלייה של 84.1% ברבעון הקודם (16.5% בחישוב רבעוני). ההוצאה לרכישת כלי רכב לשימוש פרטי ירדה ב-96.2% בחישוב שנתי (55.8% בחישוב רבעוני), לאחר עלייה של 694.2% (67.9% בחישוב רבעוני) ברבעון הקודם.

 

בניכוי מוצרים בני קיימא, נרשמה עלייה של 5.9% בהוצאה לצריכה פרטית. בתוך כך, ההוצאה לרכישת ציוד למשק הבית, דוגמת מקררים, מכונות כביסה ומזגנים, עלתה בשיעור של 6.3% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 7.5% בחישוב שנתי ברבעון הקודם. לעומת זאת, ההוצאות לריהוט, תכשיטים ושעונים ירדו בשיעור של 8.7% בחישוב שנתי, לאחר ירידה של 12% בחישוב שנתי ברבעון הקודם.

 

בנוסף עולה מהנתונים, כי ההוצאה על הלבשה והנעלה, טקסטיל לבית, כלי עבודה קטנים, מוצרי בידור ופנאי וכיוצא באלו - זינקה ב-25% ברבעון בחישוב שנתי(5.7% (בחישוב רבעוני), לאחר ירידה של 16.5% ברבעון הקודם (4.4% בחישוב רבעוני); ההוצאה לצריכה פרטית שוטפת לנפש, הכוללת הוצאות למזון, שירותים, דיור, דלק, אחזקת בית, נסיעות לחו"ל וכדומה, עלתה אף היא, ב-3.9% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 0.2% ברבעון הקודם.

 

תזכורת: יתרת החוב של הישראלים ב-2018 - כ-557 מיליארד שקל    (צילום:רן דיקשטיין)

תזכורת: יתרת החוב של הישראלים ב-2018 - כ-557 מיליארד שקל    (צילום:רן דיקשטיין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה. שטרות כסף
צילום: Shutterstock
מומלצים