השפעת העונש על הילדים
האם עונש ה"פסק זמן" פוגע בילד או ביחסים שלכם איתו? על פי מחקר אמריקאי חדש, השיטה לא פוגעת בילד בטווח הקצר או הארוך. פסיכולוג ישראלי: "עדיף להשתמש בה כאקט חינוכי ולא כעונש"
חוששים להרגיע או להעניש את הילד ב"פסק זמן"? מחקר אמריקאי חדש מצא שהשיטה אינה מסוכנת ולא תפגע בילד בטווח הקרוב או הרחוק. שיטת ה"פסק זמן" משמשת להרחקת הילד ממקום בו התנהג בצורה אגרסיבית, וכוללת אצל חלק מההורים גם לשליחת הילד למספר דקות של "מחשבה" בחדרו. עם זאת, הורים רבים חוששים מהשיטה הזו, שמא תפגע ביחסים עם הילד, או תגרום לו לחרדות או לפגיעה רגשית.
המחקר החדש שנערך באוניברסיטת מישיגן, נועד לבדוק האם החששות מוצדקים. במחקר נכללו 1,400 משפחות שילדיהן בגילאי שלוש, חמש ועשר. החוקרים בדקו את היחסים בין ההורים לילדים, בריאותם הנפשית והמיומנויות החברתיות של הילדים, באמצעות משחקים, תצפית ופעילויות מול מחשב.
החוקרים מצאו כי לא היו הבדלים בין רמת החרדה לבין הדיכאון, השליטה העצמית בין הורים שהשתמשו בשיטת ה"פסק זמן" להורים שלא השתמשו בשיטה זו. מנגד, ילדים להורים שהענישו אותם באמצעות מכות, הפכו לאגרסיביים יותר. בקרב הורים שדיווחו כי הם סובלים מדיכאון, הילדים נטו לפתח תסמינים של חרדה ודיכאון והתנהגות אגרסיבית.
קראו עוד:
למה רק ילד אחד במשפחה עוזר בבית?
איך יודעים אם הילד סובל מחרדת נטישה?
6 דרכים שיעזרו לילדים להתמודד עם אתגרים
"הורים שואלים עצמם כל הזמן האם הם עושים את הדבר הנכון עם הילד", אמרה ראש צוות החוקרים, ד"ר רייצ'ל נייט מבית החולים לילדים באוניברסיטת וושינגטון, "מחקרים רבים כבר הוכיחו עד כמה יעילה שיטת הפסק זמן בהפחתת בעיות התנהגות, כאשר משתמשים בה כראוי. המפתח לשימוש נכון בה הוא על ידי רוגע, עקביות, סביבה חיובית, תכנון התהליך לפני כן והימנעות מצעקות".
להציב גבולות ולא לאבד עשתונות
"עדיף לא לבחור בשיטת זו בתור עונש", אומר פסיכולוג הילדים ד"ר שי חן גל. "ברגע שבוחרים בו כאקט חינוכי, ההשפעה החיובית שלו על הילד הרבה יותר עוצמתית. במקום לצעוק על הילד ולגרש אותו לחדר, עדיף להרחיק אותו מהאזור ולהסביר לו מה עשה לא נכון".לדברי ד"ר חן גל, הענישה צריכה לבוא מאוחר יותר, ולא מיידית בעת ההתנהגות האגרסיבית של הילד: "מחקרים הראו ש-80% מההורים בכלל לא עומדים בעונשים שקבעו לילד בעת המעשה. עדיף לחשוב על עונש מתאים וחינוכי, במקום לצעוק על הילד ולפזר עונשים לחלל האוויר".
איך בכל זאת צריך לנהוג כשהילד מתנהג באופן שלילי, משתולל או פוגע? ד"ר חן גל: "חשוב להציב לילד גבולות, בלי לאבד עשתונות. אסור להתרגש ולהילחץ מחשש שהילד עושה 'פאדיחות'. אפשר לעצור את הילד על ידי חיבוק מאחורה, בחוזק מתון, ששומר עליו, לא מכאיב לו, ונותן לו גבולות. להבהיר לילד מה עשה לא נכון, ולדון במעשה אחר כך עם עונש חינוכי עליו חשבתם בצורה רגועה ושלמה".
הסבירו לו מה עשה לא בסדר
צילום: shutterstock
מומלצים