בין שתי ממשלות: איך עשויה להיראות חלוקת התיקים?
האם אחרי הבחירות תקום ממשלת ימין צרה בראשות נתניהו והליכוד יחד עם החרדים, שקד ובן-גביר או ממשלת אחדות של כחול לבן, הליכוד וישראל ביתנו של ליברמן. וגם: איך תיראה חלוקת התיקים? האפשרויות
שתי קואליציות אפשריות עשויות לקום אחרי הבחירות. הראשונה היא ממשלת ה-61: ממשלת ימין צרה בראשות נתניהו והליכוד, יחד עם "השותפים הטבעיים" - המפלגות החרדיות ש"ס ויהדות התורה, ימינה של שקד ועוצמה יהודית של בן-גביר. האפשרות השנייה היא ממשלת אחדות של כחול לבן, הליכוד וישראל ביתנו של ליברמן. איך תיראה חלוקת התיקים בכל אחת משתי הממשלות האלו? הנה הצעה.
ממשלת אחדות
ממשלה אפשרית היא אחדות של כחול לבן, הליכוד וישראל ביתנו של אביגדור ליברמן. בתרחיש כזה, תהיה רוטציה בין בני גנץ לבין אחד מבכירי הליכוד שיעמוד בראש המפלגה. בנימין נתניהו לא יוכל לכהן כשר אם יוגש כתב אישום נגדו לאחר הליכי השימוע.
במקרה כזה, יחולק מספר זהה של תיקים בכירים לליכוד ולכחול לבן, תיק בכיר אחד לליברמן – ורוטציה גם בתפקיד יו"ר הכנסת בין שתי המפלגות הגדולות.
בהנחה שגנץ הוא הראשון בתור לעמוד בראשות הממשלה, התיקים שיהיו בידי הליכוד הם אוצר שיינתן לישראל כץ, ביטחון פנים לארדן, משפטים לסער, תרבות לרגב, תיירות ליריב לוין, תחבורה לגלנט, המשרד לשוויון חברתי אצל גילה גמליאל, סביבה לאלקין, שיתוף פעולה אזורי יישאר בידי הנגבי, תיק המדע אצל אקוניס ותיק האנרגיה אצל שטייניץ.
לכחול לבן יהיו תיק החוץ ליאיר לפיד, תיק החינוך למשה יעלון, הכלכלה לאבי ניסנקורן, השיכון לעפר שלח, ירושלים והתפוצות ליועז הנדל, התקשורת לאורנה ברביבאי, הרווחה ליעל גרמן והחקלאות למיכאל ביטון.
מה לגבי תיק הביטחון? גנץ הצהיר אתמול באולפן ynet כי מועמדו לתפקיד שר הביטחון הוא הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי. עם זאת, ובהנחה שתיק החוץ שמור ללפיד, תיק הביטחון יופקד בידי ליברמן, ואשכנזי יסתפק בתיק הפנים.
בתרחיש הזה, יושבי ראש הכנסת יהיו אדלשטיין ברוטציה עם מאיר כהן מכחול לבן. ליברמן הוא שותף מכריע בממשלה כזאת. הוא צפוי לקבל את תיק הביטחון, כאמור, ועוד שניים או שלושה תיקים בהם הבריאות והקליטה, ואולי גם הפנים.
ממשלת ה-61
אם ראש הממשלה יזכה ברוב המיוחל של 61 מנדטים ויקים ממשלת ימין-חרדים צרה, סביר להניח שלא יהיו שינויים דרמטיים בחלוקת התיקים. וכך, מרבית שרי הליכוד ישמרו על משרדיהם.
ישראל כץ בתיק החוץ, גלעד ארדן בביטחון הפנים, מירי רגב בתרבות, יריב לוין בתיירות, גילה גמליאל במשרד לשוויון חברתי, זאב אלקין בסביבה, צחי הנגבי במשרד לשיתוף פעולה אזורי, אופיר אקוניס במדע ויובל שטייניץ באנרגיה. לכך יש לצרף את השר יואב גלנט, שמחזיק כיום בתיק הקליטה אך עשוי להיות משודרג לתיק הביטחון, ואת גדעון סער, שחזר לרשימת הליכוד. תיק אפשרי עבורו יכול להיות התחבורה (שנמצא כיום אצל בצלאל סמוטריץ' מ"ימינה").
השרים הזמניים שמונו הם דודי אמסלם, שצפוי להישאר בתיק התקשורת, ואמיר אוחנה שמחזיק כיום בתיק המשפטים אולם עשוי לקבל את תיק הרווחה – שפינה חיים כץ לאחר שנאלץ להתפטר בגלל כתב האישום שהוגש נגדו. תיק המשפטים, יש להניח, יחזור לידיה של איילת שקד. משה כחלון, שפירק את מפלגתו וחזר לליכוד, יישאר שר האוצר.
אלי כהן, גם הוא מכולנו לשעבר, יסתפק בתיק הקליטה. יתר השותפים: ש"ס תישאר עם אריה דרעי בתיקי הפנים והפריפריה, ותיק הדתות, שנמצא כיום אצל השר יצחק וקנין. יהדות התורה תישאר עם יעקב ליצמן בבריאות והשליטה בוועדת הכספים. לימינה צופים הסקרים כשבעה מנדטים. במקרה כזה, צפויה מפלגתה של שקד לקבל שלושה תיקים בלבד. תיק המשפטים לאיילת שקד עצמה ותיק החינוך לרפי פרץ.
על התיק השלישי צפוי להתנהל קרב בין סמוטריץ' לנפתלי בנט, ובכל מקרה זה יהיה תיק פחות בכיר – ייתכן שהכלכלה (כיום בידי אלי כהן) או החקלאות בו אוחז כיום אורי אריאל. השותף האחרון בממשלה הצרה הוא איתמר בן גביר, יו"ר עוצמה יהודית. כדי להיכנס לקואליציה הוא ידרוש תפקיד שר ביצועי. תיק אפשרי במקרה כזה הוא תיק השיכון.