ירידה בתמיכה בליכוד בעוטף עזה ובדרום: "לא בכיס של אף אחד"
המשך הירי מעזה השפיע? שיעור ההצבעה לליכוד בערים וביישובים שתומכים במפלגה באופן מסורתי כמו אשקלון ושדרות צנח הפעם. מפלגת השלטון נחלשה גם באשדוד, שבה הורד נתניהו מהבמה בגלל אזעקה. המרוויחות הגדולות: ישראל ביתנו וש"ס
מאז הבחירות הקודמות באפריל לא נערך סבב לחימה גדול בעזה. עם זאת, טפטופי הירי אל עבר יישובי העוטף והדרום נמשכו כשזכור במיוחד האירוע המתוקשר שבו ראש הממשלה בנימין נתניהו הורד מהבמה באמצע נאום באשדוד בגלל אזעקת צבע אדום.
בשבועות שקדמו לבחירות נרשמו מספר אירועי ירי מהרצועה אל עבר ישראל. כך למשל כיפת ברזל יירטה לפני שלושה שבועות רקטה שחלפה מעל לפסטיבל בשדרות - מה שגרם לבהלה רבה באירוע ול-16 איש שלקו בחרדה. פחות משבוע לפני הבחירות צה"ל תקף בצפון הרצועה כשבמקביל נשמעו אזעקות צבע אדום באזור. על פי דיווחים נתניהו אף שקל לפתוח במבצע צבאי רחב ללא ידיעת צמרת מערכת הביטחון, שהיה עשוי להביא לדחיית הבחירות.
האם לחוסר השקט המתמשך בדרום הייתה השפעה גם על ההחלטות שביצעו תושבי האזור בקלפי? בחינה של תוצאות ההצבעה ביחס לאפריל ובחלק מהיישובים מציגה הבדלים משמעותיים וירידה בתמיכה במפלגת השלטון הליכוד כשהנשכרות העיקריות הן מפלגות ישראל ביתנו וש"ס.
באשקלון הליכוד קיבל 42.61% מהקולות באפריל, הפעם הוא הסתפק ב-40.5. עם זאת תמונת המצב מבחינת מפלגת השלטון עגומה אף יותר, שכן הפעם הם רצו יחד עם מפלגת כולנו שקיבלה בבחירות הקודמות בעיר 5.35% ובתמיכת משה פייגלין מזהות שגרף 3.48% מהקולות באפריל - ולמרות זאת שיעור ההצבעה אליה רק צנח. מי שהתחזקה משמעותית בעיר היא ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן שהשיגה 18.32% מהקולות לעומת 13.13% לפני חמישה חודשים.
אלי קורל, חבר סניף הליכוד באשקלון הפתיע כשהסביר שהתמיכה בליכוד ירדה דווקא לא בגלל העניין הביטחוני אלא החברתי: "אנחנו לא בכיס של אף אחד, הזמנים השתנו. לא הכל זה ענייני ביטחון. דווקא לגבי המדיניות הביטחונית של נתניהו אנחנו מסכימים ועוד בטוחים שהוא יעשה צעדים משמעותיים בכל מה שקשור לרצועת עזה. אבל יש עוד הרבה דברים שצריך לעשות בתחום החברתי ובמובן הזה נתניהו לא נתן תשובות".
בשדרות הליכוד וכולנו ירדו מ-47.7% יחד באפריל ל-42.19% בבחירות הנוכחיות. כבר ביום שאחרי התפטרותו מתפקיד שר הביטחון אביגדור ליברמן התייצב בשדרות ופתח לשכה פרלמנטרית בעיר. הפעילות של ישראל ביתנו בעיר הוכיחה את עצמה והמפלגה זינקה ביותר מ-2 אחוז ביחס לבחירות הקודמות.
יו"ר סניף הליכוד בשדרות, אופיר אסולין, דווקא נשמע מרוצה מהתוצאות: "אני שמח וגאה על התוצאה שהגענו אליה בשדרות. עברנו תקופה לא פשוטה בחודשים האחרונים ועל אף כל זאת שדרות הוכיחה שהיא עיר ימנית. בעבודה קשה ומאומצת הגענו כמעט לאותו מספר בוחרים כמו באפריל. באפריל קיבלנו 5,554 קולות והפעם 5,427 (עם כולנו, בניגוד לבחירות הקודמות, מ.צ.), ירידה של מאה קולות בפועל, אך גם אחוז ההצבעה בעיר ירד בכחמישה אחוזים כך שמבחינת אחוזים אפילו עלינו".
ראש העיר שדרות, אלון דוידי, תומך מובהק של נתניהו, אמר: "אני רוצה להודות לתושבים על כך שלא נשארו אדישים ויצאו לממש את זכותכם וחובתכם לבחור. גם הפעם אחוזי התמיכה במפלגות הימין בעיר היו גבוהים. כלל תושבי שדרות והעוטף מצפים שמנהיגי המפלגות שהיו כאן חודשיים לפני הבחירות והצהירו הצהרות לוחמניות והתחייבות אישית שלהם לריסוק החמאס והשבת ההרתעה לאזור, יעמדו במילתם וידאגו לכך שהשקט יחזור לאזורנו ושלא מדובר רק בהבטחות סרק של תקופת בחירות".
גם באשדוד העיר שבה הורד נתניהו מהבמה, נרשמה ירידה מסוימת בתמיכה בליכוד. 31.22% בבחירות הנוכחיות לעומת 33.94 בבחירות הקודמות (37.66 כולל כולנו).
המגמה נמשכת גם ביישובים נוספים. באופקים הליכוד צנחו מ-39% עם כולנו (ו-36 אחוז בלעדיהם) ל-34.5% הפעם. ש"ס זינקה על חשבונם וכמוה גם ישראל ביתנו. בנתיבות ש"ס שמרה על מקומה כמפלגה הגדולה ואף הגדילה את כוחה משמעותית עם 39.32% לעומת 33.35% באפריל. הליכוד צנחו מ-35.3% עם כחלון (32.46% בלעדיו) ל-30% בלבד.
בקיבוצים באזור שבאופן מסורתי נוטים לצד השמאלי של המפה הפוליטית, נשמרה התמיכה במפלגות מגוש המרכז-שמאל: כחול לבן, העבודה-גשר והמחנה הדמוקרטי והמספרים שקיבלו היו דומים לבחירות הקודמות.