שתף קטע נבחר

 

שלדי האלמוגים תיעדו: מה היה באוקיינוס בעבר?

חוקרים מאוניברסיטת בר-אילן ומפולין בדקו כיצד משפיעים שינויים סביבתיים בים על אלמוגים

איך נראה האוקיאנוס בעבר? במחקר שערכו באוניברסיטת בר-אילן וחוקרים מאוניברסיטאות בפולין נמצא כי שלד האלמוג "מתעד" בדיוק רב את תנאי הסביבה שבו גדל. תוצאות המחקר פורסמו בכת העת המדעי nature communications.

 

המחקר נערך על ידי קבוצת חוקרים מפולין ופרופ' מעוז פיין מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן. במחקר בדקו החוקרים את השלד של אלמוגים ממין שיחן שכיח (Stylophora pistillata), שגודלו במערכת אקוריומים מבוקרת, תוך בחינת הקשר של מבנה השלד לתנאי הגידול. החוקרים, שהשתמשו בכלים חדשניים של הדמיה, מצאוכי סידור הגבישים והרכבם השתנה עם שינוי החומציות במי הים.

 

פרופ' מעוז פיין  (צילום: איתמר גרינברג)
פרופ' מעוז פיין (צילום: איתמר גרינברג)

 

החוקרים הסבירו כי אלמוגים בונים את שלדם בתהליך שנקרא "ביו-מינרליזיציה" – מינרליזציה מבוקרת בצורה ביולוגית. גבישים שנוצרים כתוצאה מתהליך השקעת השלד הזה אוצרים מידע על אודות התנאים הסביבתיים ששררו בזמן בו נוצרו. מידע זה חיוני, כיוון שכך ניתן לשחזר תנאיי עבר בסביבת גידולו של האלמוג הנדגם. אך לפעמים המידע הביולוגי של האורגניזם עצמו משבש את קליטת האותות הסביבתיים בגביש ומשאיר את הנתונים הביולוגים של עצמו, תהליך כזה נקרא Vital effect או השפעת התהליכים הביולוגיים.  

 

המערכת הניסויית הממוקמת במכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים באילת קרויה Red Sea Simulator וכשמה היא מאפשרת גידול של אלמוגים בתנאי סביבה כאלו הצפויים להתרחש בים סוף בעשרות השנים הבאות. החוקרים השתמשו במערכת זו לגדל אלמוגים בתנאים מבוקרים של טמפרטורה וחומציות במשך תקופה ארוכה יחסית.

 

שוניות אלמוגים באילת. ארכיון    (צילום: המשרד להגנת הסביבה, עיריית אילת, משרד התרבות והמכון הבינ אוניברסיטאי באילת)

שוניות אלמוגים באילת. ארכיון    (צילום: המשרד להגנת הסביבה, עיריית אילת, משרד התרבות והמכון הבינ אוניברסיטאי באילת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אלמוגים גדלים לאט אך תוך גידולם "מקליטים" בשלד הנוצר את תנאי הסביבה שבהם גדלו. היכולת להתאים בין התנאים המנוטרים במערכת הגידול על ידי רובוט, לבין הנתונים שהופקו משלד האלמוג בשיטות מתקדמות, איפשרו לחוקרים למצוא מתאם גבוה בין תנאים סביבתיים ורישומם בשלד. למעשה נמצא אינדיקטור טבעי ואמין לשחזור תנאי חומציות משלדי אלמוגים.

 

לדבר, כך אומרים החוקרים, חשיבות רבה בשל תהליך ההחמצה שעוברים האוקיאנוסים עם עלייה בריכוז גזי חממה ובעיקר דו תחמוצת הפחמן באטמוספירה. הממצאים מאפשרים בחינה של תנאי חומציות במי הים בסביבות של שונית גם מאלמוגים בני מאות שנים וכן מאלמוגים מאובנים, דבר המאפשר שחזור תנאים לתקופות בהן לא היו מכשירי מדידה מתאימים.

 

פרופ' מעוז פיין אמר: "השינוי המהיר וההרסני שעוברות שוניות האלמוגים ברחבי העולם, מחייב אותנו להבין טוב יותר את השפעות השינויים הגלובליים וכן לשאוף להורדת פליטות גזי חממה כמה שיותר מהר".

 

למחקר המלא:

 https://www.nature.com/articles/s41467-019-10833-6

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתמר גרינברג
פרופ' מעוז פיין
צילום: איתמר גרינברג
מומלצים