שתף קטע נבחר

חשד: חומר מסרטן נמצא בתרופה "זנטק" - ייצורה הופסק עד סיום בדיקה

בתרופה המשמשת לטיפול בצרבות ובחילות, נמצאו רמות נמוכות של החומר NDMA במספר תכשירים ורשויות הבריאות בעולם ובישראל החלו לבדוק אותם. ממשרד הבריאות נמסר: "בודקים את הממצאים. אין להפסיק את הטיפול בתרופה ללא ייעוץ רפואי"

חשד: חומר מסרטן נמצא בתרופה "זנטק" המשמשת לטיפול בצרבות ובחילות, ועל כן הופסק הטיפול והייצור בתרופה. ההחלטה התקבלה בעקבות דיווח על הימצאות רמות נמוכות של החומר NDMA במספר תכשירים ורשויות הבריאות בעולם ובישראל החלו לבדוק אותם.

 

שני התכשירים של תרופה זו המשווקים בישראל נקראים: Zantac® (הניתן בסירופ או בזריקות), ו-Zaridex® (הניתן בטבליות).

 

בהודעת מינהל המזון והתרופות האמריקני (הFDA) נכתב כי "חלק מהמוצרים הידועים בשם "Zantac" נמצאו רמות נמוכות של החומר ניטרוסמין (NDMA) חומר הידוע כמזהם סביבתי אך נמצא לעיתים גם במזון, בשרים, מוצרי חלב וירקות".

 

חברת GSK המייצרת את התרופה, הודיעה כי תפסיק לשחרר אצוות חדשות לשוק עד שתסתיים הבדיקה בעניין בתרופה. בתרופה זהה לזו המשווקת על ידי חברת דקסל, לא נמצאו עד כה עדויות להימצאותו של החומר המסוכן.

 

  ( )

 

"לא להפסיק שימוש בתרופות ללא ייעוץ רפואי"

ממשרד הבריאות נמסר כי הוא פועל בשיתוף פעולה עם רשויות בריאות נוספות ברחבי העולם, ויפרסם כל מידע חדש כאשר יהיה זמין. עוד נמסר ממשרד הבריאות כי אין להפסיק את הטיפול בתרופה ללא ייעוץ רפואי ובמידת הצורך ניתן לפנות לרופא לשם כך.

 

החומר NDMA שנמצא בתרופה, לא אמור לגרום לנזק אצל בני אדם כאשר הוא נצרך בכמויות קטנות, אך כמות גדולה ממנו עלולה להגביר את הסיכון לחלות בסרטן.

  

עוד בשנה שעברה החל ה- FDA לבדוק הימצאות של החומר NDMA במספר תרופות המשמשות ללחץ דם ואי ספיקת לב, החשודות כי גם בהן נמצא החומר המסרטן.

 

בהודעת מינהל המזון האמריקני נכתב עוד כי "כאשר מזוהה בעיה, המינהל נוקט במהירות המתאימה להגנה על החולים". עם זאת הם מבקשים להרגיע: "אף על פי ש- NDMA עלול לגרום נזק בכמויות גדולות, הרמות שמצאנו בתרופה בבדיקות הראשוניות אינן עולות על הכמויות של החומר הנמצאות במזונות נפוצים".

 

ד"ר לי גולדשטיין, מנהלת היחידה לפרמקולוגיה קלינית במרכז הרפואי העמק של ה'כללית, מסבירה': "התרופה הזו ידועה במחקרים הקליניים שלה כגורמת לסרטן בבעלי חיים ולכן משערים כי קיימת סכנה גם אצל בני אדם, לכן נדרש מעקב על כמות החומר הקיים בה כאשר נוטלים את התרופה. במקרה הזה נמצאו כמויות קטנות של החומר ומדובר באמצעי זהירות שנוקטים כאשר מגלים זאת.

 

"עד שיסתיים הבירור על מקור הזיהום - עצרו בינתיים את הכל. רמת הניקיון בתהליכי ייצור תרופות היא גבוהה ביותר, לכן כשמגלים במפתיע חומר שלא היה אמור להיות נוכח - עוצרים הכל ובודקים את תהליכי הייצור בכל שלביה. ככל הנראה חל זיהום בשלב מסוים וכעת מחפשים מהו המקור, עד אז נעצר ייצורה של התרופה".

 

ד"ר גולדשטיין מוסיפה: "התרופה מטפלת בחומציות הקיבה עבור מי שסובלים מבחילות וצרבות, בעבר היא הייתה נפוצה ביותר אך כיום לאור פיתוחן של תרופות חדשות לחומציות הקיבה, ירד השימוש בה. חשוב לציין כי אין להפסיק לקחת את הטיפול בתרופה בעקבות הודעה - בלי להתייעץ עם הרופא המטפל".

 

חברת GSK ממליצה לעקוב אחר הודעות משרד הבריאות בנושא ולפעול על פיהן. GSK פועלת לאבטחת איכות המוצרים המגיעים לציבור המטופלים ברחבי העולם ותמשיך לפעול באחריות ובשקיפות מלאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרופה נגד צרבת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים