שתף קטע נבחר
 

פטרוזיליה עד הבית

מפורום המייצג את כלל מגזרי האוכלוסייה בעיר ועד מועדון תמיכה ביולדות. מחנות יד 2 עם פריטים ב־5 שקלים ועד בית קפה בהפעלת ילדים עולים. ממיזם לגידול עצמי של ירקות למאכל ועד הרכב מוזיקלי לליווי אירועים. קהילתיות היא קוד הכניסה לחריש (ותודה לרשתות החברתיות)

מי מכם נתקל ב"סלון קהילתי" בבואכם לקנות דירה? תושבים חדשים בחריש מוזמנים למשחקי היכרויות אצל ותיקי העיר. כך לדוגמה התבקשו הנקלטים לבחור שוקולד לציפיות ולמצבי הרוח השונים. "כיף כף" להרגשה טובה ואופטימית, "מריר" לחוסר שביעות רצון, "פסק זמן" אם זה מה שנדרש, או "מקופלת" לרגשות מעורבים. "משפחה מחבקת" היא פעילות ייחודית לעיר - משפחות מתנדבות לעזור בקליטה של משפחות חדשות - מארוחת שישי ועד סיוע להתמצא במרחב. התאמת המשפחות נעשית לפי גיל הילדים.

 

יחסי שכנות טובה זה משהו קצת אחר בחריש, אולי בניסיון ליצור משהו חדש בשבטיות הישראלית. כשחסר במטבח חלב או מטרנה, וואטסאפ בתפוצה השכונתית מבקש ממישהו מהשכנים המזדמנים להקפיץ עד דלת הבית. "אנשים כותבים בקבוצת באחת עשרה בלילה - למי יש פטרוזיליה? ומיד אנשים מביאים לך הביתה צרור. למי יש מקדחה? והמקדחה כבר אצלך. אחד עוזר לשני למצוא דירה. מי שנכנס לקבוצה מיד מקבל הודעה - 'בואו לקפה', 'כמה ילדים יש לך?', 'בואו לשחק', 'בואו לפיקניק'", מספר אורן, מורה למתמטיקה, באתר של חריש. בעבר, כשהייתה רק מכולת ביישוב, הטלפון זמזם בלי הרף. לאחרונה נפתח סניף ראשון של שופרסל דיל, אז מספר הבקשות פחת.

 

"להימנע משנאת חינם"

"קהילתיות" הוא קוד הכניסה אל העיר, וקהילות תמצאו כאן בלי סוף. מקהילת הוותיקים, דרך קהילת החדשים וגם עולים חדשים (צרפתים, דרום אמריקאים), דוברי אנגלית ורוסית, לצד "מוסדות", כמו מועדון יולדות או אזרחים ותיקים, קבוצת התיאטרון, מועדון נוער ועוד. פורומים רבים פעילים ליוזמות התנדבות, שכנות טובה, מנהיגות נשית או קבוצות ייעודיות להקמת מיזמים, וכך תוכלו גם אתם להקים קבוצה שתגשים את החזון שלכם בעיר.

חריש (צילום: מור שקיפי לאטי)
מנגנים בהתנדבות. להקת תושבי חריש(צילום: מור שקיפי לאטי)

חריש משופעת באירועים חברתיים ותרבותיים. על חלקם אחראית המועצה ומידע עליהם ניתן לקבל באתר המועצה. אחרים מתקיימים בבתי התושבים - מכירות לקראת החג, חוגי הורים, הרצאות, שיעורי תורה ועוד.

 

הניסיון לבנות קהילה בשיתוף הציבור מלווה את העיר החדשה מימיה הראשונים. "פורום שכנות טובה" פעיל בעיר ומייצג את מגזרי האוכלוסייה השונים כדי להתגבר על מתיחויות. הפורום יוזם אירועים ומפגשי שיח כחלק מבניית החוסן הקהילתי, מתוך הרצון לגבש קהילה בעלת כבוד וערבות הדדית לכל אדם. חברי הפורום נפגשו עם כל מגזר בנפרד כדי להציף את החששות והציפיות.

 

פורום פעיל אחר הוא ועדת היגוי לקידום תעסוקה בעיר, שנועד לעודד שיתופי פעולה ומעורבות של מובילים בתחום לשם קידום הקמת מרכז תעסוקתי־השכלתי איכותי לתושבים.

 

רוח הנתינה בעיר ממשיכה עם כ־200 איש המתנדבים לסייע בעיתות חירום. יש אפילו הרכב ג'אם מוזיקלי בהתנדבות לליווי אירועים קהילתיים.

 

ייתכן שהצעד הראשון בקליטה בעיר החדשה הוא ההצטרפות למדיה החברתית - לקבוצות הוואטסאפ והפייסבוק של התושבים. שם תמצאו פשוט הכל, מהמלצות על בעלי מקצוע, דרך עזרה וגמילות חסדים, ציוד למסירה, בייביסיטר וכל מה שרק תעלו על הדעת.

 

החשש הגדול שהתעורר לאחרונה היה דווקא שהפעילות הענפה והפרסומים הרבים השליליים ברשתות החברתיות הורסים את ההווי בעיר ומבריחים ממנה רבים. מספר כנסים סביב הנושא הזה התקיימו באחרונה בחריש. "לא להימנע מביקורת, אבל להימנע משנאת חינם", היה המסר המרכזי.

העיר חריש (צילום: מור שקיפי לאטי)
ירוק בעיר" היא קהילה משפחות צעירות, שהתאגדו לגור בבניין אחד משותף, "הבניין הירוק", ומקדמים נושאים של קיימות עירונית (צילום: מור שקיפי לאטי)

הניסיון לעשות משהו אחר הביא לבניית השכונה הקהילתית הראשונה, בצוותא. המרכז המסחרי המתוכנן בשטח של כ־10,200 מ"ר יכלול את השירותים השיתופיים של השכונה ובהם: סופרמרקט שיתופי, מרכז מצוינות והעשרה וחנות שיתופית ראשונה, שבה יוכלו התושבים להחליף מוצרים ולהעמיד לרשות השכנים כלי עבודה, כלי גינון, ציוד קמפינג ועוד. לדברי האדריכלית ענת אהרוני, מנהלת התכנון והתיאום בחברת שפיר, "המרכז המסחרי בשכונת בצוותא צפוי לשרת כ־9,000 מתושבי השכונה וסביבתה. התכנון כולל גם את השטחים השיתופיים שמאפיינים את השכונה וייצרו מקום מפגש קהילתי פעיל ואטרקטיבי".

 

תעסוקה משלב האכלוס

אם תקישו על דלת השכן, תגלו צעירים עם שאיפות גדולות בתחומים אטרקטיביים לביקורי בית, ממעצב שיער וקוסמטיקאית ועד איש מחשבים או מעצב פנים. בתב"ע אף מאפשרים כפיילוט ארצי "דירות המרה". מדובר בדירות גן שניתן לפתוח בהן משרדים, קליניקות, גנים וכו'. "אם השכן שלי הוא רופא שיניים, צריך לאפשר לו לפתוח מרפאה – זה משרת אותו וגם את שאר תושבי השכונה. דירות ההמרה נותנות מענה ראשוני לתושבים ומאפשרות תעסוקה כבר משלב האכלוס", מסבירים מי שעומדים מאחורי המיזם, האדריכלים ערן לשם וערן שקד, שתכננו כ־3,000 יחידות דיור בפרויקטים שונים בעיר.



חריש (צילום: מור שקיפי לאטי)
שיח על העיר בשיתוף תושבים(צילום: מור שקיפי לאטי)

"מועדון היולדות", המשמש מעגל תמיכה בנשים צעירות, הוא אחת ההצלחות בעיר, בעקבות מספר התינוקות שנולדים בה. בכל יום שלישי מתכנסות האימהות הטריות למפגש מעצים ומחבק, הכולל ארוחת בוקר וסדנאות. אם מישהי נתקעת בלי בייביסיטר, יש לה למי להתקשר. יוזמת "אם לאם" היא מיזם נוסף של נשים שעוזרות לנשים לאחר לידה, מבשלות, מקפלות כביסה ונמצאות שם בשבילן.

 

בנוסף, כמה עשרות תושבים התארגנו לפעילות ירוקה, בהמשך לכוונת המועצה לעודד הקמת גינות קהילתיות לגידול פירות וירקות למאכל. "ירוק בעיר" היא קהילת משפחות, שהתאגדו לגור בבניין אחד, "הבניין הירוק", ומקדמת נושאים של קיימות עירונית. התארגנות התנדבותית אחרת היא מרפסלט - קורס שמלמד הורה וילד לגדל ירקות במרפסת.

 

הניסיון לצאת מהקופסה בתחום הקהילתי הוליד בחריש מספר יצורי כלאיים יוצאי דופן וייחודיים. חלל העבודה HUB קליקה הוא אחד מסיפורי ההצלחה: חלל גדול עם משרדים אישיים, אופן־ספייס, חדרי ישיבות, מטבח מאובזר ומתן סיוע עסקי ליזמים צעירים.

בניסיון לתת מענה לאוכלוסייה המבוגרת (המצומצמת למדי בשלב זה) הוקם סניף מועדון לגיל הזהב, המציע לציבור המבוגרים מגוון פעילויות. מלבד כל אלה יש בעיר אינספור מיזמים התנדבותיים, כמו מרכז גישור הכולל עריכת גישורים, סיירת גישור, סדנאות והטמעת השפה הגישורית במערכת החינוך.

 

בעיר פעילה חנות בוטיק יד 2 – המציעה פריטים במחיר סמלי של 5 שקלים. עוד יוזמה בימי הקיץ היא "בית השוקו" – בית קפה לילדים בהפעלת ילדים עולים חדשים, במחירים סמליים. בדרך זו הם למדו לקרוא תפריט, להתנהל עם כסף ולנהל שיחה בעברית.

העיר חריש (צילום: מור שקיפי לאטי)
העיר חריש(צילום: מור שקיפי לאטי)

בעיר מתקיימים פסטיבלים לאורך השנה, למשל פסטיבל תוצרת מקומית בט"ו באב - פסטיבל של תושבי העיר, הכולל מוזיקה חיה, הפעלות לילדים ומתחם רפואה משלימה, והכל בהתנדבות. עוד מתקיים פסטיבל מזון ואקססוריז במחירים זולים של עסקים מקומיים.

 

רפואה מותאמת

השירותים הרפואיים בעיר החדשה הולכים ונבנים במקביל לאכלוס המהיר. קופת חולים כללית, לדוגמה, הנמצאת בחריש למעלה מעשור, התרחבה ומשרתת 5,000 תושבים. בחצי השנה האחרונה הצטרפו לצוות הקיים במרפאה רופא ילדים ורופא משפחה. במהלך חודש אוקטובר צפויה הקופה להקים מרפאה חדשה נוספת, בצמוד לטיפת חלב שהיא מפעילה ביישוב.

 

ד"ר ערן רוטמן, מנהל מחוז שרון שומרון של כללית: "הבנו כי יש לנו הזדמנות לגדול יחד עם התושבים. בתחילת הדרך כללית הייתה חלק מקהילה קטנה וכיום היא חלק מההתהוות של עיר חדשה״.

 

יוליה מן, אחות טיפת חלב המטפלת ב־265 תינוקות בעיר, מספרת: "לפני כשנה פתחנו שירות חדש שעובד נהדר ועוזר מאוד להורים. האחיות מקבלות ילודים חדשים ללא תור, לביקור ראשון לאחר הלידה. אני גם בטוחה שבשעה הזו האימהות הטריות שמחות להכיר זו את זו וליצור קשרים בקהילה של חריש".

חריש (צילום: מור שקיפי לאטי)
כמה עשרות תושבים התארגנו לפעילות ירוקה, בהמשך לכוונת המועצה לעודד הקמת גינות קהילתיות לגידול פירות וירקות למאכל (צילום: מור שקיפי לאטי)

גם לרשות חברי מכבי בחריש עומד מרכז רפואי עם מגוון של שירותים המותאמים למשפחות צעירות. מגוון השירותים כולל רפואת ילדים, משפחה, נשים, שירותי מעבדה, שירותי סיעוד, טיפת חלב, מכבי פארם ועוד. כשליש מתושבי חריש הם חברי מכבי היום, כשיצוין כי חלקה של קופה זו הוכפל פי ארבעה בשנתיים האחרונות.

 

״מתוך הבנת הצרכים של ההורים הצעירים, שלרוב עובדים רחוק מהבית ומגיעים מאוחר, הרחבנו את שעות הפעילות עד לשמונה בערב. בנוסף פתחנו שירות רפואי ומרפאת אחיות גם בימי שישי״, אומרת מנהלת מרחב צפון השרון במכבי מירי בן ארי.

 

מכבי אף יצרה שירות חדשני וייחודי בחריש, "טיפת חלב עד הבית" - אחות טיפת חלב מגיעה לבית היולדת לביקור, בסמוך ללידה לתמיכה והכוונה, מסייעת להורים להתאים את הטיפול גם לסביבה הביתית וחוסכת להם את הצורך להגיע לטיפת החלב. למשל, באחד הביקורים אצל הורים לתינוקת ראשונה, האם פחדה לקלח אותה במשך כמה ימים מאז השחרור מבית היולדות. אחות טיפת חלב שהגיעה, עזרה עם מקלחת ראשונה תוך מתן הדרכה מקיפה להורים. גם בקופת חולים מאוחדת נערכים בימים אלו לפתיחת שלוחה של טיפת חלב.

חריש (צילום: מור שקיפי לאטי)
הפנינג פורים קהילתי בחריש. (צילום: מור שקיפי לאטי)

המרכז הרפואי של קופת חולים לאומית הוקם ותוכנן כדי לשרת כ־8% מאוכלוסיית העיר חברי לאומית (בהתאם לנתח השוק הארצי של הקופה). במקביל לצפי הגידול באוכלוסייה לאומית ממשיכה להתאים השירותים הרפואיים ונערכת להרחבתם. בין היתר, ייהנו הלקוחות בקרוב משירותי רפואת שיניים בעיר.

 

כיום המרכז הרפואי מעניק שירותים לכ־1,100 לקוחות, הכוללים רפואת משפחה, נשים, ילדים, אורתופדיה, טיפת חלב, בית מרקחת, שירותי סיעוד ומעבדה וסדנאות לקידום בריאות. עוד מוצע מגוון רחב של טיפולי התפתחות הילד - ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת, תרפיה באמנות, פיזיותרפיה ופסיכותרפיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים