סקר: מהו בית החולים הפסיכיאטרי הטוב בישראל?
1,069 איש שאושפזו במערכת הפסיכיאטרית בישראל בשנים האחרונות דירגו את שביעות רצונם מבית החולים בו אושפזו. דו"ח משרד הבריאות חושף את התוצאות
משרד הבריאות פרסם השבוע סקר אשר בדק את שביעות רצון המטופלים בבתי החולים הפסיכיאטריים. הסקר, אשר כלל 1,069 נשאלים שאושפזו מעל 12 ימים, חושף את בית החולים שהמטופלים בו היו הכי שבעי רצון מהאשפוז, וכן מהו בית החולים עם שיעור הקשירות והבידוד הגבוה ביותר.
הסקר של משרד הבריאות העניק ציון משוכלל לבתי החולים הפסיכיאטריים – בית החולים עם הציון הגבוה ביותר הוא בית החולים שיבא עם 80% שביעות רצון של המטופלים, עלייה של 15% לעומת הסקר שבוצע לפני שנתיים. 97% מהנשאלים בשיבא השיבו כי הם חשים שהם מטופלים בידיים טובות.
לאחריו ניצב בית החולים שלוותה עם שביעות רצון בשיעור של 78%, ואחריו בית החולים גהה עם 76%. כמו כן, 74% מהמטופלים בלב השרון, בבאר יעקב ובבאר שבע היו שבעי רצון מהטיפול. בתחתית רשימת הציונים המשוכללים ניצב בית החולים אברבנאל עם ציון של 62% ומעליו בית החולים מזור עם 68%.
הציון שהעניק הסקר לבית החולים אברבנאל היה נמוך ב-9% לעומת הציון שניתן לו בשנת 2017. רק 48% מהמטופלים בבית החולים השיבו כי הם יהיו נכונים להמליץ על הטיפול לעומת 77% בסקר הקודם.
קיראו עוד
דו"ח: 91% מהמאושפזים בגהה שבעי רצון מהטיפול - איפה פחות מרוצים?
מה מגיע לכם מקופ"ח בכל הקשור לבריאות הנפש
73 אחוזים מהנשאלים היו מאושפזים במחלקות הסגורות של בתי החולים. 69% מהמאושפזים חש שביעות רצון כללית מהאשפוז, חמישה אחוזים פחות בהשוואה לסקר הקודם שבוצע בשנת 2017.
89% מהנשאלים השיבו כי הם חשים יחס מכבד, שלושה אחוזים פחות מאשר המדידה הקודמת. 72% מהמאושפזים חשו כי ניתן להם מידע והסבר על התהליך. 80% היו שבעי רצון מהתנאים הסביבתיים באשפוז.
בידוד, קשירה או הרגעה
המשתתפים בדו"ח נשאלו האם הם חוו בידוד, קשירה או הכנסה לחדר הרגעה במהלך אשפוזם. בית החולים עם שיעור הקשירה או הבידוד הגבוה ביותר הוא מעלה הכרמל עם 24% מהמאושפזים שהוגבלו, 13% יותר מאשר הבדיקה הקודמת לפני כשנתיים.
במרכז הירושלמי חוו 22% מהמאושפזים בידוד או קשירה. בבית החולים מזור בודדו 19% מהמאושפזים, בגהה 18% ובאברבנאל 15%. בבית החולים שיבא רק אחוז אחד מהנשאלים השיב כי הוא בודד במהלך אשפוזו. בשלוותה קשרו או הכניסו לחדר בידוד רק 4% מהמטופלים. סך הכל חל פיחות של 3% בשיעור המטופלים שהושמו בבידוד בין הסקר של 2019 והסקר של 2017.
93% מהנשאלים בסקר השיב כי הוא חש שצוות בית החולים האמין ביכולתו להשתקם. 94% חשו ששמרו על פרטיותם בזמן האשפוז ו-92% תיארו כי הם קיבלו יחס מכבד ואדיב מצד הצוות המטפל.
מנגד, רק 54% מהנשאלים תיארו כי הוא הבינו את תוכנית הטיפול שהותאמה, ורק 55% אחוז קיבלו מידע על סיבת האשפוז. ל-62% מהמטופלים לא הוסברו זכויותיהם הסוציאליות ורק 45% חשו שהייתה מספיק פעילויות בזמן אחר הצהריים. 42% מהנשאלים לא היו שבעי רצון מאיכות המזון שהוגש בבית החולים.
שביעות הרצון הכללית של המאושפזים באברבנאל ירדה ב-27% בשנתיים. בבית החולים שער מנשה חל פיחות של 14% בשביעות הרצון הכללית והוא עומד על 62%. בית החולים שיבא הוא, כאמור, בית החולים שחל בו השיפור המשמעותי ביותר בין הסקרים – 86% מהנשאלים הביעו שביעות רצון כללית מהאשפוז, 25% יותר בהשוואה לסקר שבוצע בשנת 2017.
השוואה בין מחלקות סגורות לפתוחות
הסקר שביצע משרד הבריאות בחן את שביעות רצון המטופל על פי סוג המחלקה. שביעות רצון המאושפזים במחלקות הפתוחות הייתה גבוהה יותר בהשוואה למחלקות הסגורות. 68% מהמאושפזים במחלקות הסגורות הביעו שביעות רצון מחוויית האשפוז, לעומת 74% במחלקות הפתוחות. 82% מהמטופלים במחלקות הפתוחות היו מרוצים מהתנאים הסביבתיים לעומת 79% מהמטופלים במחלקות הפתוחות.
שביעות הרצון של הנשאלים בסקר הייתה גבוהה משמעותית בקרב מי שטופל בבית חולים בגודל בינוני בהשוואה למי שטופל בבית חולים גדול. 75% מהנשאלים שאושפזו בבית חולים בינוני או קטן היו מרוצים מהאשפוז, לעומת 64% בקרב הנשאלים שאושפזו בבית חולים גדול.
הנשאלים ציינו לטובה את מגוון הפעילויות בבתי החולים הבינוניים והקטנים לעומת הגדולים. גם התחושה כי הם מצויים "בידיים טובות", הייתה גבוהה יותר בקרב המאושפזים בבתי החולים הקטנים והבינוניים – 83% מהחולים לעומת 76% מהמטופלים בבתי החולים הגדולים.
לא נמצאה שונות גבוהה במיוחד בין שביעות רצון המטופלים שאושפזו בבתי חולים במרכז הארץ לעומת הפריפריה – 71% מהחולים בפריפריה הביעו שביעות רצון מהאשפוז, 2% יותר מהחולים שאושפזו בבית חולי במרכז הארץ.