דילמה אמריקנית: בעיית ההלוואות בהשכלה הגבוהה בארה"ב
סטודנט או מסיים מכללה בארצות הברית חייב בממוצע 37 אלף דולר. מה עושים כדי לפתור את המשבר?
בשיתוף מימון ישיר
בדרך כלל, כשמדברים על משבר הלוואות הסטודנטים בארצות הברית, מדברים במספרים. המספרים הגדולים ביותר הם גם המפחידים ביותר. נכון להיום, 44 מיליון אמריקנים חייבים 1.5 טרליון דולרים בהלוואות סטודנטים. סטודנטים במדינת וירג'יניה לבדה, לדוגמה, חייבים לגופים המלווים לא פחות מ-38 מיליארד דולר. אך גם המספרים הקטנים יותר, ברמת הפרט, לא מעודדים. החוב הממוצע של סטודנט אמריקני או של אדם שסיים או לא סיים את לימודיו אך עדיין מחזיר את ההלוואה - עומד על 37 אלף דולר. בערך שני מיליון אמריקנים חייבים מאה אלף דולרים או יותר.
אך למשבר הזה יש גם צד פסיכולוגי, נפשי וכזה שאף פוגע במבנה המשפחות ממעמד הביניים. ספר חדש שיצא לאחרונה בארצות הברית, ונכתב על ידי אנתרופולוגית מאוניברסיטת ניו יורק, מנסה להתחקות בדיוק אחרי זה. במסגרת המחקר שעליו בוסס הספר, החוקרים ראיינו 160 משקי בית שלקחו הלוואות סטודנטים בשבע השנים האחרונות.
לפי טור שכתבה כותבת הספר ל"ניו יורק טיימס", "חובות הסטודנטים שינו את מאפייני המשפחות", כאשר העול הפיננסי והפחד מפשיטת רגל "משנה את היחס בין הורים לילדים, וגורם להם לשנות את רשימת האחריויות שלכל צד יש כלפי השני".
חלק מרכזי בספר מנסה להראות כיצד הלימודים בארצות הברית הם לא רק עול פיננסי, אלא גם סוגייה מוסרית, שגוקמת לעימותים בתוך המשפחה. הריב, או אם תרצו במילים עדינות יותר - הדילמה שיש להורים, הראשון הוא מה לעשות עם הכסף כשהילד עוד קטן - האם לחסוך לשנות הלימודים שלו או לדאוג כבר כעת לרווחתו. "ההקרבה הפיננסית היא אילוץ צפוי, זה מה שמצפים מהורים אחראים לעשות", נאמר במאמר. "פעם אחר פעם, המשפחות סיפרו לי עד כמה קשה לחסוך על פי הכללים שמציע הממשל הפדרלי או הגופים הבנקאיים".
הסוגיה השנייה שעלולה להשפיע לרעה על משפחות היא מה מוסד הלימודים הנכון בשביל הילד - כ"שנכון" נושא בחובו גם את רמת המקום וגם את רמת ההוצאות שהמשפחה יכולה להרשות לעצמה.
המשבר השלישי הוא, למעשה, הציפיות של ההורים. לפי המחקר, אלו מצפים מילדיהם שיחליפו אותם במעמד הביניים האמריקני. אבל, כשהמשכורות כמעט ולא מתקדמות במשך עשורים, על אף העלייה בשכר הלימוד, הציפיות הללו בדרך כלל לא מתגשמות.
בשיתוף מימון ישיר