מדריך: כל הסידורים שצריך לעשות במקרה של מוות
המוות, כידוע, מחכה לכולנו. וכמו בתחומי חיים אחרים, ההכנה המוקדמת של הליכים ביורוקרטיים ואחרים הכרוכים במותו של בן משפחה יכולה להקל עלינו ברגעים הקשים של אובדן ואבל. כך תתכוננו, ושלא נדע
זה מבהיל, זה עצוב ואנחנו מעדיפים לא לדבר על זה. אבל כמו כל דבר בחיים, גם למוות של אדם קרוב כדאי כנראה להתכונן. מחריד למדי להשוות את ההכנה מראש לבואו של המוות להיערכות לחתונה או לטיול משפחתי בחו"ל, אבל לדברי אור פירון־זומר, מייסדת ומנהלת "סופיה - שירותי אבל", זה בדיוק מה שצריך לעשות כדי להתרגל לרעיון הפרידה הבלתי נמנעת מהחיים וגם לצמצם את ההוצאות.
ההשוואה לחתונה אינה מקרית, גם אם היא קשה לעיכול. "ידע שווה כוח וכאן ידע בעיקר שווה כסף. העובדה שמשפחות לא יודעות מה מגיע להן ומה האפשרויות השונות העומדות לפניהן פוגעת בהן", אומרת פירון זומר. "ברגע הזה, המשפחה לא צריכה ובהרבה מקרים גם לא יכולה להתעסק בהפקה פר אקסלנס. שחרור המשפחה מהעיסוק הטכני מאפשר להם להתרכז בפרידה. כמו עם הפקת חתונה גם כאן המקצועיות שלנו עוזרת למשפחות לעשות הלוויה מכובדת בדיוק כפי שהם רצו".
קיראו עוד
איך להסביר לילדים על מוות?
מחקר מגלה: מה אנחנו חושבים לפני המוות? כשהסוף מגיע: מה באמת קורה לנו בזמן המוות?
מוזר להעסיק מישהו כדי לתכנן הלוויה ושבעה.
"בעולם זה מקובל. צריך לזכור שהמומחיות שלנו היא בדיוק בסיוע בבחירת שירים, בכתיבת הספדים, בעבודה מול כלל הספקים ובסנכרון בין כולם לבין חברה קדישא. וזה מקל על המשפחה ברגעים הטעונים ממילא ובהתמודדות הקשה עם הבשורה. ברגע שמכניסים גורם חיצוני למשוואה זה אוטומטית מפחית את המתחים והלחצים ואת הסיכוי למאבקים ולמריבות".
אבל למה שאנשים ירצו לערב גורם זר במצב אישי וכואב כל כך?
"כי זה עונה על הצורך של המשפחה להתפנות לכאב ולצער בזמן שאנחנו דואגים עבורם לכל השאר. מדובר בנקודה רגישה מאוד בחיי המשפחה, שכרוכה בהרבה התעסקות ובירוקרטיה והסיוע המקצועי החיצוני פשוט פוטר אותם מזה ומאפשר להם להתמקד במה שחשוב באמת – צער האובדן".
נרתעים מקבלת עזרה מקצועית? תנשמו עמוק, תנקשו על עץ ותלמדו את כל מה שכדאי לדעת על הסוף:
מקום הפטירה:
במקרה של פטירה בבית, יש להזמין רופא שיקבע את המוות ויכין הודעת פטירה. אפשר להזמין רופא משפחה או ניידת של מד"א תוך ציון כי נדרש רופא לקביעת מוות. להשלמת התהליך נדרש אישור משטרה לקבורה, לאחר בירור שיקבע כי הסיבות למוות טבעיות. הרופא מספק את הודעת הפטירה בשלושה העתקים. אם הפטירה מתרחשת בבית החולים, אפשר לבצע בבית החולים עצמו את כל הפרוצדורה. לאחר קבלת תעודה הפטירה, מתבקשת המשפחה או מי מטעמה להגיע ללשכת הבריאות המחוזית לטובת קבלת רישיון הקבורה. חברות קדישא רבות מסייעות בהנפקת הרישיון.
הצטיידתם באישורים הנדרשים?
יש לשוחח עם החברה קדישא הרלוונטית, שתדאג לשליחת אמבולנס להוצאת הנפטר מהבית. בשבתות, במועדי ישראל ובשעות שבהן חברה קדישא לא עובדת יש לפנות למוקד המשרד לשירותי דת ופורום חברה קדישא במספר 0120*. שירות זה ניתן ללא תשלום עד למקום הקירור הקרוב. אם הקבורה במקום מרוחק תדאג החברה קדישא להמשך ההובלה.
מקום הקבורה:
כל מי שנפטר בישראל זכאי להיקבר באזור מגוריו ללא תשלום. אם המשפחה אינה מעוניינת בקבורה בקיר, אלא בצורת קבורה אחרת או בבית עלמין שונה, יידרש תשלום עבור רכישת הקבר. המחיר נקבע על ידי החברה קדישא ויכול להגיע לסכומים של עשרות אלפי שקלים.
אפשרויות הקבורה הן קבורת שדה - המוכרת לכולם כחלקת קבר פרטית תחת כיפת השמיים, קבורה זוגית - שבה שני הנפטרים מופרדים בבלוקים ובאדמה והמצבה משותפת, קבורה בקומות - אשר נראית כקבורה רגילה באדמה במבנה דמוי חניון כאשר מעל כל קומה יש מצבה משלה, וכן קבורה בכוך (קיר).
מומלץ לצלם כל טופס רלוונטי בתהליך הזה ולשמור עותקים ממנו למקרה הצורך.
מועד ההלוויה:
יש לבצע תיאום מועד הלוויה, שייקבע על ידי החברה קדישא הרלוונטית תוך התחשבות בבני המשפחה. זה הזמן לבקש דחייה אם יש בני משפחה שמעוניינים להגיע מחו"ל כדי להשתתף בהלוויה. בשלב זה מועבר הנפטר על ידי החברה קדישא לבית העלמין, ללא תשלום.
הודעה על מועד ההלוויה ועל השבעה: אפשר כמובן לפרסם מודעה בעיתון, להעלות פוסט בפייסבוק או לשגר הודעות בווטסאפ, אולם מומלץ גם לתלות מודעות אבל לטובת אלה שלא ייחשפו לדברים באפיקים הדיגיטליים. במודעת האבל מציינים את מועד ההלוויה ואת מקום השבעה (ברשת אפשר למצוא נוסחים רבים ולאמץ אחד מהם).
לקראת ההלוויה מומלץ לדאוג להצללה במידת הצורך, לכיסאות, לבקבוקי מים בימים החמים, למטריות בימים גשומים וכו'. חשוב לקבוע מראש מי נושא דברי הספד. טקס ההלוויה מבוצע על ידי חברה קדישא ונפתח בהתכנסות בני המשפחה והנוכחים בבית העלמין ובקריעת בגדי האבלים. לאחר מכן נישאים ההספדים ונאמרת תפילת קדיש.
בשבעה
מומלץ לדאוג מבעוד מועד לניקיון הבית שבו יושבים שבעה. חלק מהמנחמים יגיעו מיד לאחר הלוויה.
מומלץ לדאוג מראש לאוכל ולשתייה לבני המשפחה. במשפחות הנוהגות לברך את כלל הברכות הקיימות יש להיערך בהתאם, עם מוצרי המזון לברכות לפי הנוהג המשפחתי.
הסלון עלול להיות צר מלהכיל את כולם? אפשר לשכור אוהל אבלים ולהקימו מחוץ לבית. מומלץ לבחון את הצורך בהזמנת ציוד לחימום או לאוורור האוהל בהתאם למזג האוויר.
יש לדאוג לפנות את הבית ככל האפשר מרהיטים שתופסים מקום וכן לדאוג למקומות ישיבה עבור המנחמים ולכיסאות נמוכים או למזרנים עבור האבלים, אם הם שומרי מסורת. אפשר להיעזר בשירותי גמ"ח בנושא הזה.
לנוהגים להתפלל בבית האבלים מומלץ לבקש סידורים, כיפות, ספר תורה וסיוע במניין מבית כנסת קרוב.
לרוב נהוג לכסות את המראות בבית שבו מתקיימת השבעה.
כדאי לדאוג לשתייה מרובה עבור המנחמים, למיחם לשתייה חמה, לכלים חד־פעמיים, לשקיות אשפה ולכיבוד למנחמים למהלך השבעה. לרוב, יגיעו המנחמים עם תקרובת.
מומלץ לפזר במקום השבעה אלבומים עם תמונות יקירכם ולהכין ספר מבקרים שבו יכתבו המנחמים את תחושותיהם וזיכרונותיהם מהמנוח. תופתעו לגלות דברים שלא ידעתם עליו או עליה וזוהי דרך נפלאה לשמר זאת.
על מה אנחנו חושבים רגע לפני המוות?