החרדים נזהרים משאננות: "הרדיפה שלנו הפכה לנושא הדגל"
המצביעים החרדים מתחלקים בין שלוש מפלגות עיקריות, וצופים אחוזי הצבעה גבוהים. רובי הגיע במיוחד מאוסטריה כדי להצביע: "באתי לחזק במלחמה על מדינה יהודית", משה התפלל להצבעה נמוכה בקרב החילונים: "שיישארו רדומים", ודינה טוענת שאין הסתה: "סתם סיפורים"
במגזר החרדי, כבכל מערכת בחירות, ניכר היה הבוקר (יום ג') שאחוז ההצבעה צפוי להיות גבוה. חלק מהמצביעים, שמתחלקים בין יהדות התורה, ש"ס ועוצמה יהודית, מעריכים שאחוזי ההצבעה אף יגיעו ל-90 עד 95 אחוזים.
כבר בשעה 07:30, עמד בנימין בקלפי שבשכונת הר נוף בירושלים. בדרך להצבעה, הוא המריץ את העוברים והשבים בשתי מילים בלבד: "אל תתבלבלו". בין העוברים והשבים, היה גם יו"ר ש"ס ותושב השכונה, השר אריה דרעי.
בתחילה, סיפר בנימין כי לא ברורה לו הטענה לאווירת גיוס כללי במגזר החרדי נגד ליברמן ולפיד. "זו פשוט המהות שלי מאז שנולדתי", אמר, וטען שגם מיקום הקלפי לא מחייב אותו. "הייתי מצביע ש"ס גם בשכונת רחביה". אולם לבסוף, הסכים להודות שהפעם התאמץ במיוחד כדי להעלות את אחוזי ההצבעה. "רדיפה של חילונים את הציבור החרדי הייתה כבר בקום המדינה", טען. "היום זה הפך להיות נושא הדגל. זה לא נעים כל השנאה הזו".
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
"זה נובע מחוסר ידיעה מוחלטת של אנשים, הסתה פרועה של עיתונאים - וכמובן של הפוליטיקאים מלמעלה", טען בנימין. "אחרי הניסיון ה'מוצלח' שלנו עם לפיד בקדנציה ההיא שבה סגרו את הברזים וחנקו את הציבור החרדי - אנחנו מרגישים שיש ממה לפחד".
על פי תנועת המצביעים בקלפי, אפשר היה להעריך שבנימין יכול להיות רגוע. לראשונה זה שנים ניכרה שם זרימה יפה של מצביעים כבר בשעת בוקר מוקדמת. הממריץ השכונתי אכן שאב עידוד מהמחזה, וסיכם: "החילונים צריכים אותנו יותר משאנחנו צריכים אותם - והם יודעים את זה".
במקביל, בנמל התעופה בן גוריון נחת רובי תיק, שחי בשנים האחרונות באוסטריה, והגיע לארץ במיוחד כדי להצביע ליהדות התורה. "מוריי ורבותיי הורו שזו מלחמה על קידוש שם השם בעולם", הסביר. "הבוקר הגעתי לירושלים, ובלילה אני כבר חוזר הביתה".
"הציר של אוסטריה-ישראל מוכר לי היטב, אבל הנסיעה הלילה הייתה מרגשת במיוחד", הוסיף תיק. "באתי לרגע, לרגע האמת. בתוך תוכנו חיים אנשים שמנסים לפגוע בעולם התורה שמחזיק ומקיים את כולנו. לראשונה הרגשתי שזו מלחמת קיום על מדינה יהודית ושחובה עליי לבוא ולחזק".
משה רביץ, בנו של אחד המנהיגים המיתולוגיים של יהדות התורה, אברהם רביץ ז"ל, לא הסתפק רק במלחמה בשאננות החרדית, אלא גם נשא תפילה לאי-הצבעה בציבור החילוני. "אנחנו מקווים שאלה שבוחרים נכון יתעוררו, אבל אלה שמצביעים לא נכון – שיישארו רדומים", אמר.
"יש תחושת דריכות ודחיפות לעניין, כי מפלגות העלו את עניין ההדתה. הדברים האלה נמצאים על סדר היום ועשו מזה עסק גדול", הוסיף בצאתו מהקלפי. "זה מצטרף גם לאווירת חודש אלול ולעוד דברים, ואנחנו מקווים שלעם ישראל תהיה מנהיגות טובה וכולנו נצעד קדימה לקראת שנה טובה יותר".
בשולי המגזר החרדי, ובמיוחד בחב"ד, פחות מתרגשים מהמלחמות ומרשים לעצמם לתמוך במפלגות שלא נושאות את הדגל המגזרי. נחמה דינה, שבאה עם בעלה וילדיה לקלפי, סיפרה כי היא משוכנעת שרצון האדמו"ר מלובביץ' הוא שחסידיו יכניסו לכנסת את איתמר בן גביר.
"הרבי תמיד דיבר על עם ישראל, ארץ ישראל ותורת ישראל, ואני חושבת שעוצמה יהודית היא היחידה שבאמת שומרת עליהם", אמרה. "זו המפלגה הימנית היחידה בבחירות האלה". היא גם התייחסה לדבריהם של ליברמן ולפיד וטענה: "אני לא מרגישה שנאה והסתה. זה סתם סיפורים של פוליטיקאים".
נתן הרשטיק, בן למשפחת חזנים מפורסמת, מיהר לחלוק על דבריה, והזכיר אירוע מהעולם התרבותי שלו כדי להמחיש את רדיפת החרדים. "למה בית המשפט היה צריך לבטל את ההופעה של מוטי שטיינמץ ומרדכי בן דוד?", תהה. "תנו לאנשים לשבת בנפרד וליהנות ממוזיקה טובה".
אולם מנגד, הרשטיק לא תמיד מאמין ב"חיה ותן לחיות". "מרצ רוצים תחבורה ציבורית בשבת בתל אביב ועוד כל מיני דברים - ואנחנו לא מסכימים לזה", הדגיש. "כאן זה לא לונדון, פריז או ניו יורק, אלא מדינה של עם ישראל שהגענו אליה אחרי 1900 שנה. לכן אני הולך להצביע ג', כי זו המפלגה שמייצגת אותנו". ביציאה מהקלפי הרשטיק חבש לרגע את כובע הפרשן והעריך כי "יהיו פה היום 90 או 95 אחוזי הצבעה". על דבר אחד הוא גם היה מוכן להתחייב: "אצלנו אף אחד לא ילך לים".