האתגר של ריבלין: להימנע ממערכת בחירות שלישית
נשיא המדינה יחל ביום ראשון את סבב ההתייעצות עם הסיעות השונות בנוגע לזהות מרכיב הממשלה החדשה. האינטרס שלו הוא לסיים את הפגישות בהקדם כדי להבין את תמונת המצב הפוליטית. המטרה של הנשיא: קואליציה רחבה ויציבה
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין יחל ביום ראשון את סבב ההתייעצויות עם הסיעות השונות לקראת החלטתו על מי להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה, על מנת להימנע ממצב שבו ישראל תישאב למערכת בחירות שלישית.
האינטרס של ריבלין הוא לסיים את סבב ההתייעצות מהר ככל האפשר, כדי להבין את תמונת המצב הפוליטית ולבדוק את המספרים. סימן השאלה הגדול הוא סביב הרשימה המשותפת: ספק אם הסיעה תמליץ על גנץ, אך הנשיא ינסה לברר אם חלק מחברי הסיעה יתמכו בו מבחוץ ולא יפעלו להפלתו. תשובה חיובית על השאלה הזאת עשויה להשפיע על החלטת ריבלין אם להעניק לגנץ את המנדט.
מספר הזהב הוא 61. אם לבני גנץ יהיו 61 ממליצים לנשיא לא תהיה ברירה אלא להטיל עליו את מלאכת הרכבת הממשלה. אבל גם אם ליברמן יתמוך בו, כפי שאמר בשיחות סגורות, עדיין גנץ מקבל 52 ממליצים ולכן יש חשיבות לתשובות שריבלין יקבל מהרשימה המשותפת.
גם אם ליברמן ימליץ על גנץ, לנתניהו עדיין יש בלוק גדול יותר של 55 תומכים, עם הסיעות החרדיות ואנשי "ימינה" לשעבר. במצב שבו אין 61 ממליצים לאף אחד מהמועמדים, ריבלין יברר למי יש יותר ממליצים ולמי יש סבירות גבוהה יותר להרכבת ממשלה.
נשיא המדינה יקבל רק ביום רביעי את התוצאות הרשמיות של הבחירות מידי יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, אבל לא בטוח שכבר באותו היום יטיל את הרכבת הממשלה על אחד המועמדים. לפי החוק, לנשיא יש פרק זמן של עד שבוע כדי להודיע על מי החליט להטיל את הרכבת הממשלה.
ריבלין שואף להקים ממשלה רחבה ויציבה ככל האפשר, שתעמוד באתגרים הגדולים שעומדים בפני ישראל. אם יגיע למסקנה שבפלונטר שנוצר אף אחד מהמועמדים לא יוכל להקים ממשלה כזאת, הוא עשוי להתחיל בשיחות שקטות עם ראשי שתי המפלגות הגדולות ולנסות לדחוף אותם לאחדות, אך לא לכפות על כך. המטרה של הנשיא היא להימנע ממצב שבו לא יצליחו להרכיב ממשלה בתוך 100 ימים וישראל תישאב למערכת בחירות שלישית ברצף.
סבב ההתייעצות עם נציגי הסיעות יחל ביום ראשון ב-17:00, אז יתייצבו בבית הנשיא בירושלים נציגי הסיעה הגדולה – כחול לבן. אחריהם יתייצבו נציגי הליכוד, הרשימה המשותפת, ש"ס, ישראל ביתנו ויהדות התורה. לכל סיעה הוקצבו 30 דקות לשיחה עם הנשיא. ביום שני יתייצבו נציגי שלוש הסיעות הנותרות: ימינה, העבודה-גשר והמחנה הדמוקרטי.
מהרגע שנשיא המדינה הטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על אחד מחברי הכנסת החדשה יעמדו לרשותו 28 ימים להשלמת המשימה. אם המועמד לא הצליח להרכיב ממשלה בתום פרק הזמן המוקצב, הוא יכול לבקש מהנשיא הארכה, אך ריבלין כבר הבהיר שזו לא תינתן באופן אוטומטי.
"אשקול אותה בהתאם לנסיבות שייצרו את הבקשה", אמר ריבלין והדגיש כי "בכל מקרה, כנשיא אני מוסמך לפי החוק להאריך את התקופה ב-14 ימים נוספים לכל היותר. אפשר גם פחות".
אם חבר הכנסת הנבחר לא מצליח להקים את הממשלה בפרק הזמן הכולל, הנשיא רשאי - לאחר סבב התייעצות נוסף עם הסיעות - להטיל את הרכבת הממשלה על חבר כנסת אחר. פרק הזמן שיוקצה לו יעמוד על 28 ימים, ללא הארכות.
אם חבר הכנסת לא יצליח להרכיב ממשלה, אין מנוס מלצאת למערכת בחירות שלישית. אך במקרה שהנשיא יודיע ליו"ר הכנסת שלא הצליח למצוא ח"כ שיוכל להרכיב ממשלה - יכולים 61 ח"כים להציע חבר כנסת אחר שבו הם תומכים.