שתף קטע נבחר
 

הפד חתך את הריבית ב-0.25%; טראמפ: "פאוול נכשל שוב"

בהתאם לתחזיות, הבנק המרכזי האמריקני הוריד את הריבית בפעם השנייה ברציפות, לטווח שבין 1.75% ל-2%; הפד העלה ל-2.2% את תחזית הצמיחה ל-2019; שבעה בכירים בוועידת השווקים הפתוחים צופים הורדת ריבית נוספת השנה; הנשיא שוב תקף את פאוול: "אין אומץ, אין היגיון, אין חזון"; יו"ר הפד: "אי הוודאות בנוגע למדיניות הסחר היא גורם מפתח לפגיעה בהמשך הצמיחה"

אחרי עשור של קיפאון, הורדת ריבית שנייה ברציפות: ועדת השווקים הפתוחים (ה-FOMC) של הבנק המרכזי האמריקני הפדרל ריזרב בראשות היו"ר ג'רום פאוול הורידה הערב (ד') את הריבית במשק ב-25 נקודות בסיס, בהתאם לציפיות, לטווח שבין 1.75% ל-2%. טווח הריבית הקודם היה 2%-2.25%.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו  

 

הריבית בארה"ב עלתה ב-0.25% - בפעם השלישית השנה

הריבית בארה"ב תרד: כל מה שצריך לדעת

איך הורדת הריבית בארה"ב תשפיע על הכיס שלנו? שאלות ותשובות

לראשונה זה עשור: הפד הוריד את הריבית ב-0.25%

 

היו"ר הבנק המרכזי, ג'רום פאוול (צילום: MCT) (צילום: MCT)
היו"ר הבנק המרכזי, ג'רום פאוול(צילום: MCT)

ההחלטה התקבלה ברוב של שבעה נגד שלושה. נשיאת הפד בקנזס סיטי אסתר ג'ורג ונשיא הפד בבוסטון אריק רוזנגרן התנגדו להורדה, כפי שעשו להורדה הקודמת בחודש יולי. מנגד, נשיא הפד בסנט לואיס ג'יימס בולארד העדיף הורדה של 50 נקודות בסיס בריבית. שבעה חברים בוועדה חוזים הורדה נוספת עד סוף השנה, חמישה חברים צופים שלא יהיה שינוי נוסף.

 

מספר של שלושה מתנגדים (כאמור שניים נגד הורדה ואחד שבעד הורדה של 50 נק') משקף את האופוזיציה הגדולה ביותר בתוך הפד מאז דצמבר 2014.

 

בסביבות 21:30 שעון ישראל, כחצי שעה לאחר החלטת הריבית, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ השתלח שוב ביו"ר הפדרל ריזרב. "פאוול והפדרל ריזרב נכשלו שוב. אין אומץ, אין היגיון, אין חזון".

 

בהודעה שנתלוותה להחלטה חזר הפד על כך ש"יפעל כראוי כדי לתמוך בכלכלה האמריקנית" וציין כי "מידע שהתקבל מאז ההתכנסות האחרונה של ועדת השווקים הפתוחים מצביע על כך ששוק העבודה שומר על חוזק ושהפעילות הכלכלית עולה בקצב מתון". עוד כתבו כי למרות שהוצאות משק הבית גדלו בקצב חזק, ההשקעות של העסקים והייצוא נחלשו. בחישוב של 12 חודשים לאחור, האינפלציה בנטרול מוצרי מזון ואנרגיה עמדה מתחת לקצב של 2%.

 

הפד העלה את תחזית הצמיחה לשנת 2019 ל-2.2%, לעומת 2.1% בישיבה של יולי. תחזית האינפלציה נותרה ללא שינוי, על 18% ב-2019 ו-2.5% בטווח הארוך יותר.

 

מדובר בהורדת ריבית שנייה ברצף, אחרי שב-31 ביולי חתך הפד את הריבית ב-25 נקודות בסיס לטווח שבין 2% ל-2.25%. הורדת הריבית הקודמת הייתה בדצמבר 2008, בזמן המשבר הפיננסי. אנליסטים בשוק העריכו בסיכוי של 82.7% הורדה של 25 נקודות בסיס לטווח שבין 1.75% ל-2%, ובסיכוי של 17.3% הורדה של 50 נקודות בסיס לטווח שבין 1.5% ל-1.75%.

 

פאוול: ההחלטה נועדה לשמר את חוזקה של הכלכלה האמריקנית

במסיבת העיתונאים אמר פאוול כי ההחלטה להוריד את הריבית נועדה לשמר את חוזקה של הכלכלה האמריקנית מול הסיכונים שעל הפרק. הוא ציין שאי הוודאות הנוגעת למדיניות הסחר היא גורם מפתח לפגיעה בהמשך הצמיחה. לדבריו, שוק התעסוקה והצריכה של משקי הבית נותרים חזקים, אך "הסיכונים המתגברים" מערימים קשיים על היצוא ועל ההשקעות. "אם הכלכלה תיחלש, הורדות ריבית נוספות יהיו נכונות. ההחלטות של הפד בהמשך הדרך יהיו תלויות בנתונים", אמר.

 

"זוהי תקופה של החלטות קשות", אמר פאוול בהתייחס להחלטות שמקבלים אנשי הפד. "טוב יותר להיות בעד פעולה בהתאמה של המדיניות אם אתה יכול".

 

יו"ר הפד אישר שתיתכן הרחבה מחודשת של המאזן, קרי הגדלת הנכסים שבבעלות הבנק המרכזי, לצורך הגדלת הנזילות בשווקים: "במבט קדימה, אנו מתכוונים לבחון מקרוב את ההתפתחויות בשווקים ולהעריך את ההשלכות שלהן על רמת הרזרבה המתאימה. נבחן את השאלה האם נכון יהיה לחדש את הגדת המאזן שלנו".

 

פאוול דחה את הטענה שלפיהן לאנשי הפד יש עמדה מגובשת מראש לגבי מדיניות הריבית. לדבריו, זו טעות לחשוב שלחברים בהנהלת הבנק יש דעות לגבי ההחלטות שיידרשו לקבל בחודשים הקרובים, ודאי שלא לגבי השנים הבאות. הוא הדגיש כי הפד לא יכול להתייחס לדרישה של החברות לקבל תמונת מצב ברורה לגבי מדיניות הסחר העתידית, וכי זו החלטה שצריכה להתקבל על ידי הנשיא והקונגרס.

 

יו"ר הפד הוסיף כי "אני לא חושב שאנחנו נבחן אפשרות של ריבית שלילית". הוא הדגיש שלמדיניות מוניטרית יש השפעה על הכלכלה, אבל היא לא הכלי לפתרון כל הבעיות הכלכליות". לדבריו, המדיניות המוניטרית כן יכולה לסייע בתחומים הרגישים לגובה הריבית, בהם מחירי הבתים והרכישות של מוצרי ליבה. כמו כן יש לה השפעה על מחירי הנכסים ועל התנאים בשווקים הפיננסיים. השפעה נוספת של המדיניות המוניטרית היא בערוץ של יצירת ביטחון.

 

הורדת הריבית, אמר היו"ר, היא מעשה צעד של זהירות יתר, שעדיף לבצע כשלב מקדים על מנת לתמוך בכלכלה במצב של סיכון, כדי לסייע לה להמשיך לצמוח ולא להידרדר. לדבריו, "אנחנו לא רואים מיתון ואנו לא צופים מיתון, אבל אנחנו מבצעים התאמה של המדיניות המוניטרית על מנת לתמוך בתחזית שהיא למעשה חיובית".

 

פאוול ציין כאמור שהפד לא שוקל כרגע ריבית שלילית, אך הוסיף בהמשך שאם יהיה צורך, תיבחן תוכנית רכישות: "אם נמצא את עצמינו בעתיד שוב ברמות של ירידה - שוב משהו שאנחנו לא צופים שיקרה - אז אני חושב שנבחן שימוש ברכישה משמעותית של נכסים". 

 

ישיבת הריבית של הפד התקיימה ברקע למאבק המתמשך של טראמפ בבנק המרכזי, שכבר תקופה ארוכה מעביר ביקורת לא מרוסנת על התנהלות הפד ועל היו"ר פאוול, וקורא לו להורדת ריבית. עוד ברקע – סין וארה"ב מנסות לפתור את מלחמת הטלת המכסים ההדדיות ביניהן ולהגיע להסכם סחר. נציגי שתי הכלכלות המובילות בעולם צפויים להיפגש בחודש הבא, והיום אמר טראמפ שההסכם עשוי להיות קרוב. מלחמת הסחר השפיעה על התחזיות לצמיחה הכלכלית העולמית ועל הרווחים של חברות רבות.

דונלד טראמפ מדבר עם כתבים בבית הלבן (צילום: AFP)
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ(צילום: AFP)
  

בישיבת הריבית הקודמת התנגדו להורדה נשיאת הפד בקנזס סיטי אסתר ג'ורג' ונשיא הפד בבוסטון אריק רוזנגרן - שניהם בטענה שהכלכלה מספיק חזקה ושאין הצדקה להורדה האמורה. בהחלטה הקודמת, אף ששיעור ההורדה עמד בתחזיות, יו"ר הפד גרם לירידה חדה בשווקים ולזינוק בתשואות האג"ח כאשר הצהיר שמדובר בהורדה שאינה משקפת שינוי בכיוון של הפד, אלא מהווה "התאמה של אמצע סייקל", כאשר הוא מכוון למהלך המתמשך של העלאות ריבית שקדמו לה.

 

טראמפ נגד פאוול

מוקדם יותר השבוע השתלח טראמפ שוב בפאוול. בצמד ציוצים שפרסם ביום שני, תהה טראמפ האם הפד "ייכנס אי פעם למשחק", וטען כי לבנק המרכזי ולעומד בראשו, ג'רום פאוול "אין שום מושג".

 

לפני שבוע פירסם טראמפ ציוץ נוסף נגד הפד, שבו קרא לריבית אפסית או אפילו שלילית וכינה את ראשי הפד "מטומטמים". גם הורדת הריבית בבנק האירופי המרכזי לפני כשבוע הייתה הזדמנות עבור טראמפ להתנגח בפד, ואפילו הורדת הריבית בחודש יולי לא הניחה את דעתו. לאחר הכרזת הפד ביולי צייץ טראמפ "כרגיל, יו"ר הפד איכזב אותנו".

 

הנשיא כתב אז כי השוק מצפה לשמוע מהפד על כניסה למהלך מתמשך של הורדות ריבית, זאת בעוד היו"ר פאוול הבהיר שלא מדובר בכניסה למהלך כזה.

 

לפני כשבועיים קרא לבנק המרכזי להוריד את הריבית. "אני מסכים עם ג'ים קרמר (הפרשן הכלכלי של CNBC), הפד צריך להוריד את הריבית", צייץ טראמפ בחשבון הטוויטר שלו. "הם העלו אותה מוקדם מדי, וחיכו יותר מדי עם ההורדה שלה - וגם מנה גדולה של הקלה כמותית לא עזרה. איפה מצאתי את האיש הזה, ג'רום? טוב, אתה לא יכול תמיד לנצח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים